Επιστημονικά Νέα

Συμπληρώματα Διατροφής και Λιποίδημα

26 Αυγούστου 2024
1443 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ergastiriakoi solines gia simpliroma diatrofis kai lipidima

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Το λιποίδημα είναι μια χρόνια και προοδευτική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική κατανομή υποδόριου λιπώδους ιστού, οδηγώντας σε δυσανάλογα και επώδυνα άκρα. Κυρίως επηρεάζει τις γυναίκες και συχνά εκδηλώνεται κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση ή μετά τον τοκετό. Το λιποίδημα διακρίνεται από τη συμμετρική ενίσχυση του υποδόριου λιπώδους ιστού στο κάτω μέρος του σώματος και στα χέρια. Αν και το λιποίδημα επηρεάζει σημαντικά την υγεία των γυναικών, συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως παχυσαρκία ή λεμφοίδημα.

Εκτός από τον υποδόριο λιπώδη ιστό, το λιποίδημα συνδέεται με χαμηλότερη μυϊκή δύναμη και αντοχή κατά την άσκηση σε σύγκριση με την παχυσαρκία. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (BMI) στα μεταγενέστερα στάδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής παχυσαρκίας με μεταβολικές επιπλοκές, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του λιποιδήματος. Διαιτητικές προσεγγίσεις όπως η μεσογειακή και η κετογονική δίαιτα έχουν προταθεί για τη θεραπεία του λιποιδήματος, αλλά έχουν δείξει περιορισμένη επιτυχία στη μείωση του πόνου ή του ποσοστού λίπους. Προτείνεται ότι η υποθερμιδική διατροφή, σε συνδυασμό με κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα και άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αύξησης βάρους σε ασθενείς με λιποίδημα..

Η κατανόηση των φυσιολογικών διεργασιών εναπόθεσης υποδόριου λιπώδους ιστού και της έκπτωσης της μυικής λειτουργίας είναι κρίσιμη για τον ορισμό αποτελεσματικών θεραπειών για το λιποίδημα. Τα διατροφικά συμπληρώματα που μειώνουν τον λιπώδη ιστό και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του λιποιδήματος, βελτιώνοντας την εικόνα του σώματος, μειώνοντας τον πόνο και αυξάνοντας την κινητικότητα, προσφέροντας ενδεχομένως μια εναλλακτική στις επεμβατικές θεραπείες όπως η λιποαναρρόφηση.

Σκοπός

Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να εξετάσει την πιθανότητα χρήσης διατροφικών συμπληρωμάτων, ειδικά των συμπληρωμάτων καύσης λίπους και των ενισχυτών μυικής μάζας, στη διαχείριση του λιποιδήματος. Μέσω της διερεύνησης των μηχανισμών δράσης και της αποτελεσματικότητάς τους, αυτή η μελέτη επιδιώκει να καθορίσει τη βιωσιμότητά τους ως μη επεμβατικές επιλογές θεραπείας για τη μείωση του λιπώδους ιστού και τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας σε ασθενείς με λιποίδημα.

Μέθοδοι

Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει μια εκτενή ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα και τις επιδράσεις τους στο μεταβολισμό του λίπους και τη μυϊκή λειτουργία. Η ανασκόπηση εστιάζει σε διάφορες κατηγορίες συμπληρωμάτων καύσης λίπους, όπως ενισχυτές ενέργειας, συμπληρώματα πρωτεΐνης και αμινοξέων και ενισχυτές μυικής μάζας. Επιπλέον, η μελέτη εξετάζει το ρόλο ορισμένων τροφών στη καύση λίπους και στη διαχείριση του λιποιδήματος.

Αποτελέσματα

Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι τα συμπληρώματα καύσης λίπους μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό του λίπους. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), πολυβιταμίνες και πρωτεΐνες, όταν προστίθενται σε μια υποθερμιδική δίαιτα, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις του σωματικού βάρους και της απώλειας λίπους. Οι ενισχυτές ενέργειας όπως η καφεΐνη και οι κατεχίνες αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και την οξείδωση του λίπους, ενώ τα συμπληρώματα πρωτεΐνης όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η καζεΐνη υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών και τον έλεγχο της όρεξης. Οι ενισχυτές μυϊκής μάζας διεγείρουν την παραγωγή μυϊκής μάζας μέσω διάφορων μοριακών μηχανισμών.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας και πρωτεΐνες κρέατος και γαλακτοκομικών, επίσης συμβάλλουν στην καύση λίπους μέσω της ενίσχυσης του μεταβολισμού και της καταστολής της όρεξης.

Συμπέρασμα

Το λιποίδημα είναι μια εξαντλητική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική κατανομή λιπώδους ιστού και μειωμένη μυϊκή λειτουργία. Οι παραδοσιακές δίαιτες και η άσκηση συχνά δεν είναι αποτελεσματικές, καθιστώντας αναγκαίες τις επεμβατικές θεραπείες. Ωστόσο, τα διατροφικά συμπληρώματα και τα τρόφιμα που ενισχύουν την καύση λίπους αποτελούν μια ελπιδοφόρα εναλλακτική για τη διαχείριση του λιποιδήματος. Αυτά τα συμπληρώματα ενισχύουν τον μεταβολισμό του λίπους, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και ενδεχομένως βελτιώνουν τη μυϊκή λειτουργία, προσφέροντας μια μη επεμβατική επιλογή θεραπείας για το λιποίδημα. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να προσδιορίστουν τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα για τη διαχείριση του λιποιδήματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bonetti G, Herbst KL, Dhuli K, Kiani AK, Michelini S, Michelini S, Ceccarini MR, Michelini S, Ricci M, Cestari M, Codini M, Beccari T, Bellinato F, Gisondi P, Bertelli M. Dietary supplements for Lipedema. J Prev Med Hyg 2022;63(suppl.3):E169-E173.https://doi.org/10.15167/2421-4248/jpmh2022.63.2S3.2758

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
Παναγιώτα Κωνσταντίνου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παναγιώτα Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στα Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα από το τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ κατέχει και επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στην διαχείριση διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Συνεργάζεται ως διατροφολόγος σε γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο κατ’οίκον όσο και online.