Blog

Διδακτορικό στο τμήμα ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

της Τόνιας Καραγιάννη
04 Ιουλίου 2017
13167 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
didaktorik sto panipistimio thesalias

Η εμπειρία μιας διδακτορικής διατριβής είναι πολύ έντονη. Είναι ένα ταξίδι μοναχικό, με πολλές καλές αλλά και πάρα πολλές δύσκολες στιγμές. Η απόφαση στο να ξεκινήσει κάποιος ένα διδακτορικό χρειάζεται να είναι συνειδητοποιημένη, καθώς απαιτείται προσήλωση σε αυτό που θα κάνει και φυσικά αρκετές θυσίες ειδικά όσον αφορά τον προσωπικό του χρόνο.

Γιατί επέλεξα το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Η γνωριμία με μια ομάδα πληθυσμού που υπο «φυσιολογικές» συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό, καθώς στην Ελλάδα υπολείπεται η οργάνωση και η στελέχωση με διαιτολόγους, των ιδρυμάτων και των δομών που φροντίζουν για την υγεία των παιδιών με κινητικά προβλήματα, αποτέλεσε κίνητρο για την επιλογή του συγκεκριμένου ιδρύματος.

Υπήρχαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια;

Αρκετές! Όπως σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα της κρίσης...Η δυσκολία στο να βρεθεί ο κατάλληλος αριθμός πληθυσμού, το χρονικό διάστημα απόκτησης ειδικής άδειας τόσο απο τα ιδρύματα όσο και απο τους γονείς του υπό εξέταση πληθυσμού, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η δυσκολία λήψης ορού, ήταν κάποια απο τα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια της διατριβής.

Ωστόσο, με καλό προγραμματισμό και την εξαίρετη συνεργασία τόσο με τους φροντιστές αλλά και το προσωπικό των δομών και ιδρυμάτων που απευθυνθήκαμε, κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί η συγεκριμένη διδακτορική διατριβή.

Τι περιλαμβάνει η διατριβή;

Η διατριβή εξετάζει τα επίπεδα συγκεκριμένων δεικτών στον ορό παιδιών με κινητικά προβλήματα. Περιλαμβάνει μια πιλοτική μελέτη, αιμοληψία (χρονοβόρα διαδικασία, με αρκετές δυσκολίες στη λήψη αίματος) αλλά και παρέμβαση με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης των συγκεκριμένων δεικτών αλλά και των σωματομετρικών στοιχείων των παιδιών με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα. Ακόμη, δημιουργήθηκε κι ένα μικρό εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό την ενημέρωση των γονέων και των φροντιστών .

Τελικά αξίζει;

Παρά τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις κι όλα τα πιθανά κι απίθανα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας διδακτορικής διατριβής ( στην θεωρία συνήθως τα πράγματα βγαίνουν, στην πράξη όμως οι διάφοροι αστάθμιτοι παράγοντες μπορεί να αλλάξουν την ροή), το ταξίδι είναι ιδιαίτερο. Ο καλός προγραμματισμός, οι καλές σχέσεις του υποψήφιου διδάκτορα με τους υπεύθυνους καθηγητές του, αλλά και μεταξύ όλων των ατόμων και παραγόντων που θα συμβάλλουν στην εκπόνηση μιας διατριβής, αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους για ένα δύσκολο αλλά πολύ ενδιαφέρον ταξίδι.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.