Επιστημονικά Νέα

Παρέμβαση στον τρόπο ζωής αυξάνει την οστική πυκνότητα σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας

17 Νοεμβρίου 2008
7581 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xamogelasto koritsi me xymo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σκοπός της μελέτης ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα βάσει προγράμματος υγείας παρέμβασης στον τρόπο ζωής, ως προς την αύξηση της οστικής πυκνότητας σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας.

Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διάρκειας 2 χρόνων, στην οποία περιελήφθησαν κορίτσια ηλικίας 14-16 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο της διάμεσης τιμής στη χώρα. Στα κορίτσια εφαρμόσθηκε πρόγραμμα παρέμβασης (συναντήσεις καθ΄ ομάδες δύο φορές τον μήνα, τηλεφωνική επικοινωνία ανά τρίμηνο και ανά εβδομάδα αυτοαναφορά), ειδικά σχεδιασμένο για να βελτιώσει το διαιτολόγιο και να αυξήσει τη σωματική τους δραστηριότητα. Κύριες εκβάσεις ήταν η ολική οστική πυκνότητα (που μετρήθηκε με διπλής ενέργειας απορροφησιομέτρηση με ακτίνες-x), η πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D, ανθρακούχων ποτών, φρούτων και λαχανικών, η υψηλής έντασης και ενδυνάμωσης σωματική άσκηση, η μυϊκή ισχύς και η καλή φυσική κατάσταση, και βιολογικοί δείκτες (οστεοκαλσίνη και ναλτρεξόνη).

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας;

Διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με μάρτυρες, τα κορίτσια της ομάδας παρέμβασης είχαν σημαντικά υψηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και την περιοχή του τροχαντήρα τον πρώτο χρόνο της μελέτης, η οποία διατηρήθηκε και τον δεύτερο χρόνο της μελέτης. Στην ομάδα παρέμβασης, η ναλτρεξόνη έδειξε σχετικά μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με τους μάρτυρες, ενώ οι μεταβολές στην οστεοκαλσίνη δεν ήταν σημαντικές, εύρημα συμβατό με μεγαλύτερη ανάπτυξη οστού στην ομάδα αυτή. Επίσης, στην ομάδα παρέμβασης καταγράφηκε σημαντικά μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου, φρούτων και λαχανικών και τα δύο χρόνια της μελέτης, και βιταμίνης D τον πρώτο χρόνο της μελέτης, χωρίς να υπάρξει καμία διαφορά στην κατανάλωση ανθρακούχων ποτών ή τον βαθμό της σωματικής άσκησης.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης, ένα πλήρες πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά το διαιτολόγιο και την κατάσταση των οστών σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει σημαντική βελτίωση της οστικής μάζας σε εφήβους με εξωσχολικό πρόγραμμα παρέμβασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Center for Health Research, Kaiser Permanente Northwest, Portland, OR, USA

Arch Pediatr Adolesc Med 2006; 160(12): 1269-76

DeBar LL, Ritenbaugh C, Aickin M, Orwoll E, Elliot D, et al.