Ποιος είναι ο ρόλος των ειδικών διαιτών στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου; Συχνά για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ εφαρμόζονται ειδικές δίαιτες όπως η δίαιτα ελεύθερης λακτόζης, η δίαιτα FODMAPs, δίαιτες αποκλεισμού κτλπ. Υπάρχουν αποτελέσματα μελετών που να ενισχύουν την εφαρμογή αυτών; Η απάντηση με βάση την έως τώρα βιβλιογραφία είναι μάλλον αρνητική. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πληθώρα παραμέτρων όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Δίαιτα ελεύθερης λακτόζης και ΙΦΝΕ
Είναι γεγονός πως η ανεπάρκεια λακτάσης και συνεπώς η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε ασθενείς με φλεγμονή στο εγγύς λεπτό έντερο, όπως για παράδειγμα στη νόσο Crohn. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και το γεγονός πως ο επιπολασμός δυσανεξίας στη λακτόζη στη χώρα μας ανέρχεται στο 36% καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως επί παρουσίας δυσανεξίας στη λακτόζη και σε περιόδους έξαρσης των ΙΦΝΕ θα πρέπει να εφαρμόζεται μια δίαιτα ελεύθερη λακτόζης.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν πως μια δίαιτα ελεύθερης λακτόζης μπορεί να επιφέρει νωρίτερα η να επιμηκύνει την ύφεση στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιείται με σκοπό να διαχειριστεί τα συμπτώματα.
Ποια είναι η επίδραση των φυτικών ινών στις ΙΦΝΕ;
Στην κλινική πράξη, για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ, συχνά εφαρμόζονται δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ή και δίαιτες χαμηλού υπολείμματος με σκοπός να μειώσουν τον όγκο των κοπράνων και τη συχνότητα των κενώσεων και να ελέγξουν τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ σε περίοδο έξαρσης και παρουσία στενώσεων.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ευρήματα μελετών που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των διαιτών αυτών στη νόσο του Crοhn και στην ελκώδη κολίτιδα.
Συνεπώς, είναι απαραίτητη η περεταίρω διερεύνηση των διαιτών αυτών στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση τους.
Δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες (FODMAPs)
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλής σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες (FODMAPs) φαίνεται να δρα ευεργετικά στη βελτίωση της συμπτωματολογίας των ασθενών με ΙΦΝΕ.
Παρ’ όλα αυτά, η δίαιτα είναι δύσκολη στην εφαρμογή λόγω αποκλεισμού πολλών τροφίμων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου και να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την πιθανώς ήδη κακή κατάσταση θρέψης των ασθενών αυτών.
Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;
Με βάση αρκετές πρόσφατες ανασκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, δεν υπάρχει καμία «ειδική» δίαιτα για τη διαχείριση των ΙΦΝΕ σε φάσης έξαρσης που να επιτυγχάνει ή να επιμηκύνει την ύφεση. Στόχος για τον επαγγελματία διαιτολόγο θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση μιας καλής κατάστασης θρέψης και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Δείτε περισσότερα στο βίντεο από την ημερίδα «Οι Διαιτολόγοι συναντούν τους Γαστρεντερολόγους στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου» που ακολουθεί.