Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) αποτελεί την πιο κοινή διαταραχή του ήπατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μοναδική θεραπευτική παρέμβαση που είναι διαθέσιμη έως τώρα είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικού βάρους, καθώς η NAFLD συνήθως συνοδεύεται από αυξημένο σωματικό βάρος. Υπολογίζεται ότι το 3-10% του γενικού παιδιατρικού πληθυσμού εμφανίζει NAFLD, ενώ πάνω από το 70% των παχύσαρκών παιδιών εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.
Η NAFLD περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ιστολογικών και κλινικών εκδηλώσεων, που κυμαίνονται από απλή στεάτωση με αμφισβητήσιμη κλινική σημασία έως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, με ή χωρίς ίνωση που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Ως εκ τούτου, εν όψει του αυξημένου επιπολασμού της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, είναι υψίστης σημασίας να εντοπιστούν νεαροί ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για προχωρημένη ίνωση που μπορεί να αναπτύξουν κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.
Οι στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των προγνωστικών παραγόντων για ηπατική ίνωση σε παχύσαρκους παιδιατρικούς ασθενείς και η αξιολόγηση της επίδρασης της βραχυπρόθεσμης διατροφικής παρέμβασης στη στεάτωση και την ίνωση.
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;
Πρόκειται για μία συγχρονική μελέτη σε παχύσαρκους εφήβους όπου συλλέχθηκαν κοινωνικοδημογραφικά και κλινικά δεδομένα. Η ηπατική ίνωση εκτιμήθηκε με ελαστογραφία Shearwave. Σε όλους τους συμμετέχοντες προτάθηκε να καταναλώνουν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και παρακολουθούνταν κάθε δύο εβδομάδες. Έγιναν εξετάσεις αίματος και ελαστογραφία κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 3 μήνες.
Τί έδειξαν τα αποτελέσματα;
Συνολικά συμμετείχαν 57 παιδιατρικοί ασθενείς (35 αγόρια, μέση ηλικία 13,5±2,9 έτη, μέσος δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 38,8±9,7kg/m2). Η ηπατική ίνωση διαγνώστηκε σε 34 (60%) άτομα, η οποία ήταν μέτρια/σοβαρή (F≥2) σε 24 από αυτά (70%). Ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η μέτρια/σοβαρή στεάτωση συσχετίστηκαν με μέτρια/σοβαρή ίνωση. Συνολικά 17 ασθενείς ολοκλήρωσαν και τους 3 μήνες παρακολούθησης και εμφάνισαν σημαντική μείωση του ΔΜΣ μετά την παρέμβαση με σημαντική μείωση στην ηπατική ίνωση.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Οι παιδιατρικοί ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ και σοβαρή ηπατική στεάτωση διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή ηπατική ίνωση. Η διατροφική παρέμβαση που στοχεύει σε ήπια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ηπατική ίνωση στον παιδιατρικό πληθυσμό.