Επιστημονικά Νέα

Η Επίδραση του Σαφράν στην Ψυχολογία κατα την Εμμηνόπαυση

της Άλκηστις Βιτάλη
27 Μαΐου 2024
5889 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
safran emminopausi

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τι είναι η Εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή των γυναικών κατά την οποία εμφανίζεται ανεπάρκεια της ωοθυλακικής λειτουργίας και δεν συμβαίνει η ωορρηξία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως.

Γενικά, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, με διακύμανση από 45 έως 55 έτη και έχει συσχέτιση γεωγραφική, γενετική και περιβαλλοντική.

Μεταβολές κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσης

Οι ψυχοκοινωνικές αλλαγές σε αυτή την περίοδο της ζωής είναι αρκετές, με σημαντικές ενδείξεις ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες που μειώνονται, ειδικά τα οιστρογόνα, μπορεί να έχουν επίδραση στη διάθεση. Στοιχεία δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να συσχετιστεί με μια ποικιλία αρνητικών ψυχολογικών αλλαγών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ακόμα οι αρνητικές αλλαγές της διάθεσης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετίζονται με:

  • Εμφάνιση αναπηρίας
  • Σημαντικής διαπροσωπικής και επαγγελματικής δυσλειτουργίας
  • Υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης

Ψυχική Υγεία στην Εμμηνόπαυση

Από την άλλη πλευρά, η ευτυχία αποτελεί μια έννοια απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανθρώπινη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο αισθάνεται καλά για τον εαυτό του και τους γύρω του. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συνήθως έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα, ακαδημαϊκά επιτεύγματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ως εκ τούτου, η βελτίωση της κατάστασης της ψυχικής υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι μία από τις σημαντικές προτεραιότητες και προκλήσεις του συστήματος υγείας. Μεταξύ των διαφόρων θεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ατόμων, οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι έχουν ιδιαίτερη αξία στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τι είναι το Σαφράν;

Το σαφράν (Crocus sativus L.) είναι ένα μικρό πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Iridaceae και καλλιεργείται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Ιράν
  • Τουρκία
  • Ισπανία
  • Αφγανιστάν 
  • Ελλάδα

Το σαφράν χρησιμοποιείται ευρέως ως φαρμακευτικό φυτό για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας.

Σκοπός της Μελέτης

Σε αυτή τη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, δεδομένης της πιθανότητας δυσάρεστων αλλαγών στη διάθεση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και την ανάγκη για βελτίωση της ψυχικής κατάστασης, οι ερευνητές προσδιορίσαν την επίδραση του τσαγιού βοτάνου σαφράν στην ευτυχία.

Μεθόδος

Η έρευνα διεξήχθη το 2021 για 6 εβδομάδες στο Ιράν και εντάχθηκαν 72 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όπου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • Ομάδα παρέμβασης που έλαβε τσάι από βότανα σαφράν
  • Ομάδα ελέγχου

Η μέθοδος τυχαιοποίησης που χρησιμοποιήθηκε για τυχαία κατανομή ήταν η μέθοδος τυχαιοποιημένων «μπλοκ». Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε κάθε ομάδα αξιολογήθηκαν στη συνέχεια για την ευτυχία τους χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο ευτυχίας της Οξφόρδης.

Η παρέμβαση περιελάμβανε τη χρήση 30 mg αποξηραμένων στιγμάτων του φυτού σαφράν, το οποίο βράστηκε μία φορά (το πρωί, σε 300 ml βραστό νερό για 10-15 λεπτά) και μετά καταναλώθηκε μία καραμέλα. Η ομάδα ελεγχου κατανάλωνε την ίδια καραμέλα με χλιαρό νερό. Για να συγκριθεί η τάση των αλλαγών και μετά την αφαίρεση της επίδρασης άλλων μεταβλητών, χρησιμοποιήθηκε γενικευμένη εξίσωση εκτίμησης (GEE).

Αποτελέσματα

Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων στηρίχθηκε στην σύγκριση της βαθμολογίας στο ερωτηματολόγιο, πριν και μετά την παρέμβαση, και για τις δύο ομάδες.

Η σύγκριση των βαθμολογιών ευτυχίας στις ομάδες παρέμβασης και ελέγχου στην αρχή της μελέτης δεν έδειξε σημαντική διαφορά ενώ φάνηκε ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος θεραπείας η μέση βαθμολογία ευτυχίας στην ομάδα παρέμβασης αυξήθηκε σημαντικά.

Αντίθετα στην ομάδα ελέγχου, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ της μέσης βαθμολογίας ευτυχίας στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Συμπεράσματα

Το τσάι από βότανα σαφράν αύξησε σημαντικά τη μέση βαθμολογία ευτυχίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες τονίζοντας τη θεραπευτική ιδιοτήτα του βότανου και των παραγώγων του, όπως και την αγχολυτική, αντικαταθλιπτική και αντιεπιληπτική δράση του.

Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τσάι από βότανα σαφράν θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην ευτυχία, θέτωντας το τσάι βοτάνων σαφράν ως συμπληρωματική θεραπεία να συνιστά ένα πολλά υποσχόμενο μη φαρμακευτικό θεραπευτικό προϊόν.

Περιορισμοί της Μελέτης

Παρά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν η μελέτη αυτή έχει ορισμένους περιορισμούς. Ένας αυτούς ήταν ότι συνέπεσε με την αύξηση του επιπολασμού του COVID-19 στο Ιράν, η οποία μπορεί να επηρέασε έμμεσα τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι συντάκτες προτείνουν σε ερευνητές σε άλλα μέρη του κόσμου να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό της επίδρασης του σαφράν και να παρέχουν περισσότερες εγγυήσεις για τα αποτελέσματά του στη μείωση της κατάθλιψης και στην αύξηση των βαθμολογιών ευτυχίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Delam, H., Keshtkaran, Z., Shokrpour, N., Eidi, A., & Bazrafshan, M. (2023). The effect of Crocus sativus L. (saffron) herbal tea on happiness in postmenopausal women: a randomized controlled trial. BMC Complementary Medicine and Therapies, 23(1). https://doi.org/10.1186/s12906-023-04014-8

Άλκηστις Βιτάλη
Άλκηστις Βιτάλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος