Η LipiDiDiet είναι μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, placebo-control κλινική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εξετάσει τη νευροπροστατευτική δυνατότητα ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος, στοχεύοντας στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πρώιμης νόσου Alzheimer.
Σχεδιασμός
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 24 μήνες. Στα πλαίσιά της στρατολογήθηκαν 382 εθελοντές με πρώιμη νόσο Alzheimer, διαγνωσμένη σύμφωνα με τα κριτήρια του International Working Group (IWG)-1. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες:
- ομάδα παρέμβασης, η οποία λάμβανε ημερησίως 125 mL ενός ροφήματος το οποίο περιείχε DHA, EPA, μονοφωσφορική ουριδίνη, χολίνη, Β12, Β6, C, E, φυλλικό οξύ, φωσφολιποειδή και σελήνιο και
- ομάδα control, η οποία λάμβανε placebo.
Πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η αλλαγή σε ένα score γνωστικής λειτουργίας βασιζόμενο σε ένα neuropsychological test battery (NTB) score, το οποίο αξιολογήθηκε στο baseline, στο μήνα 6, 12 και στο τέλος της παρέμβασης. Σαν δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία μελετήθηκαν άλλες δοκιμασίες αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας, της λειτουργικότητας του ασθενούς & της ατροφίας του εγκεφάλου.
Αποτελέσματα
Μεταξύ των δύο γκρουπ της μελέτης δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στο πρωτεύον καταληκτικό σημείο. Ωστόσο, σημειώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο groups σε δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία σχετιζόμενα με την εξέλιξη της νόσου, τη γνωστική λειτουργία & την ατροφία του ιππόκαμπου.
Συμπεράσματα για τον επιστήμονα υγείας
Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η έγκαιρη διατροφική παρέμβαση για την υποστήριξη ενός ασθενούς στα πρώιμα στάδια της νόσου θα μπορούσε να έχει περισσότερα οφέλη από μία διατροφική παρέμβαση η οποία θα ξεκινήσει αργότερα. Περισσότερες μελέτες με διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις, μεγαλύτερο δείγμα, μεγαλύτερη διάρκεια και πιθανά και με ένα πιο ευαίσθητο πρωτεύον καταληκτικό σημείο απαιτούνται.