Επιστημονικά Νέα

Vegan Δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες: Βιωσιμότητα και επίδραση στον Διαβήτη και στο Σωματικό Βάρος

30 Οκτωβρίου 2024
1233 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
 laxanika gia vegan diaita

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Μεσογειακή δίαιτα και Δίαιτα Dash

Οι διατροφικές προσεγγίσεις που επιδρούν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, όπως η δίαιτα DASH και η Μεσογειακή δίαιτα, έχουν αναδείξει την αξία της δίαιτας με αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χαμηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων  και μειωμένη κατανάλωση κρέατος.

Αυτές οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης αναγνωρίζονται πλέον ως κατάλληλα διατροφικά πρότυπα για το ευρύ κοινό και στηρίζονται στις οδηγίες κλινικής πρακτικής για τον έλεγχο της υπέρτασης, την διαχείριση του διαβήτη και την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες

Τα προαναφερθέντα διατροφικά πρότυπα δεν αποτελούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, καθώς χαρακτηρίζονται από αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αν και έχουν κερδίσει επιστημονική αποδοχή,οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως η παλαιολιθική και η κετογονική δίαιτασυνεχίζουν να είναι δημοφιλείς.

Vegan δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών και τη χαμηλή κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, φρούτων και λαχανικών, αναπτύχθηκε μια vegan εκδοχή της δίαιτας Atkins με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως η ελαιοκράμβη, που θεωρήθηκε ότι θα ήταν περισσότερο σύμφωνη με τις διατροφικές οδηγίες και πιο οικολογικά βιώσιμη.

Έγινε σύγκριση αυτής τη χορτοφαγικής δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης με μια χορτοφαγική δίαιτα τύπου DASH χωρίς κρέας, όσον αφορά τις επιδράσεις τους στον διαβήτη τύπου 2 και αξιολογήθηκε επίσης η βιωσιμότητα αυτών των 2 δίαιτων με βάση τις πιθανές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σκοπός

Η σύγκριση της αποτελεσματικότητας μιας χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων με μια χορτοφαγική δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες στην απώλεια βάρους, στο διαβήτη, αλλά και στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Μέθοδοι

Εκατόν εξήντα τέσσερις άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν συμβουλές είτε για μια vegan δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λάδι canola και φυτικές πρωτεΐνες είτε για μια χορτοφαγική δίαιτα μέτρια σε υδατάνθρακες, για 3 μήνες, πληρώντας το 60% των απαιτήσεων σε θερμίδες.

Ακολούθησαν ανθρωπομετρήσεις, αιμοληψία, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και τήρηση 7ημερου ημερολογίου καταγραφής τροφίμωνγια την εκτίμηση των πιθανών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τεστ απορρόφησης χοληστερόλης σε 50 συμμετέχοντες.

Αποτελέσματα

Και οι δύο δίαιτες (vegan και χορτοφαγική) είχαν παρόμοιες και σημαντικές επιδράσεις:

  • Μείωσαν το σωματικό βάρος κατά περίπου 5,9 κιλά και 5,23 κιλά αντίστοιχα.
  • Μείωσαν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 0,99% και 0,88% αντίστοιχα.
  • Μείωσαν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 4 mmHg και 6 mmHg αντίστοιχα.
  • Μείωσαν τις δυνητικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, μόνο στις δυνητικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου υπήρξε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δίαιτες, με τη vegan δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων να υπερέχει, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 0,63 kg CO2 την ημέρα.

Συμπέρασμα

Και οι δύο δίαιτες μείωσαν το σωματικό βάρος, βελτίωσαν τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αρτηριακή πίεση, αλλά η vegan δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανή μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jenkins DJ, Jones PJ, Abdullah MM, Lamarche B, Faulkner D, Patel D, Sahye-Pudaruth S, Paquette M, Bashyam B, Pichika SC, Kavanagh ME, Patel P, Liang F, Brown R, Zhao T, Phan M, Mathiyalagan G, Tandon S, Vuksan V, Jovanovski E, Sievenpiper JL, Kendall CW, Leiter LA, Josse RG. Low-carbohydrate vegan diets in diabetes for weight loss and sustainability: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2022 Nov;116(5):1240-1250. doi: 10.1093/ajcn/nqac203. Epub 2023 Feb 10. PMID: 36156115.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος