Η υψηλή συμμόρφωση σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα/ σκορ έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει μη μολυσματικές ασθένειες και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, ενώ για κάποια υγιεινά διατροφικά πρότυπα/σκορ έχουν πραγματοποιηθεί συσχετίσεις με τη νόσο και τη θνησιμότητα.
Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;
Σε πρόσφατη μελέτη εξετάστηκαν δύο ευρέως διαδεδομένα διατροφικά σκορ και συγκεκριμένα το τροποποιημένο σκορ μεσογειακής δίαιτας (mMED) και ο δείκτης υγιών σκανδιναβικών τροφίμων (HNFI), καθώς και το συνδυασμένο αποτέλεσμα των δύο σκορ σε σχέση με την ολική και ειδική (λόγω καρκίνου, καρδιαγγειακών και ισχαιμικής καρδιακής νόσου) θνησιμότητα.
Πώς σχεδιάστηκε η έρευνα;
Η μελέτη περιελάμβανε 38.428 γυναίκες (μέσης ηλικίας 61 ετών) από την κοορτή που συμμετείχε στη μελέτη σουηδικής μαστογραφίας. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου. Οι δείκτες mMED και HNFI υπολογίστηκαν και τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες χαμηλής, μεσαίας και υψηλής προσκόλλησης καθώς και σε εννέα συνδυασμούς αυτών. Οι σταθμισμένοι συντελεστές κινδύνου (HR) θνησιμότητας, όπως αυτή είχε καταγραφεί στα εθνικά αρχεία, καθώς και τα διαστήματα εμπιστοσύνης (95% CI) υπολογίστηκαν με πολυμεταβλητή ανάλυση παλινδρόμησης Cox.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (διάμεσος: 17 έτη) 10.478 γυναίκες πέθαναν. Συνοπτικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Σε σύγκριση με τις ομάδες χαμηλής προσκόλλησης, στις ομάδες υψηλής προσκόλλησης, ο κίνδυνος για την ολική θνησιμότητα ήταν 0,76 (95% CI: 0,70-0,81) για το δείκτη mMED και 0,89 (95% CI: 0,83-0,96) για το δείκτη HNFI.
- Στις Σουηδές, τόσο ο δείκτης mMED όσο και ο δείκτης HNFI συνδέθηκαν αντιστρόφως τόσο με την ολική και την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά.
- Η υψηλότερη προσκόλληση στο δείκτη mMED, ωστόσο, συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με κάθε κατηγορία του δείκτη HNFI στη συνδυασμένη ανάλυση.
Συνολικά, ο δείκτης mMED, σε σύγκριση με το δείκτη HNFI, συσχετίστηκε ισχυρότερα με χαμηλότερη ειδική θνησιμότητα. Η παρούσα έκδοση του HNFI δεν συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα ανεξάρτητα από τη βαθμολογία στο δείκτη mMED.
Συμπερασματικά, μόνο ο δείκτης mMED συσχετίστηκε αντιστρόφως και ανεξάρτητα με το θάνατο από καρκίνο ή από ισχαιμική καρδιοπάθεια
Έτσι, διαφαίνεται ένα πλεονέκτημα της προσκολλησης στο mMED, συγκριτικά με το δείκτη HNFI, όσον αφορά την επιβίωση σε σουηδές γυναίκες. Έτσι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο δείκτης HNFI μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τις δυνατότητες της υγιεινής σκανδιναβικής διατροφής, τουλάχιστον στην παρούσα ομάδα στη σημερινή μορφή του.
Τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο
Με βάση τα ευρύματα τις παρούσας μελέτης, βλέπουμε για ακόμη μία φορά τα οφέλη του μεσογειακού τρόπου ζωής, έναντι άλλων προτύπων, ακόμη και σε μη μεσογειακούς πληθυσμούς. Δεν πρέπει να ξεχνούμε λοιπόν και στην καθημερινή μας κλινική πρακτική, τα οφέλη των τοπικών παραδοσιακών μεσογειακών τροφίμων που άφθονα προσφέρονται στη χώρα μας.