Επιστημονικά Νέα

Υγιεινές και ανθυγιεινές τάσεις φαγητού, πώς ερμηνεύονται;

της Ζωής Κονιδάρη
24 Ιανουαρίου 2018
7929 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ygieines kai oxi synthikes diatrofhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η συμμόρφωση σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής είναι  αρκετά δύσκολη και για αυτό το λόγο χρειάζονται μελέτες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά

Η θεωρία της προσωρινής αυτορρύθμισης

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο στάδια για μια δράση: 

  • το στάδιο του κινήτρου, στο οποίο οι προθέσεις στηρίζονται θεωρητικά από τα πιστεύω σχετικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα μιας δράσης, το χρόνο που αυτά θα εμφανιστούν και τη στάση του ατόμου ως προς τα αποτελέσματα της δράσης (αν τα αντιλαμβάνεται ως θετικά ή αρνητικά) και
  • το στάδιο στο οποίο η πρόθεση είναι ο εγγύς παράγοντας που καθορίζει μια συμπεριφορά.

Περιλαμβάνει επίσης 2 άμεσους προγνωστικούς παράγοντες  συμπεριφοράς: την ικανότητα αυτορρύθμισης και την προεπιλεγμένη ανταπόκριση του ατόμου στα περιβαλλοντικά στοιχεία τα οποία ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ πρόθεσης και συμπεριφοράς. Η ανταπόκριση του ατόμου στα περιβαλλοντικά στοιχεία ερμηνεύεται από την παρελθοντική συμπεριφορά και τη δύναμη της συνήθειας.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Η παρακάτω μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί η θεωρία της προσωρινής αυτορρύθμισης να ερμηνεύσει τις διατροφικές συμπεριφορές και συγκεκριμένα την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και ανθυγιεινών σνακ.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται λοιπόν για μια διαδικτυακή έρευνα με προοπτικό σχεδιασμό και 2 κύματα συλλογής δεδομένων, διάρκειας 1 εβδομάδας.  Οι εθελοντές ήταν φοιτητές που τυχαία κατανεμήθηκαν είτε στην ομάδα με τα φρούτα/λαχανικά (n=133, μέσος όρος ηλικίας 23,92, 68,4% γυναίκες) είτε στην ομάδα με τα ανθυγιεινά σνακ (n=125, μέσος όρος ηλικίας 23,1, 72.8% γυναίκες). Διερευνήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου με χρήση κλιμάκων τα βασικά συστατικά της θεωρίας της προσωρινής αυτορρύθμισης. Ελήφθησαν και δημογραφικές λεπτομέρειες. Μια εβδομάδα αργότερα αξιολογήθηκε η διατροφική τους συμπεριφορά μέσω ερωτηματολογίου.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα στοιχεία της προσωρινής αυτορρύθμισης ερμηνεύουν σημαντικό ποσοστό από την ποικιλία στις προθέσεις και τη συμπεριφορά σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (22% και 64%, αντίστοιχα) και μη υγιεινών σνακ (18% και 35%, αντίστοιχα).  Τα πιστεύω για τα θετικά και τα αρνητικά βραχυχρόνια αποτελέσματα προβλέπουν σε σημαντικό βαθμό την πρόθεση και για τις 2 συμπεριφορές (p<0.001). Οι προθέσεις και η παρελθοντική συμπεριφορά προβλέπουν σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η παρελθοντική συμπεριφορά καθόρισε τη σχέση μεταξύ της πρόθεσης και της συμπεριφοράς, η οποία γινόταν πιο δυνατή όσο η παρελθοντική συμπεριφορά αυξανόταν. Τέλος, η παρελθοντική συμπεριφορά και η δύναμη της συνήθειας προβλέπουν σε σημαντικό βαθμό και την κατανάλωση ενός ανθυγιεινού σνακ.

Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η ερμηνεία μιας συμπεριφοράς, μπορεί να δώσει πολλά σημεία παρέμβασης για τη βελτίωση αυτής αλλά και της συμμόρφωσης, τελικά, του πελάτη στο διατροφικό πλάνο που προτείνουμε. Η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε ορισμένα από αυτά, δίνοντας ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα των συνιστωσών που ρυθμίζουν τη διατροφική συμπεριφορά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Using Temporal Self-Regulation Theory to understand healthy and unhealthy eating intentions and behavior”, Rachel Evans, Paul Norman, Thomas L. Webb

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.