Οι δίαιτες περιορισμού υδατανθράκων έχουν αναδειχθεί ως αποτελεσματικά μέσα για την απώλεια βάρους και την βελτίωση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Το σκεπτικό αυτής της προσέγγισης είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων προκαλεί την κινητοποίηση του λίπους μέσω της μείωσης των επιπέδων ινσουλίνης η οποία στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής διατροφής μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.
Ποια η συμμόρφωση σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;
Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη τήρηση ενός αυστηρού διαιτητικού σχήματος χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας σε μειωμένη συμμόρφωση με τελικό αποτέλεσμα την επανάκτηση του βάρους. Ο περιορισμός των υδατανθράκων για επιλεγμένες ημέρες την εβδομάδα έχει αποφέρει επιτυχή αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του καθημερινού περιορισμού των υδατανθράκων σε ένα μόνο γεύμα στην απώλεια βάρους δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα.
Η επίδραση του περιορισμού υδατανθράκων το πρωί
Σε πρόσφατη μελέτη εξετάστηκε η επίδραση του περιορισμού των υδατανθράκων το πρωί στο πλαίσιο μίας υγιεινής μεσογειακής δίαιτας στην απώλεια βάρους καθώς και σε μεταβολικές παραμέτρους.
Για τον σκοπό αυτό εβδομήντα υπέρβαρα / παχύσαρκα άτομα τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε μία υποθερμιδική μεσογειακή διατροφή (ΜΕΣ-Δ) και η άλλη μία υποθερμιδική διατροφή με περιορισμό στην κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί (ΠΠΥ-Δ). Οι συμμετέχοντες που είχαν τυχαιοποιηθεί στην ομάδα ΠΠΥ-Δ έπρεπε να καταναλώνουν πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενώ στην ομάδα ΜΕΣ-Δ επιτράπηκαν τυπικά μεσογειακά πρωινά γεύματα. Η διατροφή των δύο ομάδων δε διέφερε στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίοδο δύο μηνών.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα και στις δύο ομάδες πέτυχαν σημαντική μείωση σε δείκτες όπως το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια μέσης και η λιπώδης μάζα. Αυτές οι μειώσεις ήταν εμφανέστερες στην ομάδα ΠΠΥ-Δ σε σύγκριση με την ομάδα ΜΕΣ-Δ (p <0.001 για όλες τις παραμέτρους). Περισσότεροι συμμετέχοντες της ομάδας ΠΠΥ-Δ πέτυχαν απώλεια της τάξεως του 5-10% του σωματικού βάρους μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, καθώς και του 5-10% και >10% του σωματικού βάρους μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα (p <0.001 για όλες τις παραμέτρους).
Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων είχαν πετύχει απώλεια βάρους ≥5% του αρχικού βάρους μέχρι την ολοκλήρωση της παρέμβασης
Και οι δύο ομάδες πέτυχαν παρόμοιες μειώσεις στη γλυκόζη ορού νηστείας, την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τα τριγλυκερίδια ορού καθώς και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Τα άτομα στην ομάδα ΜΕΣ-Δ παρουσίασαν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ενώ τέτοια επίδραση δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ΠΠΥ-Δ.
Συμπερασματικά
Φάνηκε ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων τις πρωινές ώρες σε μία υποθερμιδική μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, διατηρώντας παράλληλα τα μεταβολικά οφέλη σε παραμέτρους ευγλυκαιμίας. Στην κλινική πρακτική, ο περιορισμός των υδατανθράκων τις πρωινές ώρες στο πλαίσιο μίας υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής μπορεί να προταθεί ως μία αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη διαιτητική παρέμβαση για τον έλεγχο του βάρους με ασφαλή και αποδεκτό τρόπο.