Ομιλίες

Super Foods, Super Fit, Super Brain: Πώς να καλλιεργήσετε έναν υπερ-εγκέφαλο

της Μαργαρίτας Αγγελικής Σχινά
25 Απριλίου 2017
13560 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
superbrain

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι σύγχρονες νευροεπιστήμες ασχολούνται δυναμικά με το θέμα της νευρογένεσης, δηλαδή με τη δυνατότητα του εγκεφάλου να δημιουργήσει καινούρια νευρικά κύτταρα. Μέχρι πολύ πρόσφατα πίστευαν ότι αυτό ήταν αδύνατο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν καινούριοι νευρώνες σε κάποια σημεία του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα σημεία αυτά;

Ένα από αυτά τα σημεία είναι ο ιππόκαμπος, εγκεφαλική δομή υπεύθυνη για θέματα μνήμης, αναγνώρισης χώρου, μάθησης, αλλά και ρύθμισης του συναισθήματος. Σύγχρονες έρευνες από τη δόκτορα Sandrine Thuret, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογένεσης και Ψυχικής Υγείας στο πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου, καταδεικνύουν τη δυνατότητα του ενήλικου εγκεφάλου να αντικαθιστά παλιούς νευρώνες με καινούριους. Εξετάζοντας τους παράγοντες που συντελούν στην νευρογένεση, οι έρευνες δείχνουν ότι βοηθητικό ρόλο παίζουν το χαμηλό στρες, ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης;

Ο ψυχίατρος John Ratey από το πανεπιστήμιο του Harvard περιγράφει στο βιβλίο του «Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain» (2013) πώς η αεροβική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, βελτιώνει τη διάθεση, προστατεύει από την απώλεια μνήμης, οξύνει το πνεύμα και μας κάνει να λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα καλύτερα απλώς και μόνο επειδή ανεβάζουμε τον καρδιακό παλμό μας και αρχίζουμε να ιδρώνουμε. Με άλλα λόγια, η αεροβική άσκηση συντελεί στην αλλαγή της δομής του εγκεφάλου και ωθεί προς υψηλές πνευματικές αποδόσεις.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο στις έρευνες του δρ. Ratey είναι ότι η άσκηση δε μπορεί να γίνεται εκβιαστικά: θα πρέπει να έχω αποφασίσει «ότι θέλω να γυμναστώ», για να γίνεται σωστά η άσκηση και να έχω τα οφέλη της. Εάν δεν υπάρχει αυτό το «θέλω», τα οφέλη της άσκησης εξουδετερώνονται, κατά μία έννοια.

Τι να κρατήσετε..

Οι σύγχρονες νευροεπιστήμες έρχονται να προσθέσουν στο θέμα της σαφούς διατύπωσης της επιθυμίας και του θέλω μας, μέσα από το συντονισμό συνειδητού και υποσυνείδητου νου. Με άλλα λόγια, κάνοντας συνειδητές επιλογές σε κάθε μας δραστηριότητα και ξεκινώντας με το «θέλω» μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας στην ζωή. Κατ' επέκταση, οι συνειδητές επιλογές που οι νευροεπιστήμες επιβεβαιώνουν ότι μας οδηγούν σε μακροζωία και υψηλές πνευματικές αποδόσεις , είναι αυτές που μας καθοδηγούν στο να καλλιεργούμε έναν υπερ-εγκέφαλο.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video:

Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά
Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά Κλινική Ψυχολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών