Επιστημονικά Νέα

Πώς συνδέεται η κατανάλωση της φράουλας με την βελτίωση δεικτών καρδιομεταβολικού κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία;

της Ευσταθίας Παπαδά
07 Αυγούστου 2021
4764 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fraoula strawberry

www.canva.com

Τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται να συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αρκετά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ταυτοποιηθεί για την επίδρασή τους στη μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων τα φυτοχημικά. Η ομάδα των μούρων, στα οποία συγκαταλέγονται και οι φράουλες, έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως για τα αποτελέσματά τους στη βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου, και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι δράσεις αυτές φαίνεται να διατελούνται κυρίως μέσω της απώλειας βάρους και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι ιδιότητες εξηγούνται από την υψηλή περιεκτικότητά των μούρων σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, καθώς και το χαμηλό τους θερμιδικό περιεχόμενο. Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της κατανάλωσης φράουλας σε δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη μελέτη διάρκειας 14 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε 3 ομάδες για τέσσερις εβδομάδες με μια ενδιάμεση εβδομάδα wash out. Οι ομάδες κατανάλωσαν, μία μερίδα φράουλας (χαμηλή δόση: 13 g σκόνη φράουλας / ημέρα) ή δυόμισι μερίδες φράουλας (υψηλή δόση: 32 g σκόνης φράουλας / ημέρα) ή μία σκόνη ελέγχου. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η οδηγία να ακολουθήσουν τη συνήθη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αλλά να απέχουν από την κατανάλωση άλλων μούρων και σχετικών προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αίματος, τα ανθρωπομετρικά δεδομένα, η αρτηριακή πίεση και τα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και στο τέλος κάθε φάσης της παρέμβασης τεσσάρων εβδομάδων.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Συνολικά, 33 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν και τις τρεις φάσεις της δοκιμής (μέση ηλικία 53 ± 13 έτη, ΔΜΣ: 33 ± 3,0 kg /m2). Διαπιστώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην ινσουλίνη νηστείας και του δείκτη HOMA-IR μετά την υψηλή δόση σκόνης φράουλας σε σύγκριση με τη χαμηλή δόση σκόνης φράουλας και τη σκόνη ελέγχου. Το προφίλ της γλυκόζης δε διέφερε μεταξύ των ομάδων. Οι συγκεντρώσεις της συνολικής VLDL, των χυλομικρών, των μικρών VLDL και της LDL μειώθηκαν σημαντικά μετά την υψηλή δόση φράουλας σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου και χαμηλής δόσης. Μεταξύ των βιοδεικτών φλεγμονής και αδιποκινών που μετρήθηκαν, μόνο ο PAI-1 στον ορό παρουσίασε μείωση στην ομάδα της υψηλής δόσης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η κατανάλωση φράουλας (δυόμισι μερίδες) για τέσσερις εβδομάδες βελτιώνει σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα προφίλ των λιπιδίων σε παχύσαρκους ενήλικες με αυξημένη LDL. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των αποτελεσμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Basu, A.; Izuora, K.; Betts,N.M.; Kinney, J.W.; Salazar, A.M.;Ebersole, J.L.; Scofield, R.H. DietaryStrawberries ImproveCardiometabolic Risks in Adults withObesity and Elevated Serum LDLCholesterol in a RandomizedControlled Crossover Trial.Nutrients2021,13, 1421.  https://doi.org/10.3390/nu13051421

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D