Επιστημονικά Νέα

Ένα απογευματινό σνακ με χούμους επηρεάζει την ποιότητα της διατροφής, την όρεξη και τον γλυκαιμικό έλεγχο σε υγιείς ενήλικες

09 Δεκεμβρίου 2024
2481 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xoymous snacking

www.canva.com

Η συνήθεια του τσιμπολογήματος

Το τσιμπολόγημα παραμένει μια συχνή συνήθεια στο διατροφικό μοτίβο των περισσότερων Αμερικανών παρά τις αμφιβολίες σχετικά με το εάν το φαγητό μεταξύ ή/και η κατανάλωση πολύ μικρών συχνών γευμάτων είναι μια «υγιεινή» συνήθεια. Ενώ το τσιμπολόγημα μπορεί να συμβάλει στην  αύξηση του σωματικού βάρους προάγοντας την κατανάλωση κενών θερμίδων, πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά σνακ στην προαγωγή της υγείας.

Τσιμπολόγημα και δείκτες διαχείρισης σωματικού βάρους

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές τσιμπολογήματος που βελτιώνουν τους δείκτες διαχείρισης βάρους. Συγκεκριμένα:

  • Αυξημένος έλεγχος της όρεξης.
  • Αυξημένος κορεσμός.
  • Μείωση των ανθυγιεινών σνακ.

έχουν αναφερθεί με την κατανάλωση

  • Σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
  • Σνακ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Σνακ με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Άλλη μία σημαντική επίδραση στην υγεία είναι και η ικανότητα βελτίωσης ή/και διατήρησης του γλυκαιμικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το χούμους ως μέρος ενός σνακ

Η κατανάλωση χούμους έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, της υψηλής θρεπτικής αξίας και της γευστικότητας του χούμους, είναι εύλογο ότι η συμπερίληψη αυτής της τροφής σε ένα απογευματινό σνακ μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση στην ποιότητα της διατροφής, στη διατροφική συμπεριφορά κατάποσης και στον γλυκαιμικό έλεγχο.

Σκοπός

Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιορίσει εάν ένα απογευματινό σνακ με χούμους με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με ένα κοινό σνακ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής, την όρεξη, τον κορεσμό και τον γλυκαιμικό έλεγχο σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση σνακ σε υγιείς ενήλικες.

Μεθοδολογία

Τριάντα εννέα ενήλικες (ηλικία: 26 ± 1 έτος, ΔΜΣ: 24,4 ± 0,5 kg/m2) κατανάλωσαν τυχαία τα ακόλουθα πρότυπα απογευματινού σνακ για 6 μέρες/πρότυπο:

  • Χούμους και πρέτζελ [HUMMUS: 240 kcal, 6 g πρωτεΐνη, 31 g υδατάνθρακες (2 g ζάχαρη), 11 g λίπος].
  • Μπάρες granola [BARS: 240 kcal, 4 g πρωτεΐνη, 38 g υδατάνθρακες (16 g ζάχαρη), 9 g λίπος].
  • Όχι σνακ (NO SNACK).

Την 7η ημέρα κάθε προτύπου, προσφέρθηκε ένα τυποποιημένο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Το αντίστοιχο σνακ δόθηκε στους συμμετέχοντες 3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα και τα ερωτηματολόγια όρεξης, κορεσμού και διάθεσης συμπληρώθηκαν το απόγευμα. Στις 3 ώρες μετά το σνακ, καταναλώθηκε ένα τυποποιημένο δείπνο και ένα βραδινό σνακ καταναλώθηκε, κατά βούληση στο σπίτι, όλο το βράδυ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε 24ωρη συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης.

Αποτελέσματα

  • Το HUMMUS μείωσε το επακόλουθο τσιμπολόγημα επιδορπίων κατά ~20% σε σύγκριση με NO SNACK (P = 0,001) και BARS (P <0,001).
  • Το HUMMUS οδήγησε σε μεγαλύτερη διατροφική αντιστάθμιση σε σύγκριση με το BARS (122 ± 31% σε σύγκριση με 72 ± 32%, αντίστοιχα, P < 0,05).
  • Το HUMMUS μείωσε τους δείκτες της όρεξης (δηλαδή, πείνα, επιθυμία για φαγητό και μελλοντική κατανάλωση φαγητού) κατά ~70% σε σύγκριση με το NO SNACK (όλα P < 0,05), ενώ τα BARS όχι. Επιπλέον, ο κορεσμός ήταν ~30% μεγαλύτερος μετά από HUMMUS και BARS σε σύγκριση με NO SNACK (και τα δύο P < 0,005) χωρίς διαφορές μεταξύ των σνακ.
  • Τέλος, το HUMMUS μείωσε τις απογευματινές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα κατά ~5% σε σύγκριση με το BARS (P <0,05).

Συμπέρασμα

Η άμεση κατανάλωση ενός απογευματινού σνακ με χούμους με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη βελτίωσε την ποιότητα της διατροφής και επιλεγμένους δείκτες όρεξης, κορεσμού και γλυκαιμικού ελέγχου σε υγιείς ενήλικες. Είναι αναγκαίες οι μακροχρόνιες δοκιμές που αξιολογούν τις επιπτώσεις του σνακ με χούμους στους δείκτες υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Reister, E.J. and Leidy., H.J., (2020). An Afternoon Hummus Snack Affects Diet Quality, Appetite, and Glycemic Control in Healthy Adults. J Nutr. 150:2214–2222.

Ανδριανή Χατζημάρκου
Ανδριανή Χατζημάρκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.