Το πρόβλημα της παχυσαρκίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα, καθώς το 35.2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ενώ το 22.5% παχύσαρκοι, ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που καταγράφονται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 2005 περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών ήταν υπέρβαροι, ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το ίδιο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ήταν υπέρβαρα. Οι εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ. για το μέλλον είναι ανησυχητικές, καθώς υπολογίζεται ότι το 2015 ο αριθμός των υπέρβαρων ανθρώπων θα φθάσει τα 2,3 δισεκατομμύρια και των παχύσαρκων θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια.
Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας, είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Σπάνια υπάρχουν παθολογικά αίτια, που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, όπως κάποια ενδοκρινολογικά νοσήματα, ψυχολογικά νοσήματα, η λήψη κάποιων φαρμάκων και κληρονομικοί παράγοντες. Νεότερα δεδομένα ενοχοποιούν την παχυσαρκία για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, για ακμή και τριχοφυΐα σε νεαρές γυναίκες, για υπογονιμότητα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και για σοβαρά προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους άνδρες, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του σπέρματος, καθώς και διαταραχές της στυτικής δυσλειτουργίας.
Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο, με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, στη δίαιτα και στη σωματική δραστηριότητα, δηλαδή στην αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα, τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 35,4% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών να έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και νεότερα στοιχεία της μελέτης «Αττική». Tο μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας παρατηρείται μάλιστα, σε άτομα άνω των 55 ετών.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, είναι κυρίως οι ανατολικές (όπως η Ουγγαρία) και οι νοτιοευρωπαϊκές (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Στην Ιταλία, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αγγίζουν το 30% και είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Από την άλλη, τα ποσοστά παχυσαρκίας σε Γερμανία και Ολλανδία είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το ισορροπημένο διαιτολόγιο και η τακτική σωματική άσκηση, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι σήμερα καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες και κινούνται ελάχιστα. Ολοένα περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για πρόωρους θανάτους, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, ο δείκτης μάζας σώματος και ο διαβήτης, συνδέονται με το πώς τρεφόμαστε και το πόσο κινούμαστε. Για τους λόγους αυτούς, η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν βασικές προτεραιότητες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημόσια υγεία.
Στο Άμστερνταμ υπάρχουν τεράστιοι ποδηλατόδρομοι, που επιτρέπουν στους κατοίκους να μετακινηθούν κάνοντας παράλληλα σωματική άσκηση.
Στην πρώτη εικόνα φαίνεται ο ποδηλατόδρομος δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Αν δεν ξέρεις ότι οι ποδηλατόδρομοι είναι συνήθως κόκκινοι, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο ποδηλατόδρομος καθώς το φάρδος είναι σχεδόν ίδιο. Επιπλέον η ποιότητα του οδοστρώματος του ποδηλατόδρομου είναι σαφώς καλύτερη, ενώ έχει καλύτερη σήμανση (διαχωριστική λωρίδα).
Η δεύτερη εικόνα δείχνει έναν δρόμο διπλής κυκλοφορίας όπου πρακτικά υπάρχει μία λωρίδα για τα αυτοκίνητα στη μέση και 2 λωρίδες για τα ποδήλατα στις άκρες.
Άλλος ένας τρόπος να αναγκάζονται τα αυτοκίνητα να κόψουν ταχύτητα όταν συνυπάρχουν με τα ποδήλατα είναι βάζοντας εμπόδια στη μέση του δρόμου.
Βερολίνο
Το Βερολίνο έχει περισσότερα από 2500 σημεία πρασίνου διαφόρων μορφών και μεγεθών συνολικής έκτασης 55.000 στρεμμάτων. Καμιά άλλη μεγαλούπολη της Γερμανίας δεν έχει τόσο πράσινο όσο η πρωτεύουσά της. Οι περιοχές με πράσινο αποτελούν το 7% του εμβαδού της πόλης. Μαζί με τα νεκροταφεία, τους μικρούς ιδιωτικούς κήπους και τις νησίδες πράσινου στους
δρόμους φτάνουν στο 14% της έκτασης της πόλης. Από αεροφωτογραφίες μπορεί κανείς να συσχετίσει την παρουσία πράσινου δίπλα στα σχολεία στο Βερολίνο και τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας της χώρας.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αθήνα και την Αττική ήταν και είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής στις κατοικημένες περιοχές, η διασύνδεσή τους με χώρους που βρίσκονται εκτός σχεδίου σε όμορφες περιοχές, καθώς και με τους γύρω ορεινούς όγκους. Ο πίνακας που παρατίθεται είναι ενδεικτικός των αντιστοιχιών που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και άλλων πόλεων (1994).
Αναλογία χώρων πράσινου
Αντίθετα τόσο στη Ρώμη όσο και στην Αθήνα απουσιάζουν τόσο οι ποδηλατόδρομοι όσο και οι χώροι πράσινου και τα πάρκα, ενώ στις χώρες αυτές τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.