Η ανάβαση και η κατάβαση είναι δύο δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε καθημερινά είτε συνειδητά (πεζοπορία στο βουνό, περπάτημα σε κλίση στο διάδρομο ενός γυμναστηρίου κ.λπ.) είτε ασυνείδητα (στο χώρο εργασίας μας, στη διαδρομή προς και από το σπίτι μας κ.λπ.).
Έχετε αναρωτηθεί όμως ποια από τις δύο αυτές δραστηριότητες καταπονεί περισσότερο τον οργανισμό μας; Πιθανότατα το μεγαλύτερο ποσοστό να απαντούσατε η ανάβαση διότι πολύ απλά νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι απ’ ότι στην κατάβαση.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την ανάβαση-κατάβαση;
Ανατρέχοντας σε έρευνες που έχουνε γίνει και αναλύοντας τις δύο δραστηριότητες ξεχωριστά προκύπτει ότι:
- Κατά την ανάβαση, το σώμα σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, διότι οι μύες σας εργάζονται πολύ πιο σκληρά για να σηκώσουν το βάρος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και μια ''ασπίδα προστασίας" γύρω από την άρθρωση, η οποία όμως, λόγω της μικρής γωνίας που κάνει, μειώνει τα επίπεδα έντασης στους μύες του τετρακέφαλου.
- Αντίθετα στην κατάβαση, οι γωνίες είναι μεγαλύτερες και η επιβάρυνση στον τετρακέφαλο υψηλότερη. Επίσης, η βαρύτητα έλκει το βάρος σας προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η επιγονατίδα να δέχεται αυξανόμενες δυνάμεις τριβής, λόγω του συνεχούς φρεναρίσματος.
Συμπέρασμα
Η ανάβαση είναι πιο απαιτητική, όσον αναφορά στο έργο που παράγει ο οργανισμός, αλλά η κατάβαση είναι πιο επίπονη για τους μύες και τις αρθρώσεις και οι πιθανότητες τραυματισμού είναι περισσότερες. Βέβαια, όσοι από εσάς αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση του γονάτου (χονδροπάθεια, μηνίσκο, χιαστούς κ.ά.) καλό θα είναι να αποφεύγετε αυτού του είδους δραστηριότητες και να συμβουλεύεστε τακτικά τον γιατρό σας.