Διαβήτης

Ozempic, ο νέος (επικίνδυνος) Τρόπος Αδυνατίσματος

της Άννας Καψιώτη
10 Ιανουαρίου 2024
1305 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ozempic

Πολύς θόρυβος γίνεται πλέον για το περιβόητο Ozempic. Δεκάδες διάσημοι παραδέχονται ότι το έχουν χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια τους να ελέγξουν το βάρος τους ενώ η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει πως εδώ και καιρό δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση του φαρμάκου. Ομολογουμένως, οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, πρωταγωνιστούμε αρνητικά έχοντας υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Προφανώς και η παχυσαρκία δεν είναι μια θετική για την υγεία κατάσταση.

Με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην δημόσια υγεία και συνδέεται άμεσα με τον Σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες κακοήθειες/ μυοσκελετικά προβλήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μπορεί όμως το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα να δώσει λύση σε εκατομμύρια ανθρώπους που εναγωνίως θέλουν να αδυνατίσουν;

Τι είναι το Ozempic και σε ποιούς απευθύνεται;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω φαρμάκων. Οι αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου-1 (GLP-1) τύπου γλυκαγόνης είναι μια κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων, που υπόσχονται απώλεια βάρους. Το Ozempic αποτελεί το πιο δημοφιλές φάρμακο αυτής της κατηγορίας, με κύρια δραστική ουσία την σεμαγλουτίδη. Πρόκειται για ένα συνταγογραγούμενο φάρμακο, με την μορφή ενέσιμου διαλύματος και χρησιμοποιείται εδώ και 15 χρόνια για τον έλεγχο της γλυκόζης στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό́ με δίαιτα και άσκηση. Όσο αφορά την παχυσαρκία, δεν έχει εγκριθεί η χρήση του και χρησιμοποιείται ανεπίσημα.

Ποιοί δικαιολογούνται να χρησιμοποιήσουν Ozempic;

Σύμφωνα και με τις επίσημες συστάσεις, το Ozempic συστήνεται σε:

  • Παχύχαρκους που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο ή μεγαλύτερο του 30
  • Άτομα που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 27 και ταυτόχρονα νοσούν με συνοδά προβλήματα όπως διαβήτη ή έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής

Παράλληλα, η χρήση του φαρμάκου αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό μυελικού καρκίνου του θυρεοειδούς, ιστορικό νόσου της χοληδόχου κύστης καθώς και σε όσουν έχουν ιστορικό παγκρεατίτιδας. Επίσης, η χρήση του φαρμάκου αντενδείκνυται σε άτομα με σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 και σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου1. Τέλος, παιδιά κάτω των 18 ετών όπως επίσης έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουν.

Πώς χορηγείται το φάρμακο;

Το Ozempic σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να χορηγείται εβδομαδιαίως με ένεση. Συνήθως ρυθμίζεται μια αρχική δόση, η οποία διατηρείται για 4 εβδομάδες και την 5η εβδομάδα αυξάνεται. Ωστόσο, η δόση μπορεί να αυξηθεί και νωρίτερα εφόσον χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες του Ozempic

Ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει το Ozempic συχνά αναφέρουν από ήπιες ως και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στις ήπιες συμπεριλαμβάνονται διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία, διάρροια, εμέτος, κοιλιακός πόνος και δυσκοιλιότητα. Όσο αφορά τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουν καταγραφεί όλες οι ακόλουθες:

Παγκρετίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στο πάγκρεας, οργάνου που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών για τον οργανισμό.

Νεφρική ανεπάρκεια

Τα νεφρά μας είναι όργανα ζωτικής σημασίας. Ο ρόλος τους είναι να καθαρίζουν το αίμα μας και να φροντίζουν να απομακρυνθούν τα άχρηστα υγρά από το σώμα. Επίσης, παίζουν ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Χολολιθίαση

Οι γνωστές σε όλους μας μας πέτρες στην χολή. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να έχει εξαιρετικά επώδυνα συμπτώματα ανάλογα με το μέγεθος των χολόλιθων.

Άλλες παρενέργειες από την χρήση του Ozempic

Επιπρόσθετα, έχουν αναφερθεί ως ανεπιθύμητες παρενέργειες διάφορες οφθαλμικές διαταραχές, υπογλυκαιμία καθώς και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Καταλήγοντας για το Ozempic

Όλοι μας έχουμε μια επιθυμητή εικόνα σώματος που θα θέλαμε να διαθέτουμε και κατά καιρούς πολλοί συνάνθρωποι μας προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πετύχουν απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος. Η σύγχρονη κοινωνία μας βομβαρδίζει μέσω των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης με προβολές ανθρώπων που διαθέτουν τέλεια εικόνα και ιδανικό σώμα. Είναι λογικό αυτό να μας επηρεάζει και ενδόμυχα να μας ωθεί σε αδόκιμες μεθόδους και συμπεριφορές. Όμως, η χρήση ενός σκευάσματος όπως το Ozempic, χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κιόλας, υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής μας.

Η βάση της ευεξίας

Το σώμα μας έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους αποθηκεύει την ενέργεια που λαμβάνει και στην συνέχεια την καταναλώνει. Οφείλουμε προτίστως να το αγαπήσουμε και ακολούθως να κάνουμε τρόπο ζωής μας συνήθειες που θα το θρέψουν σωστά και μακροπρόθεσμα θα μας οδηγήσουν στην ευεξία. Αυτό είναι και η βάση της κατάκτησης του ιδεατού εαυτού μας. Η απώλεια του βάρους είναι μια παράπλευρη συνέπεια, εφόσον τηρήσουμε αυτές τις αρχές και παράλληλα υιοθετήσουμε ευεργετικές συνήθειες όπως η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα.

Συνοδοιπόρος και καθοδηγητής σε αυτό το όμορφο ταξίδι, μπορεί να είναι ένας Διατροφολόγος, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος επιστήμονας στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ένας έμπειρος επιστήμονας υγείας, θα λάβει το διατροφικό ιστορικό μας, θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση υγείας μας και θα θέσει τις βάσεις της επιτυχίας μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8717485/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9758543/
https://www.ema.europa.eu/el/documents/product-information/ozempic-epar-product-information_el.pdf
https://www.ozempic.com/how-to-take/ozempic-dosing.html
https://www.ozempic.com

Άννα Καψιώτη
Άννα Καψιώτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Άννα Καψιώτη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και παρέχει τις Διαιτολογικές υπηρεσίες της στο Ναύπλιο τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας “Διατροφολόγος online”.

kapsioti.gr