Άλλες Παθήσεις

HIV και Διατροφή

της Τόνιας Καραγιάννη
04 Σεπτεμβρίου 2016
19542 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
 xeri me kordela tou aids

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πότε πρωτοεμφανίστηκε το AIDS και ποιες ομάδες προσέβαλε;

Το 1981 περιγράφηκε μια νέα ασθένεια σε πρωτίστως υγιείς ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ. Έπειτα από αναδρομικές μελέτες, αναγνωρίσθηκε πως η νόσος αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 1978 σε πέντε ομοφυλόφιλους στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρθηκαν 7 νέα κρούσματα στην ίδια πόλη το 1979. Επειδή λοιπόν, τα θύματα της άγνωστης μέχρι τότε ασθένειας ήταν νεαρά ομοφυλόφιλα άτομα, η ασθένεια ονομάσθηκε "gay syndrome", ή νόσος των ομοφυλοφίλων.

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και νέα κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας άρχιζαν να αναφέρονται, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο ομοφυλόφιλους, αλλά και τοξικομανείς, πολυμεταγγιζόμενα άτομα, γυναίκες και άντρες που έρχονταν σε επαφή με πάσχοντες, παιδιά, μητέρες των οποίων ανήκαν στον συγκεκριμένο πληθυσμό, καθώς και ετεροφυλόφιλα άτομα. Έτσι, λοιπόν, ανακαλύφθηκε πως η πάθηση, και συγκεκριμένα οι παθολογικές εκδηλώσεις αυτής, οφείλονταν στη βαρύτατη έκπτωση του μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Έτσι, η νόσος των ομοφυλοφίλων μέχρι τότε μετονομάσθηκε και πήρε το όνομα «σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας» ή όπως είναι γνωστή διεθνώς AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Πώς μεταδίδεται ο ιός του AIDS (HIV);

Ο HIV μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής μίας βλεννώδους μεμβράνης ή της ροής του αίματος με ένα σωματικό υγρό το οποίο έχει προσβληθεί από τον HIV, όπως το αίμα, το σπέρμα, το κολπικό υγρό, το μητρικό γάλα. Αυτή η μετάδοση μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή πρωκτικού, κολπικού ή του στοματικού σεξ, με τη μετάγγιση αίματος που μολύνεται από υποδερμικές βελόνες, ανταλλαγή μεταξύ της μητέρας και του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας, του θηλασμού ή άλλη έκθεση με ένα από τα παραπάνω σωματικά υγρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του AIDS είναι αρχικά το αποτέλεσμα των καταστάσεων που δεν αναπτύσσονται σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα τα οποία κανονικά ελέγχονται από τα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος που ο HIV καταστρέφει. Καιροσκοπικές λοιμώξεις είναι συχνές στα άτομα με AIDS. Ο HIV προσβάλλει σχεδόν κάθε οργανικό σύστημα.

Με τι σχετίζεται η πορεία της νόσου;

Η πορεία της νόσου δεν σχετίζεται με την φυλή, το φύλο, τον τρόπο μολύνσεως, σχετίζεται όμως με

  • την ηλικία
  • την υγιεινή
  • την ατομική, καθώς και κοινωνική οικονομία
  • την αναλογία των CD4 λεμφοκυττάρων μετά την φάση της ορομετατροπής.

Τι προβλήματα εμφανίζονται κατά την ασυμπτωματική και τη συμπτωματική φάση;

Η διατροφική προσέγγιση απότελεί μια σημαντική παράμετρο της θεραπείας των ατόμων με HIV. Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της ασυμπτωματικής περιόδου της μόλυνσης από τον ιό, δεν εμφανίζονται ή εμφανίζονται πολύ λίγα διατροφικά προβλήματα.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συμπτωματικής φάσης, φαίνεται να εμφανίζονται προβλήματα όπως απώλεια σωματικού βάρους, εξασθένηση της μυϊκής μάζας, μείωση του πάχους των δερματοπτυχών κ.ά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με AIDS θα εμφανίσουν υποθρεψία και προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους πριν επέλθει ο θάνατος.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων στο AIDSΗ υποθρεψία επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία 

Βοηθάει η διατροφή στην πορεία της νόσου;

Η διατροφική λοιπόν θεραπεία των ατόμων αυτών, μπορεί να φανεί ευεργετική για την πορεία της ανοσολογικής τους κατάστασης, αλλά και των συμπτωμάτων της νόσου. Μια καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών με HIV μπορεί να εξασφαλίσει εκτός από μια ικανοποιητική ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού τους, να μειώσει την ένταση των επιπλοκών της νόσου (ευκαιριακές λοιμώξεις), να βελτιώσει την αξιοποίηση της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής και κυρίως να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.

Πως σχετίζεται η υποθρεψία;

Η υποθρεψία επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία και σχετίζεται αρνητικά με την πορεία της νόσου. Η διατροφική κατάσταση των ασθενών επηρεάζει την λειτουργία τόσο των Τ-κυττάρων όσο και των Β-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν, τροφές που σχετίζονται και παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζοντας το θετικά, θα πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής των ασθενών αυτών.

Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ποια η συμβολή τους;

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να βελτιώνουν τη χημική ανοσία και αναστέλλουν την παραγωγή ανοσοκατασταλτικών προσταγλαδινών.Τα λιπίδια μέσης αλύσου MCΤs παρέχουν εύκολα διαθέσιμη ενέργεια και χορηγούνται άνετα σε ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης και δυσπεψίας.

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ανοσολογικές λειτουργίες. Βιταμίνες όπως η A, η B6, η B12, η C, η E, το φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, φαίνεται να απαντώνται σε χαμηλά επίπεδα σε ασθενείς με HIV, επηρεάζοντας έτσι και την ανοσολογική τους λειτουργία. Βέβαια, περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου των στοιχείων αυτών.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής ενισχύει τον οργανισμό

Σε ασθενείς που πάσχουν από AIDS, τα διατροφικά προβλήματα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα. Με την πάροδο του χρόνου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων και επιπλοκών της ασθένειας, τα διατροφικά προβλήματα που αναπτύσσονται οδηγούν αναπόφευκτα σε υποθρεψία και στη συνέχεια σε κατάσταση καχεξίας. Κάθε άτομο που νοσεί αποτελεί ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διατροφικής αντιμετώπισης.

Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας έναν προσεγμένο και υγιεινό τρόπος ζωής αλλά και διατροφής, ακολουθώντας και υιοθετώντας τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, μπορεί ο καθένας να ενισχύσει τον οργανισμό του με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στο δύσκολο μονοπάτι που ονομάζεται νόσος του AIDS.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κλινική διαιτολογία και διατροφή, με στοιχεία παθολογίας. Αντώνης Ζαμπέλας. Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2007.

Hailemariam S, Bune GT, Ayele HT. Malnutrition: Prevalence and its associated factors in People living with HIV/AIDS, in Dilla University Referral Hospital. Arch Public Health. 2013 Jun 8;71(1):13.

Guidelines for an Integrated Approach to the Nutritional Care of HIV-Infected Children (6 Months-14 Years). Geneva: World Health Organization; 2009.

Mahan, LK & Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition, and Diet Therapy. 11th edition.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.