Άλλες Παθήσεις

Τι είναι το Σύνδρομο Long Covid;

28 Ιουνίου 2023
91119 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
syndromo long covid

Photo source: www.canva.com

Η κατάσταση γνωστή ως Long Covid μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εκτίθεται στον ιό με τα συμπτώματα να εμφανίζονται έως και 3 μήνες μετά την έκθεση και να συνεχίζονται ή να αναπτύσσονται νέα που διαρκούν για τουλάχιστον 2 μήνες χωρίς κάποια άλλη εξήγηση. Είναι μια κλινική κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό την αποτυχία του ασθενή να επιστρέψει στην κατάσταση υγείας που είχε πριν την λοίμωξη. Ο κορονοιός βλάπτει κι άλλα όργανα και ιστούς εκτός από τον πνεύμονα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η καρδιά, το ήπαρ, το έντερο και το Κεντρικό Νευρικό Συστήμα.

Η σαρκοπενία, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, η αλλαγή οσμής γεύσης και ο υποσιτισμός είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως περισσότερα από 200 διαφορετικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί κι επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Μερικά από αυτά είναι πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, άστατος κύκλος έμμηνου ρύσεως, προβλήματα στον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης, ζάλη, προβλήματα ύπνου, πονόλαιμος, υψηλή θερμοκρασία κ.λ.π.

Η παρατεταμένη αλλοίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου συμβάλει στην εμφάνιση νευρολογικών κι αναπνευστικών συμπτωμάτων (άξονας εντέρου-εγκεφάλου και εντέρου-πνεύμονα).

Ο υποσιτισμός εμφανίζεται στο 50% των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω:

  • Βλάβης του εντέρου.
  • Ανορεξίας που προκαλείται από φλεγμονή.
  • Δυσγευσία και ανοσμία.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 10-20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον Covid μπορεί να αναπτύξουν τέτοια συμπτώματα. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν βιώσει συμπτώματα Long Covid.

Long Covid ball

Διατροφή για Ανακούφιση Συμπτωμάτων

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου. Συστατικά των τροφών με ποικίλες επιδράσεις συμβάλουν τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην σωματική και ψυχική ευεξία. Τα στοιχεία για την διατροφική διαχείριση ασθενών με σύνδρομο Long Covid είναι λιγοστά αλλά δείχνουν την μεσογειακή διατροφή να υπερέχει έναντι άλλων μοντέλων διατροφής. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα οφείλονται στις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες που συμβάλλουν σε μια υγιή εντερική χλωρίδα και συνολικότερη σωματική και ψυχική υγεία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;

  • Υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κι ελιές).
  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων (τυριά και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).
  • Αυγά όχι περισσότερα από τέσσερα την εβδομάδα.
  • Μέτρια κατανάλωση ψαριών.
  • Χαμηλή κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος.
  • Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Κύρια πηγή λίπους το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 mesogeiaki diatrofi

Ποια Θρεπτικά Συστατικά Χρειάζονται και σε ποιες Τροφές Εντοπίζονται;

Στα μακροθρεπτικά συστατικά οι απαιτήσεις κυμαίνονται σε

  • 15-30 γρ πρωτεΐνης ανά γεύμα.
  • 1,5-3 γρ./ ημέρα ω3 λιπαρών οξέων.
  • Κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια (σκουμπρί, ρέγγα και σαρδέλες) και σε φυτικές πηγές (πράσινα φυτά, ξηρούς καρπούς και σπόρους).

Άλλες βιοδραστικές ενώσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι

  • Η β-γλυκάνη και οι αραβινοξυλάνες και βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Οι πηκτίνες που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Οι λιγνάνες που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς λόγω της πρεβιοτικής τους επίδρασης μειώνουν την φλεγμονή και τις φλεγμονώδεις ασθένειες.
  • Προβιοτικά στο γιαούρτι, κεφίρ και τυριά.
  • Γλουταμίνη στο κρέας, αυγά και το γάλα συμβάλουν σε μία υγιή εντερική χλωρίδα.
  • Η ινοσιτόλη που την βρίσκουμε σε πορτοκάλια και πεπόνι όπως και η γλουταθειόνη που βρίσκεται σε λαχανικά σπανάκι σπαράγγια βελτιώνουν την φλεγμονή και την οξειδωτική κατάσταση ασθενών με Long Covid.

Οι πολυφαινόλες (κουερσετίνη, ρεσβερατρόλη, κατεχίνες) είναι συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα φρούτα όπως το ρόδι και το sumac (μπαχαρικό πλουσιο σε τανίνες, φλαβονοειδή).

Η κατανάλωση 200 ml χυμού ροδιού 3 φορές την ημέρα και 1,5 γραμμάριο sumac δύο φορές την ημέρα μείωσε τον πυρετό, τον βήχα, τις διαταραχές όσφρησης και γεύσης, την δύσπνοια, την διάρροια, τη ναυτία, τον έμετο και τον κοιλιακό πόνο σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν μόνο τυπική θεραπεία για τον covid.

5 συμβουλές για να τα εντάξετε στην Διατροφή σας

  1. Καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηροί καρποί),
  2. Κύρια πηγή λίπους το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  3. Μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και λίπους (κατά προτίμηση ψάρια και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά),
  4. Περιορισμός κατανάλωσης γλυκών κι επεξεργασμένων τροφίμων,
  5. Ενυδάτωση. Είναι επίσης σημαντική στην ανάρρωση με τις συστάσεις να αναφέρουν ώς ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα 30 ml/kg βάρους νερού ή άλλων ροφημάτων, χυμού φρούτων, τσάι κ.λ.π.

Τι άλλο Mπορείτε να Kάνετε;

Οι ασθενείς με σύνδρομο Long covid χρειάζονται εξατομικευμένη αξιολόγηση της θρεπτικής τους κατάστασης για να εντοπιστούν πιθανές ελλείψεις που επηρεάζουν συνολικά την σωματική και ψυχική υγεία. Η τακτική άσκηση επηρεάζει την ψυχική υγεία, περιορίζει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ως εκ τούτου μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Οι διεθνείς διατροφικές συστάσεις προτείνουν την πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χαμηλότερη έκθεση στο ηλιακό φως.

symvoules long covid

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ancona G, Alagna L, Alteri C, Palomba E, Tonizzo A, Pastena A, Muscatello A, Gori A, Bandera A. Gut and airway microbiota dysbiosis and their role in COVID-19 and long-COVID. Front Immunol. 2023 Mar 8;14:1080043

Barrea L, Grant WB, Frias-Toral E, Vetrani C, Verde L, de Alteriis G, Docimo A, Savastano S, Colao A, Muscogiuri G. Dietary Recommendations for Post-COVID-19 Syndrome. Nutrients. 2022 Mar 20;14(6):1305

Forouzanfar F, Ahmadpoor M, Farahi MM, Hadianfar A, Sahebkar A, Esmaily H, Nematy M, Rakhshandeh H. The Effect of Pomegranate Juice and Sumac Consumption in the Treatment of Outpatients with COVID-19. Mediators Inflamm. 2022 Nov 30;2022:6850342

Στέλλα Μορφογιάννη
Στέλλα Μορφογιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες δια ζώσης σε Λάρισα και Φάρσαλα αλλά κι εξ αποστάσεως.