Άλλες Παθήσεις

Γυναικομαστία

της Δήμητρας Μακρυγιάννη & Ιωάννης Μπίτζος
19 Νοεμβρίου 2012
15780 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou milaei me giatro

Photo source: www.bigstockphoto.com

Για κάποιους άνδρες, η έκθεση του σώματός τους, προκαλεί ντροπή και αμηχανία, λόγω της εμφάνισης του στήθους τους. Όλοι οι άντρες έχουν αδένα μαστού, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο. Γυναικομαστία υπάρχει όταν ο ένας ή και οι δύο αντρικοί μαστοί είναι υπερανεπτυγμένοι. Η υπερτροφία μπορεί να αφορά τον μαζικό αδένα, το λίπος ή/και το δέρμα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή πιο σπάνια να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και παθολογικές καταστάσεις.

Είναι μια κατάσταση που συχνά επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και ενδεχομένως την καθημερινότητα του άντρα. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να βρούμε το σθένος να το αντιμετωπίσουμε σε κάποια φάση της ζωής μας.

Η θέση του Πλαστικού Χειρουργού

Κατ' αρχήν, ενδείκνυται να γίνεται ορμονολογικός έλεγχος, προς αποκλεισμό κάποιας διαταραχής. Η γυναικομαστία είναι αντιμετωπίσιμη πάθηση με τη βοήθεια ειδικών επαγγελματιών υγείας. Η διαιτολογική συμβολή είναι απαραίτητη, είτε υπάρχουν ορμονολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν είτε όχι. Μία καλή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε σε έναν σημαντικό βαθμό το περιττό λίπος από το σώμα μας. Από την άλλη, η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να στοχοποιήσουμε τοπικά με ασκήσεις την αποβολή του λίπους και τη σύσφιξη των μυών. Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι η επέμβαση ενός πλαστικού χειρουργού, ο οποίος μπορεί να αφαιρέσει το περίσσειο λίπος και να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του στήθους. Επίσης, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του καλού αποτελέσματος, της εικόνας και του σχήματος του στήθους, έπειτα από το χειρουργείο.

Η χειρουργική επέμβαση

Οι συνήθεις τύποι αναισθησίας είναι η ενδοφλέβια ύπνωση ή η γενική αναισθησία.

Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει σχεδόν πάντα λιποαναρρόφηση της περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου η γυναικομαστία οφείλεται κυρίως σε παρουσία λιπώδους ιστού, η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά αποτελεσματική από μόνη της, αρκεί να μην υπάρχει σημαντική χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, συχνά χρειάζεται να γίνει και εκτομή αδένα.

Σε μετρίου βαθμού γυναικομαστία, που είναι και η συχνότερη μορφή, γίνεται συνήθως μικρή τομή στο κάτω μισό του περιγράμματος της θηλής. Μέσω αυτής της τομής αφαιρείται ο υπερπλαστικός αδένας έπειτα της λιποαναρρόφησης. Σε λίγες περιπτώσεις, υπάρχει σημαντική χαλάρωση του δέρματος και πρέπει να γίνει μεγαλύτερη τομή, ώστε να αφαιρεθεί το περίσσιο δέρμα. Το μέγεθος και το ανατομικό σημείο της τομής ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του μαστού και την υπάρχουσα χαλάρωση. Στη συνέχεια γίνεται σύγκλειση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα. Τέλος, τοποθετείται συμπιεστικός επίδεσμος ή ειδικός μετεγχειρητικός κορσές. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται ως χειρουργείο μιας ημέρας.

Στη φάση της αποθεραπείας, ο πόνος είναι πιο αισθητός τις πρώτες δύο ημέρες όπου δίνονται αναλγητικά φάρμακα. Το μετεγχειρητικό οίδημα και το μελάνιασμα υποχωρούν μετά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, ενώ η ψυχολογία του άντρα και η σχέση με το σώμα του βελτιώνονται αισθητά.

Η θέση της Διαιτολόγου

Όταν υπάρχουν περιττά κιλά, είναι σημαντικό πριν την επέμβαση να έχει επιτευχθεί ένα φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικές τιμές λίπους στο σώμα. Έτσι, εξασφαλίζεται ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μικρότερη ταλαιπωρία κατά το χειρουργείο και καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης από τον πλαστικό χειρουργό.

Διατροφικός στόχος είναι να έχει υιοθετήσει το άτομο έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο.Προτείνεται ένα ισορροπημένο ημερήσιο πλάνο τριών βασικών γευμάτων από μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και λαχανικά με φρούτα ως ενδιάμεσα μικρο-γεύματα.

Η διατροφή επηρεάζει τη γυναικομαστία ως προς την πρόσληψη λίπους, αλλά και όσον αφορά τον τύπο της διατροφής που μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την εμφάνιση της γυναικομαστίας. Σαν πρώτη γραμμή διατροφικής αλλαγής προτείνεται η μείωση των λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων που αυξάνουν το σωματικό βάρος και την εναπόθεση λίπους, αλλά και ο περιορισμός του αλκοόλ, το οποίο αυξάνει τα οιστρογόνα, όπως και τη γρήγορη εναπόθεση λίπους στο σώμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική δραστηριότητα. Στην περίπτωση της γυναικομαστίας χρειάζεται ήπια αερόβια άσκηση για καύση του λίπους και στοχευμένη άσκηση με αντιστάσεις. Η άσκηση με αντιστάσεις βελτιώνει την εικόνα του στήθους. Παράλληλα, «χτίζοντας» περισσότερους μύες «καίμε» περισσότερο λίπος. Ένα γυμνασμένο μυικό σύστημα ισορροπεί τα επίπεδα της τεστοστερόνης, συμβάλλοντας θετικά σε πιθανές ορμονικές ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν.

Δήμητρα Μακρυγιάννη
Δήμητρα Μακρυγιάννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ιωάννης Μπίτζος
Ιωάννης Μπίτζος Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν