Οι Αμερικάνοι έχουν καθιερώσει την 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας από το 1985. Πρόκειται για πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει πλέον εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.
Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος. Εστιάζεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Στην Ελλάδα έχει αξία να θυμόμαστε αυτή τη μέρα καθώς είμαστε 7οι στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως. Έχει επίσης αξία να τονιστεί ότι στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης αναγκαζόμαστε σε εισαγωγές κρέατος, καθώς έχουμε μόλις 28% αυτάρκεια σε μοσχάρι και 35% αυτάρκεια σε χοιρινό.
Στην Ελλάδα η μέση ημερήσια κατά κεφαλή διαθεσιμότητα θερμίδων από κρέας και γαλακτοκομικά αυξήθηκε κατά 43,2% ενώ το 1960 η κατανάλωση ήταν 35 γρ. κρέας/ημέρα vs 2010 που καταναλώνονταν 125 γρ. κρέας/ ημέρα. Ποια όμως τα οφέλη από την μείωση πρόσληψης κρέατος; Για να ενημερωθείτε γι' αυτά μεταβείτε στο ακόλουθο Link.