Πηγή: http://www.eufic.org
Κατά την αναζήτησή μου σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό infographic από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC), το οποίο συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τα τρόφιμα που είναι περισσότερο «ύποπτα», καθώς και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν, ώστε να ζητήσετε την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια.
Τι είναι η τροφική αλλεργία
Αλλεργία προκαλείται όταν ένα ακίνδυνο τρόφιμο, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα αλλεργική συμπτωματολογία που μπορεί να είναι μέχρι και απειλητική για τη ζωή. Πέρα από την αλλεργία, υπάρχουν και τρόφιμα τα οποία προκαλούν αντίδραση στον οργανισμό, χωρίς όμως την εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως για παράδειγμα η λακτόζη ή η γλουτένη. Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε τροφική δυσανεξία και η συμπτωματολογία διαφέρει από την αλλεργία..
Ποια είναι τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα;
- Αυγό
- Σόγια
- Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
- Λούπινο
- Σπόροι από σουσάμι
- Ψάρι
- Μουστάρδα
- Ξηροί καρποί
- Σέλινο
- Γάλα
- Διοξείδιο του θείου
- Οστρακόδερμα
Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσετε;
Η συμπτωματολογία ποικίλει από ελαφριά έως αρκετά βαριά, και μπορεί να περιλαμβάνει κνησμό στα μάτια, ξηροστομία, πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετό, διάρροια, δύσπνοια, ερυθρότητα του δέρματος και έντονη φαγούρα καθώς και αναφυλαξία. Η αναφυλαξία αποτελεί τη χειρότερη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Επιφέρει διόγκωση των αεραγωγών και πτώση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση
Πως θα αναγνωρίσετε την παρουσία κάποιου αλλεργιογόνου συστατικού
Τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων όταν χρησιμοποιούνται σαν συστατικά για την παρασκευή του τροφίμου. Συνήθως αναγράφονται με bold, italics, CAPITAL underlined. Υπάρχει και η περίπτωση το τρόφιμο να μην περιέχει ως συστατικό κάποιο αλλεργιογόνο, αλλά λόγω του χώρου παρασκευής του να υπάρχουν ίχνη του στο προϊόν. Σε αυτή την περίπτωση το τρόφιμο αναγράφει «Μπορεί να περιέχει ίχνη...» ή «Γίνονται σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται...».
Πως μπορείτε να προλάβετε την τροφική αλλεργία;
Αρχικά είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα σκεύη και τις επιφάνειες, όπου έχουν τοποθετηθεί αλλεργιογόνα, ώστε να μην υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση. Όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού, φροντίστε να ενημερώνετε το προσωπικό ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μέρη όπου σερβίρουν με τα ίδια σκεύη (όπως οι σπάτουλες) τα φαγητά, όπως είναι οι μπουφέδες ή τα παγωτατζίδικα.