Διατροφή

Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

του Αναστάσιου Παπαλαζάρου
09 Φεβρουαρίου 2009
12483 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία είναι από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας για την παγκόσμια υγεία. Μελέτες και στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι είναι ένα φανόμενο που ξεκινάει από την παιδική κιόλας ηλικία με ανησυχητικά επίπεδα τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια.

Και δυστυχώς, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους (Gable et al, 2007/ Rollins et al, 2007).

Τα οικογενειακά γεύματα ασπίδα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία των οικογενειακών γευμάτων στην προαγωγή της ανάπτυξης και της υγείας των παιδιών. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν ασπίδα στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Είναι λογικό ότι όταν τα παιδιά γευματίζουν οικογενειακά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της αγγλικής οργάνωσης «Raising Kids»:

  • Το 20% των ερωτηθέντων γευματίζουν οικογενειακά μόλις μία φορά την εβδομάδα.
  • Περισσότερα από 7 στα 10 άτομα που ερωτήθηκαν παρακολουθούν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Τα παιδιά τρώνε συχνά μόνα στο δωμάτιό τους, βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Παιδική παχυσαρκία και οικογενειακά γεύματα

Πληθώρα μελετών έχουν καταδείξει την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων και του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Παιδιά που παίρνουν δείπνο με άλλα μέλη της οικογένειας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας έχουν 15% μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα (Taveras et al, 2005).
  • H Επιτροπή Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ιατρικής δηλώνει ότι η αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης, η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη και ο ρόλος των γονιών στη διαμόρφωση του οικογενειακού περιβάλλοντος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας (Institute of Medicine (US), Committee on Prevention of Obesity in Children and Youth, 2005).

Διατροφικές συνήθειες παιδιών και οικογένεια

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσουν τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους, συνήθειες που τα ακολουθούν μία ζωή και έχουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα υγεία τους:

  • Μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και έφηβοι που καταναλώνουν συχνότερα δείπνο με τις οικογένειές τους καταναλώνουν συχνότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο συχνά ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (Larson et al, 2007/ Yuasa et al, 2008).
  • Παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας έχουν 45% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400g φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Επιπλέον, καταναλώνουν λιγότερο συχνά τηγανιτά φαγητά καθώς και κορεσμένα και trans λιπαρά (Gillman et al, 2000).
  • Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους τείνουν να καταναλώνουν μία επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών ημερησίως (Neumark-Sztainer et al, 2003).

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να εφαρμόζετε οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, καθώς τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς. Οπότε, στείλτε τα σωστά μηνύματα μέσω πράξεων.

Ένας καλός τρόπος να αποτελέσετε πρότυπο για τα παιδιά σας είναι να ρυθμίζετε σωστά τις μερίδες του γεύματός σας και να μην υπερκαταναλώνετε φαγητό. Επίσης, να φροντίζετε ώστε οι διατροφικές επιλογές σας να είναι «υγιεινές».

Απλές συμβουλές για ένα οικογενειακό γεύμα γεμάτο υγεία:

  • Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας έτσι ώστε να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις
  • Τα λαχανικά συνιστάται να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος
  • Εντάξτε στη διατροφή τους κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, καθώς και άλλες πηγές πρωτεϊνης όπως τα αυγά και τα όσπρια
  • Μην διστάσετε να συμπεριλάβετε στο τραπέζι γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών σας συνηθειών να πειστούν να τις δοκιμάσουν
  • Βάλτε το φαγητό στην πραγματική του βάση: μην το χρησιμοποιείτε ούτε ως επιβράβευση ούτε ως τιμωρία
  • Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αγορά των προϊόντων διατροφής και μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες, για να εξοικειωθούν με τα συστατικά και τη διατροφική αξία διαφόρων προϊόντων
  • Δώστε σημασία στην εμφάνιση του φαγητού και στο σερβίρισμά του, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.
Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Αναστάσιος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.