Στην ραδιοφωνική εκπομπή 10 λεπτά για την υγεία μας με την Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου, μιλήσαμε για τον μεταβολισμό και από τους παράγοντες που επηρεάζεται, με αποτέλεσμα κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικό μεταβολισμό.
Τι είναι ο μεταβολισμός;
Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια που δαπανούμε καθημερινά και αποτελείται ουσιαστικά από τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που δαπανούμε σε κατάσταση ηρεμίας, συν την ενέργεια που δαπανούμε με την οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουμε μέσα στην ημέρα.
Εφαρμογή: Υπολόγισε δωρεάν εδώ το Βασικό σου Μεταβολισμό [APP]
Ποιοι είναι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν;
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική και εξατομικευμένη τιμή μεταβολισμού, η οποία εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τη σύσταση σώματος, τη δραστηριότητα, καθώς και την κατάσταση υγείας.Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν καταστάσεις όπως είναι ο υποθυροειδισμός, ο πυρετός, το έγκαυμα, που μειώνουν ή αυξάνουν τις καύσεις μας. Μάλιστα στην περίπτωση του υπό ή υπερθυρεοειδισμού ο ιατρός συνήθως θα συστήσει τη ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.
Στο video που ακολουθεί ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D., μας εξηγεί ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό.
Πώς μπορεί κάποιος να μετρήσει τον βασικό μεταβολισμό του;
Ο πιο έγκυρος τρόπος είναι με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα οποία μέσω μίας μάσκας μετρούν το διοξείδιο που εκπνέουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, αυτό το διοξείδιο ανάγεται τελικά στις καύσεις που έχουμε. Σε αυτόν τον αριθμό, προσθέτουμε και τις καύσεις που έχει η καθημερινή μας δραστηριότητα, ώστε να υπολογίσουμε συνολικά την ημερήσια δαπάνη. Γνωρίζοντας την ημερήσια δαπάνη που έχουμε, μπορούμε να τροποποιήσουμε και τη διατροφική μας πρόσληψη για να πάρουμε ή να χάσουμε βάρος.
Φταίει ο μεταβολισμός όταν παίρνουμε, ή δεν χάνουμε εύκολα βάρος;
Στην αύξηση του σωματικού βάρους παίζει ρόλο το ισοζύγιο ενέργειας. Δηλαδή οι θερμίδες που λαμβάνουμε από το φαγητό και οι θερμίδες που «καίμε» με τον βασικό μεταβολισμό και τη δραστηριότητα που έχουμε καθημερινά. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, η αύξηση του βάρους οφείλεται καθαρά στη διατάραξη αυτού του ισοζυγίου, είτε λόγω αύξησης των θερμίδων που λαμβάνουμε, είτε λόγω μείωσης της φυσικής δραστηριότητας.
Κάτι άλλο στο οποίο χρειάζεται να δώσετε βάση είναι ο μυικός ιστός. Όσο πιο αυξημένος είναι ο μυικός ιστός, τόσο περισσότερες είναι και οι καύσεις! Αυτός είναι και ο λόγος που οι άντρες έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Επομένως, εάν παρατηρείτε ότι παίρνετε εύκολα βάρος, μπορείτε να ελέγξετε και το ποσοστό του μυικού σας ιστού, μήπως έχει μειωθεί.
Πώς μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός;
Αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται να το μελετήσουμε σε εξατομικευμένη βάση στο κάθε άτομο και να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις σύστασης σώματος, με βάση τις οποίες μπορούμε να δώσουμε τις αντίστοιχες συστάσεις.
Ένας τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός είναι με την αύξηση του μυικού ιστού, με ασκήσεις αντίστασης, όπως τα βάρη. Επιπλέον, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί επίσης να βοηθήσει τον μεταβολισμό να λειτουργήσει καλύτερα.
Στο video που ακολουθεί η κα. Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μας εξηγεί πώς μπορούμε να κάνουμε τον μεταβολισμό μας να τρέχει;
Ομοίως, στο παρακάτω βίντεο η κα. Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., μας δίνει επιπλέον τρόπους αύξησης του μεταβολισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για τον μεταβολισμό μπορείτε να ακούσετε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα.