Συστάσεις Διατροφής

Δέκα τρικ και … τσιμπολόγημα τέλος!

της Μαρίας Νικολοπούλου
21 Ιουνίου 2010
15309 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δέκα τρικ και … τσιμπολόγημα τέλος!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απώλεια βάρους είναι το τσιμπολόγημα. Μερικές φορές όταν αισθάνεστε πεινασμένος, πριν ή μετά τα γεύματα, είναι δύσκολο να αποφευχθεί το τσιμπολόγημα, με αποτέλεσμα να πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει επιδρομές στα ντουλάπια. Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το σταματήσετε ή να το μειώσετε σημαντικά είναι οι εξής:

  • Τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα. Τρώγοντας τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά τρείς ώρες περίπου), είναι λιγότερο πιθανό να πεινάτε και να αναζητάτε κάτι εκτός του προγράμματός σας για να τσιμπολογήσετε.
  • Καταναλώστε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σας κρατούν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εμποδίζουν το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε μην ξεχνάτε να πίνετε 1.5-2 λίτρα την ημέρα. Επίσης κάθε φορά που ζητάτε κάτι να δροσιστείτε προτιμήστε ένα ποτήρι νερό από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, έτσι δεν επιβαρύνετε το διαιτολόγιο σας με κενές θερμίδες.
  • Μην προμηθεύεστε πρόχειρα φαγητά. Αγοράζοντάς τα, θέτετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας να το παρακάνετε σε μια στιγμή αδυναμίας. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, αποφύγετε τον διάδρομο με τα γλυκά και τα τσιπς.
  • Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με υγιεινά. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην υπάρχει το αίσθημα ενοχής σε περιπτώσεις τσιμπολογήματος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σνακ με επιδόρπια γιαουρτιού, φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Έτσι, κάνετε υγιεινότερο και τον τρόπο διατροφής σας.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να δείτε πόσο τρώτε κάθε μέρα και να εντοπίσετε τις ώρες της ημέρας που αναζητάτε κάτι να τσιμπολογήσετε. Αυτή η προσεκτική ανάλυση θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πλάνο, ώστε να ρυθμίσετε ή να σταματήσετε το τσιμπολόγημα αυτές τις ώρες.
  • Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα μπορεί να σας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα. Κάθε φορά που αισθάνεστε πεινασμένος μασάτε ένα κομμάτι τσίχλα. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι αυτό δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, υπάρχει περίπτωση η τσίχλα να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα και να σας κάνει να νιώσετε περισσότερο πεινασμένοι. Καλό είναι λοιπόν να μην το παρακάνετε.
  • Κρατηθείτε απασχολημένοι. Κρατώντας τον εαυτό σας απασχολημένο θα μπορούσατε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Αντί λοιπόν να ωθείτε τον εαυτό σας να τσιμπολογήσει από την ανία, μπορείτε να ασκηθείτε, να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να πάτε μία βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Αν ακολουθήσετε αυτή την μέθοδο θα διευκολύνετε τον εαυτό σας να μην τσμπολογήσει. Με το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα δεν μπαίνετε στον πειρασμό για τρεις λόγους κυρίως. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα,Θα σκέφτεστε ότι αν καταναλώσετε κάτι θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία,Δεν θα θέλετε να χαλάσετε την αίσθηση φρεσκάδας που έχετε.
  • Μην βλέπετε διαφημίσεις. Πολλές φορές υπαίτιος για το τσιμπολόγημα είναι οι διαφημίσεις. Είναι πολλοί αυτοί που παρασύρονται και κάνουν επιδρομές στα ντουλάπια τους για να απολαύσουν μια «γλυκιά αμαρτία». Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να αποφεύγετε να τις παρακολουθείτε αλλάζοντας κανάλι για ή να χαμηλώνοντας τον ήχο ή ακόμα καλύτερα αλλάζοντας δωμάτιο (εκτός από την κουζίνα) κατά την διάρκεια τους.

Αυτοί είναι δέκα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιμπολόγημα. Δοκιμάστε μία ή περισσότερες προτάσεις από αυτές και αποφασίστε πoια είναι η ιδανική για εσάς. Καλή τύχη!

Μαρία Νικολοπούλου
Μαρία Νικολοπούλου Διαιτολόγος διατροφολόγος