Οικογένεια

Ένας σούπερ ήρωας δεν χρειάζεται σπανάκι, αλλά...δημητριακά!

της Διονυσίας Βουτσά
13 Απριλίου 2015
13365 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi super hrwas kai dhmhtriaka

Ο όρος Breakfast (πρωινό) στα αγγλικά κυριολεκτικά σημαίνει «σπάω τη νηστεία» (break the fast). Μετά από 8-10 ώρες ύπνου, στις οποίες ο οργανισμός όλων μας, και όχι μόνο των παιδιών μένει νηστικός, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε και είναι απαραίτητο να τα αναπληρώσουμε με την κατανάλωση ενός επαρκούς πρωινού γεύματος.

Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας και θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.

Γλυκόζη.. "καύσιμο" για τον εγκέφαλο

Οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που παρέχουν το απαραίτητο «καύσιμο» του εγκεφάλου, τη γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος.

Έτσι, ένα επαρκές κι ισορροπημένο πρωινό γεύμα θα βελτιώσει την πνευματική λειτουργία του παιδιού, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση στο σχολείο, θα του δώσει περισσότερη ενέργεια και θα του χαρίσει μεγάλο ποσοστό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Είναι τα δημητριακά μια καλή επιλογή πρωινού για τα παιδιά;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να προέρχονται, είτε από σιτηρά που είναι επεξεργασμένα, είτε να είναι ολικής άλεσης- δηλαδή να συγκρατούν στον τελικό προϊόν πολλά στοιχεία και από το φλοιό του καρπού του σιταριού κάνοντάς το πλούσιο σε φυτικές ίνες και όχι μόνο.

Η ολική άλεση είναι κάτι που αξίζει να παρατηρήσετε στην ετικέτα των δημητριακών του παιδιού σας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι όσο αυτά ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να μην φτάνουν τις συστάσεις πρόσληψης φυτικών ινών διότι επιλέγουν φτωχά θρεπτικά τρόφιμα.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που είναι και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση.

Δημητριακά πρωινού, περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Τα δημητριακά είναι επίσης μια σημαντική πηγή απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που “χτίζουν” τον νευρικό ιστό των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από έρευνες έχει φανεί ότι τα δημητριακά πρωινού παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, αλλά και ψευδάργυρο και ταυτόχρονα λιγότερο νάτριο και ζάχαρη σε σύγκριση με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε συνήθη τρόφιμα που καταναλώνονται αντί για δημητριακά στο πρωινό.

Μάλιστα τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα.

Συγκεκριμένα 30 g δημητριακών ολικής άλεσης παρέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο (μη-αιμικό)

Αν νομίζατε λοιπόν, ότι το σπανάκι έχει μόνο σίδηρο, και τα δημητριακά πρωινού είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου για δύο λόγους: αφενός διότι είναι εμπλουτισμένα συνήθως με σίδηρο και αφετέρου διότι είναι μία καθημερινή πηγή στην δίαιτά μας. Και για τους μικρούς μας φίλους ο σίδηρος θα τους δώσει αντοχή και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Η κατανάλωση δημητριακών για πρωινό επίσης φαίνεται ότι διευκολύνει την κατανάλωση γάλακτος, που οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, και αποθαρρύνει την κατανάλωση πολύ λιπαρών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι και χοληστερόλη όπως τυριά και αλλαντικά.

Συμπερασματικά..

Tα δημητριακά και ιδιαίτερα τα ολικής άλεσης, είναι μια κατάλληλη τροφή για να ξεκινήσει το παιδί μας δυναμικά τη μέρα του. Μήπως και για μας τους μεγάλους τελικά, όπως το σπανάκι του γνωστού ήρωα των παιδικών μας χρόνων, έτσι και τα δημητριακά μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε «ηρωικά» στον στίβο της καθημερινότητας;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Albertson A., Thompson D., Kleinman R., Barton B., Crockett S., Consumption of breakfast cereal is associated with positive health outcomes: evidence from the National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study, Nutr Res, 2008, 28:11 (744–752)

Barton B., Eldridge A., Thompson D., Affenito S., Franko D., Albertson A., S. Crockett, The Relationship of Breakfast and Cereal Consumption to Nutrient Intake and Body Mass Index: The National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study, J Am Diet Assoc, 2005, 105:9 (1383–1389)

Sungsoo Cho, et al. The Effect of Breakfast Type on Total Daily Energy Intake and Body Mass Index: Results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III), 2003, Journal of the American College of Nutrition, 22: 4 (296-302)

Food and Agricultural Organisation (FAO), High Level Expert Forum-How to feed the world 2050, Global agriculture towards 2050, Rome 12-13 October 2009

Sibylle Kranz, PhD, RD Meeting the Dietary Reference Intakes for Fiber: Sociodemographic Characteristics of Preschoolers With High Fiber Intakes, Am J Public Health. 2006 September; 96(9): 1538–1541.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος