Συστάσεις Διατροφής

Κυτταρίτιδα: Γνωρίζοντας τον… εχθρό!

της Μαργαρίτας Οκτωράτου
13 Απριλίου 2010
12672 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou markarei thn kyttaritida panw sto podi ths

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κανόνας πρώτος: Δεν υπάρχει κανόνας!

Γι’ αυτό και τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούμε εναντίον της κυτταρίτιδας, όπως είναι οι κρέμες, τα μηχανήματα, οι διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις και οι, υποτίθεται, εξειδικευμένες δίαιτες, δεν δίνουν την επιθυμητή οριστική λύση! Το πρόβλημα με αυτόν το θηλυκό εχθρό, που κάνει την επιδερμίδα μας να θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού και το βλέμμα μας να… μελαγχολεί μπροστά στον καθρέφτη, είναι ότι εμφανίζεται ξανά και ξανά, με μία επιμονή που ξαφνιάζει! Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μία ματιά στην παραλία είναι αρκετή για να αποδείξει ότι η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις, ούτε στα κιλά, ούτε, συχνά, και στα γυμνασμένα σώματα!

Η «ταυτότητα» του εχθρού!

Παρόλο που η επιστήμη δεν μπορεί να προσδιορίσει, με ακρίβεια, τις αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα, οι ειδικοί γνωρίζουν σήμερα ότι αποτελεί μία πολυπαραγοντική δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος όπως είναι, κυρίως, οι γλουτοί, οι μηροί και η κοιλιά, με τα γνωστά, ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Επίσης, γνωρίζουν ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:

  • Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.
  • H φυλή της καταγωγής μας.
  • H ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
  • Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η επιλογή γευμάτων πλούσιων σε ολικό και κορεσμένο λίπος και φτωχών σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
  • Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Κανόνας δεύτερος: Δεν ισχύουν οι μύθοι!

Κι επειδή, περισσότερο από τις αιτίες, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τη σωστή… συμπεριφορά απέναντι στην κυτταρίτιδα, ας ξεκινήσουμε από τις ανατροπές! Για παράδειγμα, ο μύθοςπου συνέδεε την κυτταρίτιδα με την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη ή με το ανθρακικό δεν ισχύει, αφού οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή την αντίληψη. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, κανένας παράγοντας δεν ευθύνεται από μόνος του για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Με άλλα λόγια, μεμονωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ή γνωστές «απαγορεύσεις», όπως είναι η στέρηση ενός δροσερού και ενυδατικού αναψυκτικού τώρα το καλοκαίρι, δεν δεν έχουν ιδιαίτερο όφελος, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα… εξοντώσουν τον εχθρό!

Κανόνας τρίτος: Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες…

…οι οποίοι μπορούν, τουλάχιστον, να περιορίσουν την παρουσία της κυτταρίτιδας ή και να την προλάβουν και που είναι οι ακόλουθοι:

  • Να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και κυρίως, την αερόβια άσκηση. Αν δεν είμαστε… φανατικές του γυμναστηρίου, ας θυμόμαστε ότι αρκεί ένας απλός, καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα!
  • Να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς στερήσεις μεν, αλλά σίγουρα καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.
  • Να πούμε αντίο σε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το οινόπνευμα και να αναζητήσουμε τρόπους καταπολέμησης του άγχους.
  • Να παρακολουθούμε συστηματικά το ενεργειακό μας ισοζύγιο ώστε να εξασφαλίζουμε ότι, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Τα περιττά κιλά δεν ευθύνονται από μόνα τους για την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα την επιβαρύνουν!
Μαργαρίτα Οκτωράτου
Μαργαρίτα Οκτωράτου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος