Οικογένεια

Το παιδί σας τρώει αρκετά ακόμα κι όταν δεν πεινάει; Μήπως ευθύνεται η τηλεόραση;

της Γεωργίας Γεωργίου
21 Απριλίου 2017
16032 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paidaki pou trwei vlepontas thleorash

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο της τηλεόρασης πολύ νωρίς και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους. Σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, η αύξηση του σωματικού τους βάρους και οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, ενώ το ποσοστό των διαφημίσεων αυξήθηκε κατά 18% από το έτος 2010 μέχρι το 2014.

Οι διαιτολόγοι προστάζουν να μην παρακολουθείτε τηλεόραση όταν τρώτε διότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αύξηση του σωματικού τους βάρους. Ο λόγος; Η παρακολούθηση κάποιου προγράμματος έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη κατανόηση στο τι τρώμε, επομένως τρώμε περισσότερο και κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα ενώ δεν πεινάμε. Ακόμα οι διαφημίσεις τροφίμων πολύ λιπαρών, αυξημένων σακχάρων και αλατιού και πολύ θερμιδογόνων όπως είναι τα πατατάκια, οι σοκολάτες και τα παγωτά, προκαλούν τον τηλεθεατή να τα αγοράσει και να τα καταναλώσει αντικαθιστώντας υγιεινά σνακ.

Πώς επηρεάζει η τηλεόραση το σωματικό βάρος;

Σύμφωνα με μελέτη του Dartmouth College οι διαφημίσεις μη υγιεινών τροφίμων οδηγούν σε κακές διατροφικές επιλογές γενικά στο σύνολο της διατροφής μας. Στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολουθήθηκαν παιδιά ετών 2-5 καθώς έβλεπαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στη τηλεόραση. Τα παιδιά είχαν φάει προηγουμένως, επομένως δεν είχαν ανάγκη για φαγητό. Τα μισά παιδιά εκτέθηκαν σε διαφημιστικά μηνύματα, ενώ τα άλλα μισά όχι.

Σαν αποτέλεσμα τα παιδιά του παρακολούθησαν διαφημιστικά μηνύματα από μη υγιεινά σνακ, κατανάλωσαν 29,5 kcal περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό το διαφημιζόμενο τρόφιμο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η παιδίατρος Allison Stakovsky του ιατρικού κέντρου Cohen Children's Medical Center στο New Hyde Park αναφέρει εκτός των άλλων πως τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο τους επίσης τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος. «Επίσης, πρέπει να περιοριστεί η παρακολούθηση τηλεόρασης στη 1 ώρα ημερησίως σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία», προσθέτει.

Πιο πολλή τηλεόραση, πιο λίγη σωματική άσκηση

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη μπορεί να παρεμποδίσουν δραστηριότητες όπως η σωματική άσκηση. Γι αυτό επομένως όσο αυξάνονται οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης αυξάνεται και το σωματικό βάρος των παιδιών.

Βάζουμε μέτρο στις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης

Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία επιτάσσουν μια προσεκτική και καλά ζυγισμένη επαφή των παιδιών με την τηλεόραση για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι το σωματικό βάρος. H τηλεόραση μπορεί να είναι πολύ εκπαιδευτική, αλλά και ψυχαγωγική για ένα παιδί.

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από ένα τόσο δυνατό μέσο και να έχουν κακές επιρροές. Μάθετέ του να σκέφτεται και να μην είναι παθητικός δέκτης. Τέλος, παρόμοιες σκέψεις πρέπει να κάνετε και για άλλα τεχνολογικά μέσα, όπως βίντεο, DVD, ίντερνετ, playstation, παιχνίδια στο κομπιούτερ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Allison Stakofsky, M.D., attending pediatrician, Cohen Children's Medical Center, New Hyde Park, N.Y.; Dana Angelo-White, RD, clinical assistant professor, Quinnipiac University, Hamden, Conn.; Pediatrics, Nov. 21, 2016

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.