Οικογένεια

Οι βιταμίνες στη διατροφή των παιδιών

29 Ιανουαρίου 2014
13185 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Οι βιταμίνες στη διατροφή των παιδιών

Καλησπέρα σας! Σήμερα στο μικρόφωνο βρίσκεται η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Αν ανήκετε στην ομάδα των γονέων που ανησυχούν για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους, είμαι κοντά σας για να σας βοηθήσω να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

To σημερινό podcast αναφέρεται στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά και πότε αυτά μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητά τους.

Ως γονείς, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί αν τα τρόφιμα που καταναλώνει το παιδί σας του δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αν τελικά το αγγελούδι σας καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνες και μέταλλα.

Πρέπει να έχετε κατά νου… ότι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σας σε θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο ανάπτυξής του. Η μη επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, την ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα να κάνει πιο ευάλωτο τον παιδικό οργανισμό για εκδήλωση νοσημάτων.

Τι τρώει το δικό σας παιδί και ποιες οι προτιμήσεις του;

Δυστυχώς, τα παιδιά στις μέρες μας καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γρήγορων - έτοιμων φαγητών (τύπου fast-food), ροφήματα και σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Α, C, D, E και K, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα βιταμινών για το παιδί;

Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι αν το παιδί σας ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων σε επαρκείς ποσότητες, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη του. Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια «εξωτερική» βοήθεια.

Πριν αγχωθείτε για το αν το αγγελούδι σας είναι ένα από αυτά… ακούστε ποια παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Ποια παιδιά μπορούν να λαμβάνουν συμπλήρωμα;

Αν παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές

Τα παιδιά που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές. Αν, για παράδειγμα έχετε ένα παιδί που αρνείται να δοκιμάσει καινούριες τροφές ή δεν έχει όρεξη, πιθανότατα δεν προσλαμβάνει το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.

Αντίστοιχα… αν έχετε ένα παιδί στην εφηβεία, πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η ηλικία είναι η πιο επικίνδυνη για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, όπως η νευρογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία, όπου έχουμε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, λόγω υποσιτισμού ή πρόκλησης εμετού. Παρατηρήστε… μήπως η εικόνα σώματος είναι κάτι που απασχολεί το παιδί σας από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του; 

Αν είναι υποσιτισμένα

Σε παρόμοιο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά που είναι υποσιτισμένα, παιδιά που δεν έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, καθώς και τα παιδιά που ακολουθούν στερητικές και ανορθόδοξες δίαιτες. 

Αν ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή

Επίσης, τα παιδιά που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή, όπως η χορτοφαγία ή τα παιδιά που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες και πρέπει να αποκλείσουν από την διατροφή τους μεγάλες ομάδες τροφίμων, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να παρουσιάσουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Ακούστε κάτι ενδιαφέρον… η εξέλιξη της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, στην εποχή μας, έχει αλλάξει τη σύσταση των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι τόσο πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, επειδή έχουν αλλάξει οι μέθοδοι καλλιέργειας και φύλαξης τροφίμων ή ακόμα και οι τρόποι μαγειρέματός τους.

Αν πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Τέλος, τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα που οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων ή μη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, έχουν ανάγκη από συμπληρώματα διατροφής, υπό την καθοδήγηση πάντα του γιατρού.

Απαραίτητη η συμβουλή του ειδικού

Η συμβουλή του ειδικού είναι απαραίτητη πριν τη λήψη του συμπληρώματος, όχι μόνο όταν μιλάμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, αλλά για κάθε παιδί, καθώς κανένα σκεύασμα δεν είναι αθώο…

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το σκεύασμα που θα επιλέξετε να είναι σχεδιασμένο για παιδιά, να αναγράφεται στην συσκευασία η περιεκτικότητα του κάθε συστατικού και να φέρει αριθμό γνωστοποίησης από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συμπερασματικά

Έστω ότι σας έχουν προτείνει το ιδανικό συμπλήρωμα για το παιδί σας… μπορεί να έχετε δυσκολευτεί να πείσετε το αγγελούδι σας να το πάρει καθώς είναι σε μορφή χαπιού ή σιροπιού. Όλα τα παιδιά παραπονιούνται για την δυσκολία της κατάποσης ή για την άσχημη γεύση που μπορεί να έχει το σκεύασμα…!

Μην ανησυχείτε… στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε καινοτόμα σκευάσματα βιταμινών σε μορφή spray κάτι που κάνει τις βιταμίνες για τα παιδιά, πραγματικό παιχνίδι!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.