Οικογένεια

Παιδική παχυσαρκία, η σύγχρονη απειλή

31 Δεκεμβρίου 2014
27531 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Παιδική παχυσαρκία, η σύγχρονη απειλή

Παιδική παχυσαρκία

Για πολλούς μια αθώα έννοια όπως και η αθωότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία. Όντως αθώα; Δεν νομίζω... η παιδική παχυσαρκία είναι μια πολύ «βαριά» κατάσταση αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά είναι υπέρβαρο.

Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά;

Είναι ανάμεσά μας, είναι τα παιδιά μας. Τα μαγουλάκια, τα μπουτάκια, η κοιλίτσα που είναι για «ζούληγμα» για τις μαμάδες, πολλές φορές μπορεί να κρύβουν περισσότερους κινδύνους από όσο νομίζουμε. Κι όμως, ακούμε γονείς να δηλώνουν ότι το δικό τους παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι το πάχος είναι υγεία ή ότι θα το πάρει σε μπόι.

Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άγνοια των γονέων για το πιο πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος του παιδιού τους.

Μόλις 3 στους 10 γονείς αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο

Παχύσαρκοι γονείς τείνουν να μεγαλώνουν παχύσαρκα παιδιά αφού όταν ένα παιδί έχει και τους 2 γονείς παχύσαρκους έχει 80% μεγαλύτερη πιθανότητα μεγαλώνοντας να είναι και αυτό παχύσαρκο.

Είναι το παιδί μου καταδικασμένο να γίνει παχύσαρκο;

Όχι... τίποτα δεν είναι γενετικά προκαθορισμένο ή αλλιώς «καταδικασμένο»... καθώς τα γονίδια εκδηλώνονται μόνο αν ευνοηθούν από το περιβάλλον.

Πού πρέπει επομένως να δοθεί πρωτίστως προσοχή; 

Στο περιβάλλον ανάπτυξης του παιδιού, είτε αυτό είναι οικογενειακό, είτε κοινωνικό.

infographic paidikhs paxusarkias full

Εμφανίζουν τα παιδιά παχυσαρκία; 

Φυσικά!

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις του 21ου αιώνα

Έκταση Προβλήματος 

Παγκοσμίως

Το 2010, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω των 5 ετών ανήλθε σε 40 εκατομμύρια, ο δε αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας με αυξημένο βάρος διπλασιάστηκε.

Ευρώπη

Ετησίως 400.000 υπέρβαρα παιδιά προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα  14 εκατομμύρια.

Ελλάδα

Στην κορυφή της λίστας των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Περίπου 20% των παιδιών 10-12 χρονών είναι παχύσαρκα και το 30% απλώς υπέρβαρα.

Οι περισσότεροι γονείς δέχονται ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί συχνό πρόβλημα, πολλοί από αυτούς όμως αποτυγχάνουν να την αναγνωρίσουν στα δικά τους παιδιά.

Μόλις 3 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορούν να καταλάβουν ότι όντως το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ σχεδόν το 70% θεωρεί πως το παιδί του έχει φυσιολογικό βάρος!

Συνέπειες Υγείας

  1. Ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύ πιθανό να παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του, συμβάλλοντας στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
  2. Ο κίνδυνος για παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή υπερβαίνει το 50% για τα άτομα που ήταν και παχύσαρκα παιδιά (>6 ετών), σε σύγκριση με ποσοστό 10% για τα άτομα που ως παιδιά είχαν φυσιολογικό βάρος.
  3. Το 70% των παχύσαρκων παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη) και το 39% έχουν δύο ή και περισσότερους.

Κοινωνικές Συνέπειες

Το παχύσαρκο παιδί μπορεί να μην είναι το παιδί με το οποίο θέλουν να κάνουν παρέα όλα τα παιδιά.

Ένα υπέρβαρο παιδί έχει 13% πιθανότητα να πέσει θύμα εκφοβισμού (bullying) και χλευασμού από τον περίγυρό του, ενώ όταν μιλάμε για παχύσαρκο παιδί οι πιθανότητες εκτοξεύονται στο 63%!

ΥΠΕΡ ΚΑΤΑ
5 γεύματα την ημέρα

Γλυκά και ζαχαρούχα ροφήματα πάνω από 2 φορές /εβδομάδα

Συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος Τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων

Οικογενειακά γεύματα

Αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών από τα παιδιά

Μειώνουν τις πιθανότητες παράλειψης πρωινού γεύματος

Τηλεόραση για «παρέα» στο γεύμα

Μειώνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Αυξάνει την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και γλυκισμάτων

Διαθεσιμότητα και ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο σπίτι

Τηλεόραση πάνω από 2 ώρες/ ημέρα

Παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από 2ώρες/ ημέρα έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα, ενώ κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης αυξάνει αυτήν την πιθανότητα κατά 12%.

Άσκηση

Πρόγραμμα προπόνησης 40 λεπτών/ ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα για 4 μήνες σε παχύσαρκα παιδιά, βελτίωσε παραμέτρους υγείας μεταξύ των οποίων και το ποσοστό λίπους τους

Τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο

Το 40% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, κάτι που συνδέεται με αυξημένο χρόνο τηλεθέασης

...τα παιδιά που τρώνε δείπνο με τις οικογένειές τους πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, κοιμούνται τουλάχιστον 10,5 ώρες κάθε βράδυ και παρακολουθούν λιγότερο από δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως, έχουν 40% λιγότερο πιθανότητες να είναι παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες.

Οικογενειακό Περιβάλλον

Παιδιά των οποίων ο ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος, έχουν 50% πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια παχύσαρκα, ενώ στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, η πιθανότητα αυτή φτάνει στο 80%.

Τα προγράμματα που παρεμβαίνουν στις διατροφικές συνήθειες του γονέα με την αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφίμων, όπως φρούτων και λαχανικών έχουν θετικά αποτελέσματα, τόσο στον ίδιο τον γονέα, όσο και στο παιδί του. Βελτιώνοντας το οικογενειακό περιβάλλον, έμμεσα παρεμβαίνουμε και στο παιδί, χωρίς το ίδιο να νιώσει «ασθενής».

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που προλαμβάνεται και ανατρέπεται και η  παιδική ηλικία είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη σωστή «διατροφική ανατροφή» του παιδιού.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.