Οικογένεια

Τρώτε οικογενειακά το βραδινό σας; Ξεκινήστε από σήμερα!

της Κωνσταντίνας Μούλιου
17 Αυγούστου 2018
20310 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ta ofeli tou vradinou stin oikogeneia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι φρενήρεις και πιεστικοί ρυθμοί ζωής και εργασίας κάνουν την καθημερινότητά μας να φαίνεται με αγώνα ταχύτητας και την κατανάλωση ενός σωστού γεύματος με οργανωτική πρόκληση και πολυτέλεια! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δείπνο να θεωρείται για πολλούς από εμάς ως το κύριο γεύμα της ημέρας, ταυτισμένο με την χαλάρωση και την δικαιωματική απόλαυση της ημέρας.

Μάλιστα, το δείπνο καταλήγει συχνά να είναι το πιο βαρύ και ανθυγιεινό γεύμα της ημέρας, το οποία καταναλώνεται βιαστικά και πολλές φορές μοναχικά, είτε λόγω διαφορετικών ρυθμών των μελών της οικογένειας, είτε σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας της κατανάλωσης που θα μας αφήσει χρόνο για προσωπική χαλάρωση στην συνέχεια.

Μπορεί πολλές φορές να μοιάζει με απλή υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι τελικά η έλλειψη χρόνου αποτρέπει πολλές οικογένειες από το να μαζευτούν μαζί για δείπνο. Παλαιότερα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποδεικνύουν ότι μόλις το 58% των εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών απολαμβάνουν το δείπνο με τις οικογένειές τους τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας.

Παρ’ όλα αυτά, το οικογενειακό δείπνο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μία πολύ απολαυστική και ωφέλιμη εμπειρία, εάν συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εσείς τρώτε οικογενειακά το δείπνο σας; Αν όχι, καιρός να δείτε την συνάθροιση στο οικογενειακό τραπέζι με μία άλλη ματιά!

Τι μας προσφέρει ένα οικογενειακό δείπνο;

Υιοθέτηση καλών διατροφικών συμπεριφορών στα παιδιά

Πρώτα απ’ όλα, το οικογενειακό δείπνο αποτελεί μία ιδανική περίσταση για κοινωνική συναναστροφή των μελών της οικογένειας που καθίσταται αδύνατη κατά την διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας στους γονείς να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συμπεριφορών στα παιδιά, οδηγώντας παράλληλα σε βελτίωση της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας τους.

Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Επίσης φαίνεται ότι το οικογενειακό δείπνο συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορούν να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά, ειδικότερα στην περίοδο της εφηβείας που χαρακτηρίζεται από πιο ανθυγιεινές και ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, ενώ η ενεργός συμμετοχή των ατόμων στην προετοιμασία του φαγητού, κάνει την διαδικασία πιο διασκεδαστική, ενισχύει την αίσθηση ικανοποίησης και απόλαυσης από την κατανάλωση του φαγητού και ενθαρρύνει την επιθυμία επανάληψης της διαδικασίας.

Περιορισμός ανθυγιεινών τροφίμων

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η αυξημένη συχνότητα του οικογενειακού δείπνου αλλά και η συμμετοχή των ατόμων στην προετοιμασία του φαγητού σχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, κορεσμένων λιπαρών και αναψυκτικών, ενώ ενθαρρύνεται περαιτέρω η επιλογή υγιεινών τροφίμων στο οικογενειακό τραπέζι.

Πώς επιδρά στην ψυχολογία;

Παράλληλα, τα οφέλη του δείπνου επεκτείνονται και σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού περιλαμβάνουν την βελτίωση της ενδο-οικογενειακής επικοινωνίας, αποτρέπουν την απομόνωση των εφήβων και τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων που οδηγούν πολλά παιδιά στο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές. Αυτό που έχει φανεί μάλιστα από μελέτες, είναι ότι τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά και συχνά στο δείπνο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ουσιών και καπνίσματος, να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα και προβληματική συμπεριφορά.

Πώς να εντάξετε το οικογενειακό δείπνο στο πρόγραμμά σας;

Τι χρειάζεται λοιπόν για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε αποτελεσματικά το βραδινό στο πρόγραμμά μας; Τα συστατικά που μπορούν να το μετατρέψουν σε μία υγιεινή και απολαυστική εμπειρία είναι η ισορροπία ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά, η ποικιλία, ο συνδυασμός άπαχης πρωτεΐνης, άφθονων λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και χαμηλού λίπους, και φυσικά η δημιουργικότητα! Το λευκό κρέας μπορεί να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα 2-3 φορές την εβδομάδα, το κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα, ενώ τα λαδερά και τα όσπρια μπορούν να έχουν την τιμητική τους 3-4 φορές την εβδομάδα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κάποια από τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Κάποιες ιδέες έμπνευσης

  • Ψάρι/Φιλέτο κοτόπουλο στον ατμό/στο φούρνο με ψητά ή φρέσκα λαχανικά (π.χ μπρόκολο, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτα) και βραστή πατάτα
  • Ομελέτα με ασπράδια και λίγους κρόκους σε λίγο ελαιόλαδο, με λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια), ψωμί ολικής άλεσης και ένα σπιτικό smoothie φρούτων
  • Πολύχρωμη σαλάτα με βραστές φακές/φασόλια, τυρί χαμηλών λιπαρών και παξιμάδι ολικής άλεσης
  • Άπαχο χοιρινό/μοσχάρι με μυρωδάτο βραστό αρακά ή φασολάκια
  • Noodles/μακαρόνια με σπιτική σάλτσα ντομάτας και λαχανικά
  • Σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο με πίτα ολικής, άφθονα λαχανικά και σπιτική σως γιαουρτιού με μουστάρδα και πάπρικα
  • Σούπα με βάση τα λαχανικά και πατάτες ή όσπρια, με άφθονα μπαχαρικά και λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Φυσικά, η ιεροτελεστία του οικογενειακού δείπνου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, ενισχύοντας περαιτέρω τα παραπάνω πλεονεκτήματα, όπου ο ελεύθερος χρόνος το καθιστά εφικτό!

Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα αποτελούν μία ιδανική ευκαιρία συνάθροισης της οικογένειας για πρωινό, μεσημεριανό αλλά και βραδινό γεύμα, ενδυναμώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς δεσμούς, την αίσθηση της συνεργασίας και της συντροφικότητας και φυσικά την μακροπρόθεσμη υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών!

Τι άλλο χρειάζεται για να σας πείσει;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Elgar J.F. et al., Family Dinners, Communication, and Mental Health in Canadian, Journal of Adolescent Health, 2012

Sen B., Frequency of Family Dinner and Adolescent Body Weight Status: Evidence from the National Longitudinal Survey of Youth, 1997, Journal of Obesity Volume 14, Issue 12, December 2006, Pages 2266–2276

Denny S., et al., Family Meals and Adolescent Emotional Well-Being: Findings From a National Study, January 2017, Volume 49, Issue 1, Pages 67–72

Κωνσταντίνα Μούλιου
Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος