Κουζίνα

Η διατροφική αξία της ασιατικής κουζίνας

23 Ιουλίου 2013
23559 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
sushi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Ασία προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων και γαστρονομικών συνηθειών. Με έμφαση στα λαχανικά, στο ρύζι και τα noodles, η ασιατική παραδοσιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη, υγιεινή και ιδανική για όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Ιδιαίτερα αγαπητές στην χώρα μας, είναι η κινέζικη και η ιαπωνική κουζίνα, οι οποίες διαρκώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Τα βασικά υλικά της ασιάτικης κουζίνας

Τα υλικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας, συνθέτουν ισορροπημένα διατροφικά γεύματα με έμφαση κυρίως στο ρύζι, τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, η πάπια, καθώς και τα παραδοσιακά μπαχαρικά και βότανα.

Νoodles και ρύζι

Τα noodles και το ρύζι που αποτελούν τη βάση της ασιατικής κουζίνας, παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα noodles μοιάζουν με τον φιδέ και παρασκευάζονται από σιτάρι, ρύζι ή πατάτα. Από την άλλη, το γνωστό μας ρύζι, αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και, αν και περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική πρωτεΐνη δεν έχει καθόλου λιπαρά και αλάτι. Επίσης, είναι ελεύθερο γλουτένης και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη.

Κρέας

Τα κρέατα της ασιατικής κουζίνας (ψάρι, θαλασσινά, μοσχάρι, κοτόπουλο, πάπια), κόβονται συνήθως σε μικρά κομμάτια για να ψήνονται γρήγορα, προμηθεύουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός που δεν είναι σε θέση να τα συνθέσει από μόνος του. Για χορτοφάγους ή ανθρώπους που νηστεύουν, υπάρχει το τόφου, το οποίο είναι ένα φυτικό τυρί φτιαγμένο από φασόλια σόγιας, που αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών.

Σούσι

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο βασισμένο στο ψάρι και ταυτόχρονα θρεπτικό αποτελεί το σούσι, το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χωρίς όμως να περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, στοιχεία που το καθιστούν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Τα περισσότερα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καλά λιπαρά ω-3, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία, την μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φύκια, που αποτελούν βασικό συστατικό του εδέσματος, περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, Β12 και ανόργανα άλατα.

Φρέσκα λαχανικά

Τα φρέσκα λαχανικά, που αποτελούν βασικό συστατικό των ασιατικών πιάτων, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ευρέως το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τα μανιτάρια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μπρόκολο το οποίο προστατεύει την οστική υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, καθώς και άλλα πολλά λαχανικά.

Μπαχαρικά και βότανα

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που προστίθενται στην ασιατική κουζίνα, πέρα από την ξεχωριστή γεύση, προσδίδουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το τζίντζερ ή πιπερόριζα το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, τονώνει τον οργανισμό, απαλύνει τα συμπτώματα της ναυτίας και γενικά διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Μαγείρεμα σε wok

Το μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο. Ένα παραδοσιακό σκεύος είναι το wok, το οποίο βοηθά σε ένα υγιεινό μαγείρεμα. Ο κοίλος πυθμένας του έχει την ιδιότητα να διατηρεί την ίδια υψηλή θερμοκρασία σε ολόκληρο το σκεύος, με αποτέλεσμα το γρήγορο και ομοιόμορφο μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Ο μειωμένος χρόνος μαγειρέματος βοηθά στη διατήρηση κατά ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

To σησαμέλαιο

Στην ασιατική κουζίνα, ένα από τα διαδεδομένα λάδια για το μαγείρεμα είναι το σησαμέλαιο. Είναι ένα λάδι που χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Έχει ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση και το άρωμά του παραμένουν ανεπηρέαστα, ενώ παράλληλα δεν παράγονται ανεπιθύμητες ουσίες κατά το μαγείρεμα.

Η διατροφική αξία της ασιατικής κουζίνας

Τα ευρήματα της σημαντικής διατροφικής αξίας της ασιατικής κουζίνας έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψαριού, τσαγιού, σόγιας και η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης κρέατος έχουν κάνει την Ιαπωνία μια χώρα με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά έχουν επιβεβαιωθεί και για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα.

Για όποιον λόγο τελικά και να επιλέξετε την ασιατική κουζίνα, ένα είναι σίγουρο. Θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Iso H. Lifestyle and cardiovascular disease in Japan. J Atheroscler Thromb. 2011;18(2):83-8

Filiz Ogce, Esin Ceber, Rabia Ekti, Nazan Tuna Oran. Comparison of Mediterranean, Western and Japanese Diets and Some Recommendations. Asian Pacific J Cancer Prev. 2008; 9, 351-356.

Taichi Shimazu et al. Dietary patterns and cardiovascular disease mortality in Japan: a prospective cohort study. International Journal of Epidemiology 2007;36:600–609

Iqbal R, Anand S, Ounpuu S, Islam S, Zhang X, Rangarajan S, Chifamba J, Al-Hinai A, Keltai M, Yusuf S, on behalf of the INTERHEART StudyInvestigators. Dietary patterns and the risk of acute myocardial infarction in 52 countries: results of the INTERHEART study. Circulation. 2008; 118:1929 –1937.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.