- Διαλέγετε πάντα φρέσκα υλικά.
- Προτιμάτε το ελαιόλαδο ή τη φυτική μαργαρίνη, εναλλακτικά.
- Όταν μαγειρεύετε μη ρίχνετε πολύ νερό, προσπαθήστε να ψήνετε το φαγητό με τους χυμούς του.
- Για να έχετε τρυφερό χοιρινό κρέας, κάντε του ενέσεις με χυμό ανανά ή αν πρόκειται να φτιάξετε μπριζόλες ψητές, μαρινάρετε τες σε χυμό ανανά.
- Για να έχετε μαλακό και νόστιμο μοσχαρίσιο κρέας, μαρινάρετε το σε κρασί και ξίδι σε ίσα μέρη.
- Για να έχετε λαχανικά με πράσινο ζωηρό χρώμα και πολλές βιταμίνες, μην τα βράζετε πολύ και όταν τα στραγγίζετε, ρίξτε τους κρύο νερό.
- Για να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, αφήστε τες κομμένες και καθαρισμένες για μισή ώρα μέσα σε φρέσκο γάλα, ή σε αλατισμένο νερό.
- Για να μη λασπώνουν τα μακαρόνια ρίχνετε δυο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Προτιμήστε τα al dente!
- Για νόστιμα κοκκινιστά και κόκκινες λαχταριστές σάλτσες προσθέστε ένα δυο καρότα τριμμένα, μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.
- Για να έχετε ένα αρωματικό και λευκό ρύζι ρίχνετε τρεις σταγόνες λεμόνι, σκεπάζετε με φύλλα λεμονιάς και αφού βράσει το ρύζι το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας για 5 λεπτά. Για κόκκινο ρύζι προσθέτετε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας, για κίτρινο ρύζι ένα κουτάλι κάρυ, για πράσινο ρύζι 100γρ πουρέ αρακά βρασμένο, που τον ρίχνετε την ώρα που βράζει.
- Χρησιμοποιείται αρωματικά βότανα ανάλογα με το είδος του κρέατος. Το δεντρολίβανο είναι κατάλληλο για κόκκινα κρέατα, το φασκόμηλο ταιριάζει στο χοιρινό και ο βασιλικός στο κοτόπουλο.
- Το μελάνι της σουπιάς ανακατεμένο με κόκκινο κρασί σβήνει το σοτάρισμα και δίνει ξεχωριστή γεύση στις σουπιές ή το ριζότο.