Το λούπινο είναι ένα φυτό της οικογένειας των ψυχανθών που ανήκει στο γένος Lupinus. Είναι φυτό ποώδες, μονοετές, πολύβλαστο, με μικρά φύλλα αυγοειδή, άνθη κίτρινα ή λευκά και ρίζα πασσαλώδη. Το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 120 εκατοστά. Φύεται σε λιβάδια, σε πλαγιές λόφων σε αμμώδη και όξινα χώματα.
Υπάρχουν περίπου 300 είδη λούπινου, από τα οποία καλλιεργούνται κυρίως τα εξής: Το λευκό λούπινο (Lupinus albus) το κίτρινο (Lupinus luteus), το κυανό (Lupinus angustifolius), το μαργαριτώδες λούπινο Lupinus mutabilis. Είναι ευρέως εξαπλωμένο στη φύση κατά μήκος των νοτιότερων περιοχών των Βαλκανίων, στη Σικελία, στην Κορσική, στη Σαρδηνία και στα νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης και στην Παλαιστίνη και τη δυτική Τουρκία. Στην Ελλάδα, ειδικά στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, το λούπινο είναι πολύ κοινή πρόχειρη τροφή, η οποία καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας πριν το Πάσχα και αποτελέι βασικό συστατικό της διατροφής.
Προκαλεί το λούπινο αλλεργία;
Το λούπινο ανήκει, σύμφωνα με έρευνες, στα «ύπουλα» τρόφιμα, που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη αλλεργική συμπτωματολογία. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπως κνίδωση, οίδημα των χειλιών, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή μέχρι και αναφυλακτικό σοκ μετά την κατανάλωσή του, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει αλλεργία στο συγκεκριμένο συστατικό κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά της οικογένειας ψυχανθών ή στα φιστίκια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία και στο λούπινο.
Τι πρέπει να προσέξετε;
Ενώ το λούπινο είναι πλούσιο σε πεπτίδια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι κάτι άγνωστο για τους περισσότερους. Περιέχεται ωστόσο σε αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο νόμος αναφέρει πως πρέπει να αναγράφεται στις ετικέτες τροφίμων. Σημαντικό είναι να έχετε κατά νου πως χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη, επομένως οι καταναλωτές τέτοιων τροφίμων θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Επομένως, είναι βασικό να το θεωρήσετε πιθανό ένοχο, αν εμφανίσετε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα.
Με τη βοήθεια Κλινικού Διαιτολόγου και Διατροφολόγου και ειδικού αλλεργιολόγου μπορείτε να αποφύγετε τα αρνητικά αποτελέσματα από την κατανάλωσή του.