Παχυσαρκία

Η Ανατολή απαγορεύει το fast food, η Δύση;

της Κων/νας Αποστολοπούλου
16 Ιανουαρίου 2013
16734 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
anthrwpoi pou trwne fast food

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι περιέχει το fast-food;

Ο όρος fast-food αναφέρεται στο φαγητό που ετοιμάζεται και σερβίρεται γρήγορα, ικανοποιώντας έτσι το αίσθημα της πείνας πολύ γρήγορα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρη και αλάτι, με αισθητή απουσία ποιότητας, ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση τους προκαλεί εθισμό στον οργανισμό.

Όσο κι αν το fast-food υπήρχε στην Ευρώπη ως τρόπος γρήγορου φαγητού, κανείς δεν έκανε καλύτερη δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα από τους Αμερικάνους. Εκεί ανακαλύφθηκαν τόσα και τόσα είδη fast-food, εκεί άρχισε η προώθηση του και φυσικά έγινε δημοφιλές.

Χαρακτηριστικό της αυξημένης κατανάλωσης «βρώμικου» φαγητού είναι ότι το 1970 οι Αμερικάνοι ξόδεψαν 6 δισ. δολάρια σε fast-food, ενώ το 2001 ξόδεψαν 110 δις

Ο δυτικός τρόπος ζωής φαίνεται να έχει εισβάλει παντού, ακόμη και στις διατροφικές συνήθειες άλλων λαών. Στο διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών, η κατανάλωση όλο και πιο συχνά του γρήγορου φαγητού και στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά πολύ και στη χώρα μας.

Τι οδηγεί στο πρόχειρο φαγητό;

Η έλλειψη χρόνου έκανε την έτοιμη τυποποιημένη τροφή (fast-food) μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών, και σιγά-σιγά εγκαθίσταται σαν συνήθεια. Όλο και λιγότερος χρόνος δαπανάται για την προετοιμασία σπιτικού φαγητού και έτσι το πρόχειρο φαγητό γίνεται ακόμα πιο οικείο στα παιδιά.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε κακή διατροφή;

Η άσχημη διατροφή των παιδιών είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων, όπως οι κακές συνήθειες των συμμαθητών στο σχολείο, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και όλα τα φαγάδικα πρόχειρου φαγητού που έχουν κατακλύσει τις πόλεις.

Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά καταναλώνουν ελάχιστα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά.

Σύμφωνα με πλήθος μελετών, ο άσχημος αυτός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει προκαλέσει σημαντική έκρηξη της παχυσαρκίας, αλλά και όσων νοσημάτων συνοδεύονται από αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής στο δυτικό κόσμο και η παιδική παχυσαρκία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα παγκόσμια.

Άρα, η κατανάλωση αυτού του τρόπου διατροφής θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ή και να αποφεύγεται. Όμως, παρά τις πολλές συστάσεις, το fast-food έχει εδραιωθεί για τα καλά στον τρόπο διατροφής πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. Η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών εφήβων τρώνε σχεδόν μέρα παρά μέρα φαγητό από έξω.

Ποια η ποιότητα των τροφών στα κυλικεία;

Εξετάζοντας τα είδη των τροφών που πωλούν στα παιδιά οι καντίνες και τα κυλικεία των σχολείων, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες τροφές δεν έχουν σχεδόν καμία διατροφική αξία. Οι τροφές αυτές περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης και χημικών προσθέτων, τα οποία θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος.

Τα παιδιά συνηθίζουν σε αυτές τις τροφές

Το χειρότερο όμως είναι ότι τα παιδιά συνηθίζουν σε αυτές τις γεύσεις, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Τα παιδιά πέφτουν εύκολα στην παγίδα και εθίζονται σύντομα σε αυτές τις τροφές. Το αλάτι και το λίπος (και μάλιστα το κακής ποιότητας λίπος) αυξάνουν την νοστιμιά στις τροφές και για αυτό αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η υγεία τους (σωματική και διανοητική) αρχίζει να χωλαίνει και τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μισά παιδιά στο σχολείο κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων καταναλώνουν τρόφιμα εντελώς ακατάλληλα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες λειτουργίας για τα σχολικά κυλικεία, αλλά ακόμα βρίσκει κανείς σε αυτά ζαχαρώδη και σοκολατοειδή, αλμυρά σνακ και αναψυκτικά. Άρα τα σχολικά κυλικεία υποκινούν τα παιδιά στη κατανάλωση τροφίμων τύπου fast-food.

Δυτικές συνήθειες στην Ανατολή

Αυτή η αλλαγή του τρόπου διατροφής με τις ξενόφερτες δυτικές διατροφικές συνήθειες έχει εδραιωθεί και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία. Τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται και εκεί, αφού το fast-food έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.

Γι’ αυτό σε μερικά σχολεία στην Ινδία έχει απαγορευτεί η πώληση «βρώμικου» φαγητού από τα κυλικεία. 

Η αποχή από το πρόχειρο φαγητό μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά πολλών παθήσεων ακόμη και ενάντια στον καρκίνο.

Η απαγόρευση του βρώμικου φαγητού στην Ινδία

Πιο συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί οδηγία από το ανώτατο δικαστήριο για την απαγόρευση της πώλησης του «βρώμικου» φαγητού από τα κυλικεία των σχολείων, αλλά και από τα fast-food που βρίσκονται κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μέχρι το Μάρτιο του 2013 που θα εφαρμοστεί η οδηγία του ανώτατου δικαστηρίου, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Ινδίας έχει καθορίσει συγκεκριμένα πρότυπα παρασκευής πιο υγιεινών τροφίμων που θα πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

Είναι προφανές ότι οι λαοί που εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους διατροφικές συνήθειες υπέστησαν την εκρηκτική εισβολή της παχυσαρκίας και των λοιπών νόσων.

Καθώς οι ανησυχίες για αυτή την νέα πανδημία μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και οι έρευνες που θα μας δείξουν τον τρόπο για να απαλλαγούμε από αυτές τις επικίνδυνες συνήθειες. Πρέπει να εφαρμοσθεί ένας κώδικας με παγκόσμια ισχύ, που θα αφορά στο μάρκετινγκ τροφών που απευθύνονται σε παιδιά και να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία όλων των κρατών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

kaushivk et. al. Fast-food consumption in children. Indian Pediatrics 2011; vol 48, 97-101.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Χωρίς Δίαιτα.2004,Εκδόσεις Παπαζήση.

www.who.org

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.