Αναζητάτε έξυπνους τρόπους να εντάξετε θρεπτικά συστατικά και σπόρους στη διατροφή σας; Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε στο άρθρο αυτό όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να τους … διαλέξετε και να τους βάλετε στην καθημερινότητά σας!
Αρχικά, ποιο είναι το πρώτο πράγματα που σκέφτεστε με τον όρο «σπόροι»; Πάμε να δούμε μερικούς μαζί.
Το Δίκοκκο Σιτάρι
Ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά και τα πρώτα σιτηρά που καλλιεργήθηκαν. Πρόκειται για έναν καρπό που αποτελείται από 2 σπόρους που παραμένουν προσκολλημένοι μεταξύ τους και μαζί με το περίβλημα, το οποίο μάλιστα δεν αφαιρείται ούτε κατά τον θερισμό. Κι έχει επανέλθει δυναμικά για να παραμείνει στη διατροφή μας!
Πηγή ενέργειας, φυτικών ινών και μετάλλων
Όπου προστίθεται το δίκοκκο σιτάρι έχει να προσφέρει ενέργεια μέσω των υδατανθράκων που περιέχει, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αλεύρι σε όποια μαγειρική παρασκευή αγαπάτε ή να βρείτε στο εμπόριο ψωμί με δίκοκκο σιτάρι και να το απολαύσετε απευθείας στα γεύματά σας.
Μία φέτα από ψωμί με δίκοκκο σιτάρι (γύρω στα 38g η μία) θα ξεχωρίσει για τις φυτικές της ίνες, αφού περιέχει περί τα 2.3g
Ακόμη, θα σας προσφέρει μαγνήσιο και φώσφορο, απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, χαλκό – το θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας – αλλά και βιταμίνη Β1 (τη λεγόμενη θειαμίνη) για τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού των τροφίμων.
Kινόα (quinoa)
Στο παρελθόν την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των σιτηρών» και όχι άδικα, αφού με την πλούσια διατροφική της αξία έρχεται να εμπλουτίσει και σήμερα τα πιάτα μας. Το υψηλό της περιεχόμενο σε πρωτεΐνη αλλά και η ισορροπία των αμινοξέων της την κάνουν να υπερτερεί έναντι τροφίμων της κατηγορίας της.
Ταυτόχρονα, έρχεται να μας προσφέρει μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό – όπως και το δίκοκκο σιτάρι – αλλά και φολικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών, σίδηρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Πώς να την καταναλώσετε;
Μπορείτε κάλλιστα να την μαγειρέψετε και να γίνει συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα σας ή να προστεθεί στη σαλάτα σας και να δημιουργήσει ένα πλήρες γεύμα. Αλλά αυτά φαντάζομαι τα γνωρίζατε λίγο-πολύ σωστά; Πλέον, μπορείτε να την αναζητήσετε και σε τρόφιμα του εμπορίου, όπως ψωμί με κινόα και μάλιστα σε συνδυασμό με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ψωμί με κινόα και σπόρους τσία.
Κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για έναν ακόμη σπόρο…
Σπόροι Chia (τσία)
Πρόκειται για μικρούς μαύρους σπόρους που προέρχονται από την Κεντρική και Ν. Αμερική και Ναι (!) μπορείτε να τους συναντήσετε και σε ψωμί, πέρα από το μούλιασμα στο porridge σας ή στην προσθήκη τους σε μία κρύα παρασκευή όπως στη σαλάτα.
Λίγα λόγια για τη θρεπτική τους αξία
Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες είναι μεγάλη, περίπου το 80% των υδατανθράκων που περιέχουν, κι έτσι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας, αλλά και σε μεγαλύτερο κορεσμό όταν συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα.
Αυτό όμως που κάνει πραγματικά τους σπόρους Chia να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω3, τα γνωστά σε όλους «καλά» λιπαρά, τα οποία δρουν κατά των φλεγμονών, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Ταυτόχρονα, περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο αλλά και πληθώρα αντιοξειδωτικών για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.
Εσείς ποιο από τους παραπάνω σπόρους θα πρωτοδιαλέξετε για επόμενό σας γεύμα; Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να τους συνδυάσετε με ένα ψωμί σε φέτες του τοστ που περιέχει δίκοκκο σιτάρι ή κινόα και σπόρους Chia.
Καλή σας όρεξη!