Διατροφή

4+1 λόγοι που ο στιγμιαίος καφές αγαπάει την υγεία σου

της Εβίτας Σιατίτσα
13 Σεπτεμβρίου 2019
13737 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios-kafes-ygeia

Καφές... το αγαπημένο ρόφημα πολλών ιδίως τις πρωινές ώρες όταν οι υποχρεώσεις ξεκινούν και συχνά φαντάζουν βουνό μέχρι να αρχίσουν να μπαίνουν σε μία σειρά! Οι περισσότεροι φτιάχνουν από νωρίς κιόλας τον στιγμιαίο τους καφέ άλλοι για τόνωση, άλλοι για «παρέα» και άλλοι γιατί απλά δεν μπορούν χωρίς αυτόν.

Γνωρίζατε όμως ότι εκτός από λατρεμένη συνήθεια ο στιγμιαίος καφές αγαπά πραγματικά την υγεία μας; Τι εννοώ; Ας δούμε μερικούς μόνο λόγους:

1. Αποτελεί «ένεση» ευεξίας και εγρήγορσης χάρη στην καφεΐνη που περιέχει

Δεν είναι λοιπόν καθόλου η ιδέα μας αλλά πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση πως η καφεΐνη τονώνει τον οργανισμό μας και δημιουργεί την απαραίτητη εκείνη εγρήγορση που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις και να αντέξουμε μέσα στη μέρα.

2. Συμβάλλει στην ενυδάτωσή μας

Με ένα μεγάλο ποσοστό του σώματός μας να αποτελείται από νερό είναι λογικό πως δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σωστά, χωρίς να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Το νερό αποτελεί πολύτιμο σύμμαχό μας στην ευεξία, ενώ ένα αφυδατωμένο σώμα είναι πιθανό να αισθάνεται ατονία, πονοκέφαλο ακόμη και αδικαιολόγητη πείνα. Ο στιγμιαίος καφές λοιπόν αποτελούμενος κατά βάση από νερό έρχεται να αυξήσει λίγο ακόμη την πρόσληψη υγρών μας μέσα στη μέρα!

3. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας

Με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας και το άγχος να «ρουφούν» την ενέργειά μας είναι ζωτικής σημασίας να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας και να ενισχύουμε την άμυνά του. Βασικά μας όπλα σε αυτό αποτελούν τα αντιοξειδωτικά, συστατικά που συναντάμε στα τρόφιμα και που βοηθούν στην απομάκρυνση των βλαβερών ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό μας. Ο καφές αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι πολυφαινόλες και έτσι συμβάλλει στην προστασία μας.

4. Προστασία έναντι στον διαβήτη τύπου 2

Η αντιοξειδωτική δράση που εμφανίζει ο καφές φαίνεται να επιδρά σε πολλές χρόνιες νόσους με μία από αυτές να είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Σε μελέτες φάνηκε η κατανάλωση καφέ να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου. Σε κάποιες μάλιστα ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνονταν με αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καφέ.

5. Σχετίζεται ο καφές και με τη νόσο Alzheimer;

Κι όμως! Σε πολλές μελέτες η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Ο καφές φάνηκε να επηρεάζει την γνωστική εξασθένιση που εμφανίζεται στη νόσο αυτή εύρημα πολλά υποσχόμενο για την πρόληψη ή καθυστέρηση στην εμφάνιση της νόσου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν το μυστικό συστατικό στη δράση αυτή είναι η καφεΐνη ή τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ ή πιθανώς ο συνδυασμός και των δύο. Περαιτέρω έρευνα θα δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στο μέλλον.

Και αφού σας μίλησα για τους 4 + 1 λόγους που ο στιγμιαίος καφές όντως αγαπά την υγεία σας νομίζω πως έχετε και εσείς άλλους τόσους για να τον απολαμβάνετε καθημερινά. Στην υγειά μας λοιπόν!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, Robin Poole et al, BMJ. 2017; 359: j5024, Published online 2017 Nov 21

Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis, Huxley R et al, Arch Intern Med. 2009 Dec 14;169(22):2053-63

Coffee to reduce risk of type 2 diabetes?: a systematic review, Muley A et al, Curr Diabetes Rev. 2012 May;8(3):162-8.

Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease, Ross GW et al, JAMA. 2000 May 24-31; 283(20):2674-9.

Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease, Eskelinen MH et al, J Alzheimers Dis. 2010; 20 Suppl 1:S167-74

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.