Ένα πράγμα που πάντα τονίζω στους πελάτες μου είναι να καταναλώνουν από όλα τα τρόφιμα ,αλλά να προσέχουν το μέγεθος της μερίδας. Για το αν υπάρχουν ή όχι επικίνδυνα τρόφιμα -«νάρκες» μίλησα στο στούντιο της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2 Fm.
Το γενικό μήνυμα της συζήτησης ήταν ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να καταναλώνονται όλες οι τροφές, ανάλογα όμως με τη θέση τους στη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής πρέπει να περιορίζεται η συχνότητά τους. Τρόφιμα -«νάρκες» γενικότερα αποκαλούμε αυτά που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι.
Ένα «επικίνδυνο» τρόφιμο είναι τα αναψυκτικά. Μας δίνουν κενές θερμίδες που δεν έχουν κανένα θρεπτικό όφελος για την υγεία μας. Άλλο παρόμοιο τρόφιμο είναι το fast food. Περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών. Ίσως να είναι τελικά και τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα καθώς περιέχουν και τα 3 παχυντικά συστατικά.
Κάποιο τρόφιμο που συχνά μας μπερδεύει ο χαρακτηρισμός light είναι τα τυριά. Οι βιομηχανίες, στην ανάγκη τους να κάνουν πιο εύγευστα τα τρόφιμα που τους έχει αφαιρεθεί το λίπος, προσθέτουν αλάτι. Υψηλά ποσοστά νατρίου περιέχουν και τα αλλαντικά και θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει «βόμβες» άλατος.
Κλείνοντας την κουβέντα με τον δημοσιογράφο κ. Ιωάννου ζητήθηκα να δώσω τη διατροφική συμβουλή που θα μας βοηθήσει να μετριάσουμε τις ποσότητες τέτοιων τροφίμων. Εξήγησα λοιπόν στους ακροατές μας πως αν ακολουθούν έναν συνδυασμό του σύγχρονου τρόπου ζωής με τη μεσογειακή πυραμίδα και εντάσσουν σε αυτήν τα τρόφιμα «παγίδες» στη σωστή ποσότητα, τότε θα έχουν γευστική ποικιλία χωρίς υπερφόρτωση με περιττές θερίδες.