Διατροφή

Το λικέρ της γιαγιάς

της Θεοδώρας Δήμου
29 Ιουλίου 2019
48957 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
to-liker-tis-giagias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το λικέρ ή ηδύποτο είναι τύπος οινοπνευματώδους ροφήματος, το οποίο φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης διαφόρων φρούτων, κρέμας, καρυκευμάτων, βοτάνων, λουλουδιών ή ξηρών καρπών και διατίθενται στους καταναλωτές έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή και κάποιου γλυκαντικού.

Τα λικέρ είναι συνήθως πολύ γλυκά στη γεύση. Συνήθως δεν αφήνονται για πολύ καιρό μετά την ανάμειξη των υλικών τους, ωστόσο μπορεί να έχουν κάποιες περιόδους που αφήνονται για να δέσουν οι γεύσεις.

Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα κλπ. Συχνά σερβίρονται με ή χωρίς επιδόρπιο. Τα λικέρ συχνά χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική. 

Η παράδοση του λικέρ ξεκινά από πολύ παλιά όταν κάθε οικοδέσποινα παρασκεύαζε το δικό της λικέρ για να επισκεφτεί τους καλεσμένους σε κάποια οικογενειακή γιορτή. Παρόλα αυτά η συνήθεια αυτή έχει πλέον ξεχαστεί αφού οι ανάγκες του σήμερα είναι διαφορετικές. Τη θέση του λικέρ την έχουν πια αντικαταστήσει άλλου είδους ποτά, όπως είναι διάφορα coctail, βότκα, ουίσκι, κρασί sangria, κλπ.

Ποια είναι τα συστατικά του;

Αλκοόλ

Τα περισσότερα λικέρ παρασκευάζονται από κονιάκ, τσίπουρο ή οινόπνευμα. Φυσικά εφόσον το επιθυμούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οποιοδήποτε άλλο απόσταγμα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε ούζο, τζιν, ρούμι ή τεκίλα. Το μυστικό για ένα καλό λικέρ είναι η ποιότητα που αποστάγματος θα χρησιμοποιήσουμε μιας και αυτή καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. 

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αποτελεί το βασικότερο συστατικό των λικέρ και σε αυτή οφείλεται η έντονη γλυκιά τους γεύση. Επιπλέον η προσθήκη της χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό αφού σε αυτήν οφείλουν τη μεγάλη διάρκεια της ζωής τους. 

Η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι αρκετά υψηλή. Συγκεκριμένα η αναλογία με το αλκοόλ είναι 1:1

Αυτό σημαίνει ότι σε 1lt οινοπνευματώδους ποτού, εμπεριέχεται 1 kg ζάχαρη. Παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης της προσθήκης ζάχαρης, περιορίζοντας την ποσότητά της σε αναλογία 1:3 κατά μέσο όρο, αφήνοντας τα αρώματα τω υπόλοιπων συστατικών να υπερτερήσουν.

Νερό

Προτιμάται η χρήση εμφιαλωμένου ή απεσταγμένου νερού, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η γεύση του λικέρ λόγω του χλωρίου που εμπεριέχεται στο κοινό νερό της βρύσης. 

Χρήση αρωματικών και μπαχαρικών

Για να αρωματίσουμε το λικέρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μπαχαρικά όπως είναι η κανέλλα (με τη μορφή ξύλου κανέλλας), το γαρίφαλο, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, ο κόλιανδρος, το κλωναράκι βανίλιας κλπ. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε άλλο αρωματικό της αρεσκείας σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 

Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής; 

Χρόνος αναμονής

Ο απαραίτητος χρόνος αναμονής αποτελεί ένα βασικό στάδιο διαδικασίας παρασκευής, αφού από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το γευστικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, χρειάζεται αναμονή αρκετών εβδομάδων ακόμα και μηνών έτσι ώστε να ωριμάσουν και να ζυμωθούν τα υλικά. 

Ανακάτεμα των υλικών

Η σπουδαιότητα της ανάμιξης όλων των υλικών είναι να διαλυθεί επαρκώς η ζάχαρη, έτσι ώστε να μην υπάρχον ίχνη ιζήματος στον πάτο και ταυτοχρόνως να υπάρχει και μια ομοιομορφία συστατικών σε όλο το μίγμα. 

Συντήρηση

Μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του λικέρ, προτιμήστε να το φυλάξετε σε γυάλινα μπουκάλια που να κλείνουν καλά, έτσι ώστε να μην χαθούν τα αρώματα των υλικών. Η κατανάλωσή του συστήνεται να πραγματοποιείται σε διάστημα εντός 8-12 μηνών από την ημέρα της παρασκευής τους. Καλό θα είναι να τηρηθεί ο συγκεκριμένος χρόνος κατανάλωσης, με σκοπό την αποφυγή αλλοίωσης των συστατικών του και κατ΄επέκταση της γεύση του. 

Ποια είναι τα Διεθνή λικέρ;

Limoncello

Λικέρ που πίνεται δροσερό. Τα βασικά του συστατικά είναι: Αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και φλούδες από λεμόνια.

Sambuca

Είναι ένα ιταλικό λικέρ με γλυκάνισο, αρωματισμένο, συνήθως άχρωμο

Baileys

Τα συστατικά του είναι: Ουίσκι, κρέμα γάλακτος και κακάο. Η πρώτη χώρα παραγωγής είναι η Ιρλανδία.

Amaretto

Ιταλικό λικέρ με αρώματα από αμύγδαλο και βερίκοκο. (Difford's Guide),  που προέρχεται από το Saronno της Ιταλίας. 

Kahlua

Λικέρ από το Μεξικό με άρωμα καφέ που περιέχει ρούμι, ζάχαρη, βανίλια και καραμέλα.

Drambuie

Κατασκευασμένο από Σκωτσέζικο ουίσκι, μέλι, βότανα και μπαχαρικά.

Parfait amour

Χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ κυρίως για πορφυρό χρώμα. Δημιουργείται από βάση λικέρ Curaçao. 

Blackberry

Βατόμουρο, Μέλι, οινόπννευμα (τσίπουρο ή ούζο) και λίγο λεμόνι.

Cointreau

Τριπλής απόσταξης λικέρ με άρωμα πορτοκαλιού που παράγεται στην Γαλλία.

Ποια είναι τα πιο γνωστά ελληνικά λικέρ; 

Μαστίχα Χίου

Το Λικέρ «Μαστίχα Χίου» παράγεται στην Χίο και είναι προϊόν απόσταξης αυθεντικής μαστίχας.

Τεντούρα

Η τεντούρα είναι ένα λικέρ που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του οφείλεται στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου. 

Κουμ Κουάτ

Το Κουμ κουάτ καλλιεργείται εντατικά στην Κέρκυρα, ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C.

Θρεπτική αξία

Το λικέρ θεωρείται ένα ιδιαίτερα εύγευστο ποτό και καταναλώνεται συχνά μετά το κυρίως γεύμα.

Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, η οποία του αποδίδει και τις περισσότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα: 1 ποτήρι λικέρ(45ml) περιεκτικότητας 30% σε αλκοόλη αποδίδει περίπου 160 kcal. Παρατηρούμε ότι οι θερμίδες είναι αρκετές για μία σχετικά μικρή ποσότητα κατανάλωσης. Η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται, ωθεί στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της γλυκιάς γεύσης και ταυτόχρονα αυξάνει την απορρόφηση της αλκοόλης με αποτέλεσμα να μεθά κάποιος πολύ πιο εύκολα. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωσή του, ιδιαίτερα όταν ακολουθείται κάποιο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια σωματικού βάρους. 

Tips:

  • Συστήνεται η ενδιάμεση κατανάλωση νερού όταν πίνετε κάποιο ποτό, έτσι ώστε να διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, αποφεύγοντας την αυξημένη απορρόφηση της αλκοόλης η οποία οδηγεί σε αφυδάτωση.
  • Προτιμήστε να πίνετε αργά το ποτό σας και με γεμάτο στομάχι, αποφεύγοντας τη μέθη.
  • Προσπαθήστε να έχετε τον έλεγχο κατανάλωσης, παρατηρώντας την ποσότητα που προσθέτετε κάθε φορά στο ποτήρι σας. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες που θα προσλάβετε είναι περιττές, χωρίς να σας προσφέρουν κάποια θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα, τα λικέρ δεν περιέχουν ποσότητες βιταμινών από τα φρούτα που περιλαμβάνονται σε αυτά, μιας και από τη θερμική επεξεργασία που έχει προηγηθεί έχουν καταστραφεί και ειδικά η βιταμίνη C, η οποία θεωρείται μια θερμοευαίσθητη βιταμίνη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.gastronomos.gr/gr/

Σύνδεσμος Ελληνικών Παραγωγών, Αποσταγμάτων, Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) http://www.seaop.gr

Θεοδώρα Δήμου
Θεοδώρα Δήμου BSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος