Οι υδατάνθρακες της τροφής κατά την καύση τους οδηγούν στην παραγωγή γλυκόζης, που αποτελεί πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και το ουσιώδες καύσιμο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη, τα φρούτα κ.λπ.)ενισχύουν τη μαθησιακή ικανότητα, «αφυπνίζουν» τον εγκέφαλο και οδηγούν σε αύξηση της προσοχής κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Φυσικά, θα πρέπει να τηρείται το μέτρο και να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων που πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο κ.λπ.), μπορεί τελικά να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή σε μειωμένη συγκέντρωση.