Δίαιτα

Μασήστε καλά για να αδυνατίσετε!

20 Δεκεμβρίου 2014
19491 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μασήστε καλά για να αδυνατίσετε!

Γεια σας, στο μικρόφωνο και πάλι ο Πάρης Παπαχρήστος. Θα ξεκινήσω το σημερινό podcast με μια γενική παρατήρηση. Συνήθως, όταν ασχολούμαστε με την απώλεια βάρους, παρατηρούμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, παραβλέποντας το πώς τρώμε. Αυτό το επισημαίνω, γιατί η διατροφική μας συμπεριφορά, καθορίζεται από την σχέση μας με το φαγητό. Μέρος της διαδικασίας αυτής, είναι και η μάσηση.

Για να δικαιολογήσω και τον τίτλο αυτού του podcast, θα θέσω το ερώτημα: μπορεί η σωστή μάσηση να μας αδυνατίσει; Η απάντηση είναι ότι η μάσηση μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να προάγει την απώλεια βάρους, και να επηρεάσει τη διατροφική πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, με τρόπους που δεν τους περιμένετε.

Υπάρχουν διατροφικά πλεονεκτήματα, αν μασάτε το φαγητό σας πολύ;

Αν αυξήσουμε τις φορές που μασάμε την κάθε μπουκιά, θα μπορέσουμε να αδυνατίσουμε; Ας ακούσουμε ένα ενδιαφέρον διαφημιστικό σποτ, και στη συνέχεια θα σας δώσω όλες τις απαντήσεις.

Πολλά περιοδικά και άρθρα στο διαδίκτυο προτείνουν να μασάμε την κάθε μπουκιά μας 30, 40, ακόμα και 80 φορές

Πώς όμως η μάσηση επηρεάζει την πέψη;

Η πέψη δεν ξεκινάει στο στομάχι, αλλά στο στόμα. Μασώντας περισσότερο την τροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη σας. Αυτό επιτυγχάνεται συγκεκριμένα από τα πεπτικά ένζυμα , οπως είναι η αμυλάση, που βρίσκονται στο σάλιο σας τα οποία διασπούν τα άμυλα σε απλά σάκχαρα. Έχετε μήπως παρατηρήσει όταν μασάτε ένα αλμυρό κράκερ ή μια φέτα ψωμί, που μετά από λίγο, αρχίζουν να έχουν γλυκιά γεύση; Το σάλιο περιέχει ένζυμα που διασπούν το λίπος, συμβάλοντας στην διάσπαση των λιπών της τροφής. Είναι ακριβώς επειδή με τον τεμαχισμό της τροφής κατά τη μάσηση, τα πεπτικά ένζυμα βρίσκουν την πρόσβαση που χρειάζονται για να ξεκινήσει η πέψη. 

Η μάσηση, εκτός από την διέγερση των υποδοχέων της γεύσης και της όσφρησης, διεγείρει επίσης την παραγωγή οξέος στο στομάχι, καθώς και παγκρεατικών υγρών κατά μήκος της πεπτικής οδού, δίνοντας το σήμα σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα να είναι έτοιμο για την πεπτική διαδικασία. Η καλή μάσηση, διασπά την τροφή σε μικρότερα κομμάτια, ώστε όταν καταπίνετε, η τροφή να αναμιγνύεται καλύτερα με τους χυμούς του στομάχου. Εκεί εμπεριέχονται επιπλέον πεπτικά ένζυμα, που αρχίζουν να διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών, σε μικρότερα, πιο εύκολα στην πέψη και πιο έτοιμα προς απορρόφηση μόρια, τα αμινοξέα.

Πώς επηρεάζει η μάσηση τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε;

Αν πέπτετε την τροφή σας καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Ναι! Η μάσηση που κρατάει περισσότερο, αυξάνει το ποσοστό της πρωτεΐνης που μπορεί να απορροφήσει το σώμα σας από τις τροφές και να την χρησιμοποιήσει για να χτίσει μυϊκό ιστό. Κάνει επίσης τις βιταμίνες και τα μέταλλα καλύτερα απορροφήσιμα, ειδικά από ωμά φρούτα και λαχανικά. Το μαγείρεμα έχει μερικά κοινά χαρακτηριστικά απελευθέρωσης θρεπτικών συστατικών με την επιστάμενη μάσηση. Η μάσηση επίσης αυξάνει το ποσοστό λίπους που αποροφάται από τροφές που περιέχουν λίπος και ίνες, όπως οι ξηροί καρποί.

Η βελτιωμένη πέψη και απορρόφηση σημαίνει ότι θα παίρνετε περισσότερες θερμίδες από την τροφή;

Φοβάμαι πως ναι. Δεν μπορώ να σας πω πόσες ακριβώς παραπάνω θερμίδες θα απορροφήσετε μασώντας καλά. Μπορώ όμως να σας πω ότι για κάθε παραπάνω δευτερόλεπτο μάσησης, θα κάψετε μια παραπάνω θερμίδα.

Μπορεί η παραπάνω μάσηση να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ωστόσο, μασώντας κάθε μπουκιά περισσότερο, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μασώντας περισσότερο, τρώτε πιο αργά. Έτσι, οι ορμόνες του κορεσμού, φθάνουν στον εγκέφαλο πριν τσιμπολογήσετε όλον το μπουφέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρότερες και περισσότερη ώρα μασημένες μπουκιές, μειώνουν την πρόσληψη τροφής σε ένα γεύμα σχεδόν κατά 30%.

Συμπερασματικά..

Δεν υπάρχει σύσταση για συγκεκριμένο αριθμό μάσησης της κάθε μπουκιάς και κάποιες τροφές απαιτούν περισσότερη μάσηση από άλλες. Οι περισσότεροι όμως από εμάς, που μασάμε κατά μέσο όρο 5 - 7 φορές, θα ωφεληθούμε μειώνοντας την ταχύτητα και μασώντας πιο επισταμένα. Μασώντας τη τροφή καλύτερα, θα βελτιώσετε την πέψη σας, θα απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θα ελέγξετε καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, μπορεί επίσης να αυξηθεί η εκτίμηση και η ευχαρίστησή σας για το φαγητό! Aπαραίτητο στοιχείο για να στεφθεί με επιτυχία κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος, αλλά αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη φορά!. Και ίσως ακόμη να σας αποτρέψει να μιλάτε με το στόμα γεμάτο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ioakimidis I, Zandian M, Eriksson-Marklund L, Bergh C, Grigoriadis A, Södersten P. Description of chewing and food intake over the course of a meal. Physiol Behav. 2011 Oct 24;104(5):761-9.

Rémond D, Machebeuf M, Yven C, Buffière C, Mioche L, Mosoni L, Patureau Mirand P. Postprandial whole-body protein metabolism after a meat meal is influenced by chewing efficiency in elderly subjects. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1286-92.

Smit HJ, Kemsley EK, Tapp HS, Henry CJ. Does prolonged chewing reduce food intake? Fletcherism revisited. Appetite. 2011 Aug;57(1):295-8.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.