Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το ν’ ακολουθεί κάποιος έναν υγιεινό κι ισορροπημένο τρόπο διατροφής, πέρα από τις άλλες προσαρμογές που προϋποθέτει, επιβαρύνει και τον συνολικό οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στις μέρες μας λοιπόν είναι ίσως πιο αναγκαίο από ποτέ να γίνει γνωστό ότι το ''υγιεινό'' φαγητό δε κοστίζει μια περιουσία! Μπορεί κάποιος να τρώει ισορροπημένα, υγιεινά και νόστιμα ενώ συγχρόνως να κάνει οικονομία…
Πώς λοιπόν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο μέχρι και το τελευταίο ευρώ στο φαγητό σας;
Ξεκινήστε λαμβάνοντας υπ’ όψη τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε σχέση με το κόστος τους.
Ακολουθούν συμβουλές, ιδέες και στρατηγικές σχεδιασμού, οργανωμένες σε 5 βήματα, που θα σας φανούν χρήσιμες αν ενδιαφέρεστε να μειώσετε το κόστος της διατροφής σας, χωρίς να θυσιάσετε κάτι από το θρεπτικό της περιεχόμενο.
Βήμα 1ο: Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό για το φαγητό σας!
Αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να καταναλώνετε για το φαγητό σας. Αν ψωνίζετε μια φορά τη βδομάδα, υπολογίστε το σε εβδομαδιαία βάση.
Βήμα 2ο: Σχεδιάστε τα γεύματα και τα snack, τόσο τα δικά σας, όσο και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα διαθέσιμα χρήματα, δημιουργήστε μια αναλυτική λίστα με τα ψώνια με βάση τις ανάγκες αλλά και το εβδομαδιαίο μενού.
- Ελέγξτε τα τρόφιμα που ήδη υπάρχουν στο σπίτι.
- Οργανώστε σχέδιο με το οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα διάφορα περισσεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
- Σιγουρευτείτε ότι στη λίστα υπάρχουν τρόφιμα και από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων.
- Συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο μενού γεύματα με φυτική πρωτεΐνη π.χ. όσπρια κι οσπριόρυζο που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κόστους σε σχέση με τη ζωική πρωτεΐνη.
Βήμα 3ο: Φτιάξτε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε για όλη την εβδομάδα.
- Φροντίστε να μην πηγαίνετε για ψώνια με άδειo στομάχι. Αυτό θα βοηθήσει να μείνετε πιστοί στη λίστα σας και ν’ αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές.
- Ενημερωθείτε για τις προσφορές της βδομάδας, κάποιες από αυτές μπορεί να ταιριάζουν στο μενού της βδομάδας ή στις πραγματικές σας ανάγκες.
Βήμα 4ο: Φτιάξτε μια ''έξυπνη'' λίστα. Πώς;
Κάνοντας υγιεινές επιλογές σε τρόφιμα μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε χρήματα. Οικονομία επίσης κάνετε αγοράζοντας μικρότερες ποσότητες, μειώνοντας το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε αλλά κι αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας όπως π.χ. τσιπς, γλυκά ροφήματα, σφολιατοειδή, αναψυκτικά κ.α. και περισσότερα τρόφιμα από το μανάβικο…
- Αγοράστε τρόφιμα εποχής. Τα τρόφιμα εποχής συνήθως πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.
- Φτιάξτε το γεύμα και/ή το snack από το σπίτι! Όχι μόνο θα είναι πιο οικονομικό, αλλά θα είναι και πιο υγιεινό κι ισορροπημένο.
- Σχεδιάστε καλά την αγορά ευπαθών τροφίμων κυρίως από το μανάβικο με το να σκεφτείτε από πριν πώς θα τα χρησιμοποιήσετε.
- Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να επιλέξετε τελικά το προϊόν που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας αλλά έχει και το χαμηλότερο κόστος.
- Αγοράστε χύμα! Προϊόντα προσυσκευασμένα, τεμαχισμένα ή πλυμένα έχουν μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με όμοια τους που πωλούνται χύμα. Συν το ότι έχετε το πλεονέκτημα της επιλογής της ποσότητας που θέλετε ν’ αγοράσετε.
- Φτιάξτε κήπο! Αν έχετε τη δυνατότητα του χώρου μην το σκεφτόσαστε. Το όφελος θα είναι διπλό: από τη παραγωγή στην κατανάλωση ενός πραγματικά αγνού προϊόντος σε χαμηλό κόστος παραγωγής.
Βήμα 5ο: Αφού λοιπόν φτιάξετε τη λίστα σας, ελέγξτε για μια τελευταία φορά αν είναι εντός προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί, αναπροσαρμόστε…
Οργανωθείτε λοιπόν, δοκιμάστε να είστε ευέλικτοι κι ''έξυπνα'' σκεπτόμενοι ως προς τις αγορές και τις επιλογές τις σχετικές με την διατροφής σας και ρίξτε το συνολικό κόστος της διατροφής σας πηγαίνοντας κόντρα στα οικονομικά δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής, χωρίς να θυσιάσετε τίποτα από τη θρεπτική της αξία!