Η διατήρηση του επιθυμητού βάρους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πολλούς ανθρώπους. Οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι συνήθειες που έχουν εδραιωθεί με το χρόνο και οι κοινωνικές επιρροές, καθιστούν τη διαδικασία αυτή ακόμα πιο περίπλοκη. Η ανάγκη για αυτοπειθαρχία, η συναισθηματική κατανάλωση τροφής και οι διαρκείς μεταβολές στον τρόπο ζωής εντείνουν τη δυσκολία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το ιδανικό βάρος, οδηγώντας πολλούς σε αισθήματα απογοήτευσης και ανησυχίας.
Διαβάστε επίσης: Η Δίαιτα των Μονάδων
Τι σημαίνει επιτυχής διατήρηση επιθυμητού Βάρους;
Σύμφωνα με μελέτες, επιτυχής διατήρηση σωματικού βάρους ορίζεται η εκούσια απώλεια ≥10% του αρχικού βάρους σώματος η οποία διατηρείται ≥1 χρόνο.
Γιατί είναι δύσκολο για αρκετούς να επιτευχθεί η διατήρηση Απώλειας Βάρους;
1. Δίαιτες ‘’γιο-γιο’’
Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους λόγω της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας απώλειας και επανάκτησης βάρους, γνωστή και ως φαινόμενο γιο-γιο. Συνήθως, η ανάκτηση του βάρους ξεκινά εντός του πρώτου έτους με το αρχικό βάρος (πριν την παρέμβαση) να επανέρχεται ή να ξεπερνιέται εντός των πρώτων 2 με 5 ετών.
Η δίαιτα γιο-γιό (yo-yo dieting) αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη διαδικασία απώλειας και επαναπόκτησης βάρους (weight cycling), συχνά ως αποτέλεσμα περιοριστικών διαιτών.
Επιπτώσεις στον Βασικό Μεταβολισμό
Άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες χάνουν βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά συχνά, επιστρέφουν στις αρχικές συνήθειες τους ανακτώντας ή και υπερβαίνοντας το βάρος που έχασαν. Μετά από περιοριστικές δίαιτες οι οποίες δεν αποδίδουν μακροχρόνια, μπορούν να παρατηρηθούν καθοριστικές μεταβολικές αλλαγές για τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Για παράδειγμα, ο οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε χαμηλότερες θερμίδες, μειώνοντας την ποσότητα θερμίδων που καίει σε κατάσταση ηρεμίας.
Μεταβολές Ορμονών
Εκτός από τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές που αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθιστώντας πιο δύσκολη την επεξεργασία της γλυκόζης καθώς και ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την πείνα και να μειώσει την αίσθηση κορεσμού.
Απώλεια Μυικής Μάζας
Επίσης, δίαιτες με χαμηλή θερμιδική πρόσληψη οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία είναι πιο μεταβολικά ενεργή από το λίπος. Αυτό μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον μεταβολικό ρυθμό.
Υπερκατανάλωση Τροφής
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, οι περιορισμοί μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη επιθυμία για τροφές που έχουν αποκλειστεί όπως τα γλυκά και τα θερμιδικά πυκνά σνακς, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία όπως:
Μεταβολικές αλλαγές
Ο οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την απώλεια βάρους στο μέλλον.
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Η συνεχής αποτυχία να διατηρηθεί το βάρος μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Αυξημένος κίνδυνος παθήσεων
Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη διαδικασία απώλειας και επαναπόκτησης βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, Σαγχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις.
2. Η παγίδα των "Υγιεινών Τροφίμων"
Ένα smoothie, το οποίο μπορεί να αποτελείται απο πολλά υγιεινά συστατικά αλλά θερμιδικά πυκνά, όπως φυστικοβούτυρο, αβοκάντο ή γιαούρτι, μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 500 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά. Πολλοί άνθρωποι έχοντας ως δεδομένο ότι τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο ή οι σπόροι chia είναι υγιεινά, μπορεί να τείνουν να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, παραβλέποντας τη θερμιδική τους αξία.
Θρεπτική και Ενεργειακή Αξία: Τι ισχύει;
Η θρεπτική αξία ενός τροφίμου δεν είναι το ίδιο με την ενεργειακή του αξία. Ένα τρόφιμο μπορεί να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα υψηλό σε θερμίδες. Η παρανόηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την θερμιδική αξία συγκεκριμένων τροφίμων είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης βάρους.
Μπορώ να καταναλώνω περισσότερες "Υγιεινές Τροφές";
Η επιθυμία για κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καταναλώνουν κάτι υγιεινό, μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν "δικαίωμα" σε μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του τροφίμου. Όμως, συχνά, δεν υπάρχουν στρατηγικές διαχείρισης των μεριδών ή ενσωμάτωσης αυτών των τρόφιμων σε μια ισορροπημένη διατροφή. Χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν τη σωστή ισορροπία.
3. Οι ‘’κρυφές θερμίδες‘’
Η έννοια των "κρυφών θερμίδων" είναι πολύ σημαντική και συχνά παραβλέπεται στην καθημερινή διατροφή. Πολλές φορές, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε υγιεινές επιλογές, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι ορισμένες συνήθειες ή πρόσθετα συστατικά μπορούν να προσθέσουν σημαντικές θερμίδες.
Κρυφές θερμίδες και Ζάχαρη
Όταν προστίθενται ζάχαρη ή μέλι σε τσάι ή καφέ, οι θερμίδες αυξάνονται. Ένα κουτάλι του γλυκού ζάχαρη (5 γρ) προσθέτει περίπου 20 θερμίδες, αλλά αν κάποιος πίνει πολλές κούπες καφέ ή τσάι την ημέρα, αυτές οι θερμίδες αθροίζονται.
Και στα Λιπαρά;
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα λιπαρά του γάλακτος ή της κρέμας στον καφέ καθώς και μικρά σνάκς όπως όπως οι μπάρες δημητριακών. Τέλος, όταν μαγειρεύουμε ή φτιάχνουμε μια σαλάτα συνήθως δεν δίνουμε αρκετή σημασία στην ποσότητα των ελαίων που χρησιμοποιούμε ενώ γνωρίζουμε οτι τα έλαια έχουν μεγάλη θερμδική αξία και χρειάζονται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης τους.
4. Λανθασμένη αναλογία Υδατάνθρακα/Πρωτεΐνης
Η δυσκολία διατήρησης του βάρους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σύνθεση της διατροφής μας, ιδίως την αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την υποστήριξη του μεταβολισμού.
Υπερπρόσληψη Υδατανθράκων
Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες απο αυτούς που χρειάζεται το σώμα τους καθώς οι επεξεργασμένες τροφές και τα σνακς που περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων, είναι εύκολα προσβάσιμες και έτοιμες προς κατανάλωση ή έχουν συχνά γλυκιά γεύση και ευχάριστη υφή. Μάλιστα, πολλές φορές, οι υδατάνθρακες αποτελούν «παρηγοριά» σε περιόδους άγχους ή στρες καθώς χρησιμοποιούνται για συναισθηματική ικανοποίηση.
Όμως, η κατανάλωση υδατανθράκων σε μεγαλύτερη ποσότητα απο αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, ειδικά η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση της ινσουλίνης. Αυτό, μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο πείνας και να αυξήσει την επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαχείριση του βάρους.
Επαρκής ποσότητα Πρωτεΐνης
Αντίθετα, η επάρκεια σε πρωτεΐνη συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού, κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για σνακ και να περιορίσει την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους, κάτι που είναι κρίσιμο για τη μακροχρόνια διαχείριση του βάρους.
Η επίτευξη της ισορροπίας αναλογίας υδατάνθρακα/πρωτεϊνης ****μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους στόχους και τις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου, αλλά είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
5. Το ‘’ελεύθερο’’ πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου
Τα σαββατοκύριακα συχνά περιλαμβάνουν αλλαγές στη ρουτίνα, όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, γεύματα σε εστιατόρια ή συναντήσεις με φίλους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν ανθυγιεινές τροφές ή μεγαλύτερες μερίδες. Συχνά, τα σαββατοκύριακα χρησιμοποιούνται ως ευκαιρία για την απόλαυση του φαγητού ως μέσο χαλάρωσης ή επιβράβευσης. Αυτή η συναισθηματική προσέγγιση στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση και σε ανθυγιεινές επιλογές.
Μια μόνο ημέρα χαλάρωσης μπορεί να ισοδυναμεί με ολόκληρη την εβδομάδα προσπαθειών για διατήρηση του βάρους. Η αυξημένη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ τα σαββατοκύριακα, σε συνδυασμό με μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο μεταβολισμό και δυσκολίες στη διαχείριση του βάρους.
6. Έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας
Η διατήρηση του βάρους είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, κυρίως λόγω της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Η σύγχρονη ζωή έχει περιορίσει τη φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων. Πλέον, ένας σημαντικός αριθμός επαγγελμάτων απαιτεί παραμονή σε καθιστή θέση για πολλές ώρες. Επιπλέον, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχει μειώσει τη φυσική δραστηριότητα όπως και η αίσθηση των ανθρώπων για το μειωμένο χρόνο για άσκηση λόγω του φορτωμένου προγράμματος.
Τι προκαλεί η έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας;
Η έλλειψη ενδυνάμωσης οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας. Όταν μειώνεται η μυϊκή μάζα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, καθιστώντας πιο δύσκολη την καύση θερμίδων και την πρόληψη της αύξησης του βάρους. Επίσης, η έλλειψη άσκησης δυσκολεύει τη διαχείριση του βάρους, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από τις καύσεις. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους.
Τέλος, η άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων ενδυνάμωσης, έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στη διάθεση και την ψυχολογία. Η έλλειψη αυτής της δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
7. Έλλειψη Ύπνου
Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία μας και η επάρκεια του είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη διαχείριση του βάρους. Πολλές μελέτες αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ ανεπαρκούς ύπνου και παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Αρχικά, όταν οι ώρες ύπνου είναι περιορισμένες, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) μπορεί να μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Αν δεν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες για να αντισταθμίσουμε αυτή τη μείωση, μπορεί να προκύψει αύξηση βάρους.
Ύπνος και Ορμόνες
Επίσης, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει δύο κρίσιμες ορμόνες ρύθμισης της όρεξης, αυτές είναι η λεπτίνη και η γκρελίνη. Η λεπτίνη, που παράγεται από τα λιποκύτταρα, μειώνει την όρεξη, ενώ η γκρελίνη, που παράγεται στο στομάχι, αυξάνει την όρεξη. Με την έλλειψη ύπνου, τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, οδηγώντας σε αυξημένη όρεξη και επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες.
Έλλειψη Ενέργειας και Αυξημένη κατανάλωση Τροφής
Επίσης, φαίνεται πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής για να «αντισταθμιστεί» η κούραση. Μάλιστα, συχνά, καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γνωστά ως "comfort foods", για να ανακουφιστούν ψυχολογικά.
Άυξηση επιπέδων Κορτιζόλης
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει και σε άλλα ορμονικά προβλήματα όπως είναι η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με αυξημένη επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές και μπορεί να συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους και κατ’επέκταση στη δυσκολία διατήρησης του επιθυμητού βάρους.
8. Στρες
Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το αίσθημα της πείνας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αυξημένη πείνα, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη όρεξη, ναυτία ή πόνο στο στομάχι, παρά το ότι δεν έχουν παραλείψει τα γεύματα τους. Αυτό οφείλεται στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, που επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας και του κορεσμού.
Συναισθηματικό Φαγητό
Σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν φαγητό όχι για βιολογικούς λόγους, αλλά για να ανακουφίσουν τα συναισθηματικά τους βάρη, και αυτό οδηγεί σε υπερφαγία με τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένο λίπος. Αυτή η ανίκητη ανάγκη για τροφή, καταλήγει σε υπερφαγικά επεισόδια με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού υψηλής θερμιδικής αξίας.
Τρόποι διαχείρισης διατήρησης του επιθυμητού Βάρους
1. Ισορροπία στις Μερίδες όλων των Τροφίμων
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την θερμιδική αξία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά.Η καταγραφή της διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση κρυφών θερμίδων και στην καλύτερη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή, καταναλώνοντας ποικιλία τροφών η οποία θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπερβαίνει τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Η εκπαίδευση σχετικά με την ενεργειακή αξία των τροφών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη λήψη συνειδητών επιλογών.
2. Ένταξη φυσικής Δραστηριότητας
Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, η ελάχιστη φυσική δραστηριότητα για την προαγωγή της υγείας, σε εβδομαδιαία βάση, είναι 150 λεπτά/εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά έντονης έντασης φυσική άσκηση.Εάν η ιδέα της άσκησης φαντάζει ΄΄βασανιστική΄΄ κάποιες μέρες της εβδομάδας, μπορούν να βρεθούν μέθοδοι ένταξης της χωρίς ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση, όπως:
- Μικρές καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα ή ποδηλασία
- Άσκηση με παρέα
- Φυσική δραστηριότητα εντός του καθημερινού προγράμματος όπως επιλογή σκαλιών αντί για ασανσέρ, περπατήματος σε κοντινές αποστάσεις ή διαλείμματατος για κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Ομαδικές δραστηριότητες ή προγράμματα γυμναστικής καθώς περιλαμβάνουν σημαντική ενθάρρυνση και κοινωνική υποστήριξη.
3. Ποιοτικός Ύπνος
Για να διασφαλιστεί ένας ποιοτικός ύπνος , πρέπει να δημιουργηθεί ένα ήρεμο περιβάλλον μειώνοντας το φως και τον θόρυβο, διατηρώντας άνετη θερμοκρασία. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο, και να καθιερωθεί μια ρουτίνα, πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα για 7 με 9 ώρες, κάθε βράδυ. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα κοντά στην ώρα του ύπνου.
Σημαντικός παράγοντας στην ποιότητα του ύπνου αποτελεί και η αποφυγή χρήσης της οθόνης πριν τον ύπνο προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή μελατονίνης.
4. Καθημερινός προγραμματισμός Γευμάτων
Για καλύτερη διαχείριση της διατροφής, είναι σημαντικό να σχεδιάζονται εκ των προτέρων τα γεύματα μας, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Οι υγιεινές συνήθειες της εβδομάδας πρέπει να διατηρούνται, όσο είναι δυνατόν, και τα σαββατοκύριακα, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επιλέγοντας πιο υγιεινές επιλογές. Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλωθούν υπέρογκες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ τα σαββατοκύριακα απλώς επειδή θεωρούνται ημέρες χαλάρωσης.
Η ευελιξία και η ισορροπία είναι σημαντικές στη διατροφή. Είναι φυσικό να θέλουμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τα γεύματα μας, αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε τις ανάγκες του οργανισμού σε επάρκεια θρεπτικών συστατικών και φυσικής δραστηριότητας καθώς και σε περιορισμό της περίσσειας ενέργειας από την τροφή.
Ο ρόλος του Διαιτολόγου
Ο διαιτολόγος προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση σε διάφορους τομείς και ο ρόλος του στη διαχείριση της διατήρησης βάρους, είναι καθοριστικός.
Εξατομίκευση πλάνου Διατροφής
Αρχικά, ένας διαιτολόγος δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής που λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές ανάγκες, τις προτιμήσεις και τους στόχους του κάθε ατόμου.
Διατροφική Εκπαίδευση
Παρέχει πληροφορίες για τη σωστή διατροφή, τις μερίδες και τα θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας τα άτομα να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές και παρακολουθώντας την πορεία με σκοπό τις κατάλληλη προσαρμογή βάσει αναγκών.
Αντιμετώπιση επιβαρυντικών παραγόντων
Επιπλέον, ένας διαιτολόγος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής διατροφής, της πείνας και των διατροφικών συνηθειών που μπορεί να εμποδίζουν τη διατήρηση του βάρους, παρέχοντας, ταυτόχρονα, ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση.
Η βοήθεια του διαιτολόγου στη διαχείριση διατήρησης του επιθυμητού βάρους είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η διαχείριση του βάρους απαιτεί συνδυασμό γνώσεων, στρατηγικών και υποστήριξης που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση. Με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, τα άτομα είναι πιο πιθανό να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα και να διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος μακροπρόθεσμα.