Διατροφή

Θερμοκρασία και Όρεξη: Πως επηρεάζονται οι Διατροφικές Συνήθειες;

15 Οκτωβρίου 2024
489 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
ipsiles thermokrasies

Photo Source: www.canva.com

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς αλλάζει η όρεξή σου ανάλογα με τη θερμοκρασία; Δεν είναι μυστικό ότι οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειας μας.

Ξέρεις ότι η θερμοκρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή μας;

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τα επίπεδα πείνας και θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή της διατροφής στις αλλαγές θερμοκρασίας.

Πώς ο καύσωνας επηρεάζει την όρεξη;

Ο ζεστός καιρός συχνά μας κάνει να νιώθουμε νωθροί και λιγότερο πεινασμένοι. Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα σου αναλύσω τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο και πώς μπορείς να διατηρήσεις μιας υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αισθητά την όρεξή σου. Όταν εκτίθεσαι σε υψηλή θερμότητα, το σώμα σου υφίσταται διάφορες φυσιολογικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα πείνας. Ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους οι υψηλές θερμοκρασίες καταστέλλουν την όρεξη, οφείλεται στους φυσικούς μηχανισμούς ψύξης του σώματός μας (ομοιόσταση).

Όταν βρίσκεσαι σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, το σώμα προσπαθεί να μειώσει τη θερμοκρασία του, μέσω του ιδρώτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά προκαλεί επίσης απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα όπως κόπωση, δίψα και απώλεια όρεξης.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστείλουν την όρεξη, είναι ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ως απόκριση στη ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει, κάτι που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πείνας μέσα στη μέρα.

Ενυδάτωση

Είναι σημαντικό, παρά τη μείωση της όρεξης να διατηρείς μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού. Τις ημέρες του καύσωνα αυτό είναι πολύ σημαντικό είναι να παραμένεις ενυδατωμένος όλη τη διάρκεια της μέρας. Η κατανάλωση άφθονου νερού και άλλων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Είναι πιθανό, πολλές φορές, να υπερβάλλεις στην κατανάλωση υγρών, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους με υγιή νεφρά αυτό θα αντιμετωπιστεί με συχνότερη ούρηση. Η υπερβολική κατανάλωση νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των νεφρών να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, με αποτέλεσμα το αίμα να γίνεται πολύ αραιό.

Αυτό έχει επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας – για παράδειγμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα νατρίου (ηλεκτρολύτες) πέφτουν επικίνδυνα χαμηλά, ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η πρόσληψη περισσότερου νερού.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο κατακρατά περισσότερα υγρά, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υπάρχουσας νεφρικής ή καρδιακής πάθησης. Εάν έχεις κάποια κατάσταση υγείας ή αντιμετωπίζεις κατακράτηση νερού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σχετικά με το πόσο νερό είναι κατάλληλο για εσένα.

Ποιες τροφές να αποφεύγεις κατά τον καύσωνα;

Οι παγωμένες λιχουδιές μπορεί να ακούγονται ως η καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, αλλά αυτές μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερη ζέστη.  Όταν πίνεις ένα πολύ κρύο ρόφημα, μπορεί να έχεις κάποια άμεση ανακούφιση. Ωστόσο, αν υπάρχουν θερμίδες σε αυτό το ρόφημα, το σώμα θα ξεκινήσει τη διαδικασία να τις αφομοιώσει. Έτσι θα παραχθεί θερμότητα, που είναι αποτέλεσμα του τροφικού κύκλου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μειώσεις την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται μείωσε την πρόσληψη που απαιτούν μεγαλύτερη πεπτική προσπάθεια και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας του σώματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα δεν χρειάζεται πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες όταν κάνει ζέστη έξω. Συνεπώς, επίλεξε να έχεις μικρά και τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Πώς το κρύο επηρεάζει την όρεξη;

Από την άλλη, ο κρύος καιρός μπορεί να σε κάνει να λαχταράς ζεστά και χορταστικά γεύματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρείται ζεστό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και ενστικτωδώς επιλέγεις τροφές που παρέχουν αυτή την ενέργεια σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Ένας ακόμα λόγος που λαχταράς χορταστικά φαγητά τον κρύο καιρό είναι ότι παρέχουν άνεση και ζεστασιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φαγητά όπως σούπες και μαγειρευτά, τα οποία συχνά σιγοβράζονται και έχουν μια πλούσια, ικανοποιητική γεύση.

Είναι επίσης απαραίτητο να ισορροπήσεις αυτά τα πλούσια γεύματα με πολλά φρούτα και λαχανικά για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διατροφικές Συμβουλές για τις αλλαγές θερμοκρασίας

Όπως σου ανέφερα και παραπάνω, είναι σημαντικό να διατηρείς μία ισορροπημένη διατροφή με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Αποφυγή αφυδάτωσης

Το να παραμένεις ενυδατωμένος είναι βασικό, καθώς αυτό βοηθά το σώμα να μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή. Το να πίνεις άφθονο νερό μπορεί να σε βοηθήσει αποτρέψεις την αφυδάτωση. Μπορείς επίσης να εντάξεις τροφές στη διατροφή σου που είναι πλούσιες σε νερό, όπως καρπούζι, αγγούρια και πορτοκάλια.

Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα

Η κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και γεύσεων. Απόλαυσε δροσιστικές σαλάτες, ψητά λαχανικά και φρούτα, όπως καρπούζι, σταφύλια και πεπόνια το καλοκαίρι. Το χειμώνα, εστίασε σε χορταστικές σούπες, ψητά λαχανικά και εσπεριδοειδή.

Ελαφριά γεύματα το καλοκαίρι

Τα βαριά γεύματα μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι κούραση και άβολα, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Τα ελαφριά γεύματα, όπως σαλάτες, αραβικές πίτες ή smoothies, μπορούν να είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και γεύσεις, καθώς και περισσότερο εύπεπτα.

Ενσωμάτωσε μπαχαρικά το χειμώνα

Τα μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, η κανέλα και ο κουρκουμάς μπορούν να προσφέρουν θερμαντική επίδραση και να τονώσουν το μεταβολισμό σου. Η προσθήκη αυτών των μπαχαρικών στα γεύματά σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ζεστός το χειμώνα. Ταυτόχρονα, παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία.

Συμπερασματικά

Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή σου και τις διατροφικές σου επιλογές. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία επηρεάζει τα επίπεδα πείνας, σου επιτρέπει να κάνεις τις αντίστοιχες διατροφικές επιλογές και να διατηρείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής όλο το χρόνο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστείλουν την όρεξη, ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να σε κάνουν να επιθυμείς χορταστικά φαγητά. Η προσαρμογή της διατροφής σου με βάση τις αλλαγές θερμοκρασίας, όπως η ενυδάτωση, η εποχιακή κατανάλωση, η επιλογή ελαφρύτερων γευμάτων το καλοκαίρι και η ενσωμάτωση μπαχαρικών, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις θρεπτικές διατροφικές επιλογές για να υποστηρίξεις τη συνολική υγεία και ευεξία σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhang C, Liao H, Wang FZ, Li R. Ambient temperature and food behavior of consumer: a case study of China. Weather Clim Soc. 2021;13(4). doi:10.1175/WCAS-D-20-0161.1

Harvard T. H. Chan School of Public Health. Energy balance: totaling up energy expenditure.

University of Rochester Medical Center. Heat-related illnesses in children and teens (heat cramps, heat exhaustion, heat stroke).

Centers for Disease Control and Prevention. Heat stress: hydration.

Harvard Health Publishing. How much water should you drink?

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.