Lifestyle

4 Οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης Κρέατος

04 Νοεμβρίου 2024
1998 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
katanalosi kreatos

Photo Source: www.canva.com

Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος δεν είναι απλώς μια τάση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε με συνειδητή επιλογή να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Και οι λόγοι; Πολλοί. Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, το περιβάλλον και τον κοινωνικό μας αντίκτυπο.

Αν ακόμα έχεις τους ενδοιασμούς σου για να κάνεις αυτή την αλλαγή, στο σημερινό άρθρο θα σου παρουσιάσω 5+1 οφέλη που μπορείς να απολαύσεις από τη μείωση του κρέατος στη διατροφή σου.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι συνήθως φτωχά σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, που συχνά συναντάμε σε μία πιο χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσκοιλιότητα.

Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση του κρέατος και πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος, είναι πλέον γνωστό ότι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σου.

Δοκίμασε να ξεκινήσεις να βελτιώνεις την καρδιαγγειακή σου υγεία, αντικαθιστώντας το κρέας με τροφές όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και καθώς και φυτικά εναλλακτικά κρέατος και ιδιαίτερα σόγιας.

Βοηθάει στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές είναι συνήθως χαμηλότερη σε ενέργεια (θερμίδες) συγκριτικά με μία διατροφή που αποτελείται κυρίως από ζωικές τροφές και πηγές λιπαρών.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν να έχεις ένα ακόμα καλύτερο αίσθημα κορεσμού και να συμβάλει σε μικρότερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό.

Έτσι, η μετάβαση σε μια διατροφή με λιγότερο κρέας και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σε βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

vegan meat

Βοηθάει στο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Είναι πλέον δεδομένο ότι ζούμε σε μία πιο «πράσινη εποχή» με όλο και περισσότερες αναλύσεις να γίνονται για τις δράσεις μας και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και γης, ενώ συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, μία διατροφή που αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές έχουν πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα περισσότερο, προτίμησε και επιλογές φυτικών εναλλακτικών κρέατος με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Προτιμώντας προϊόντα με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, συμβάλλεις στην μείωση της χρήσης πλαστικού και της συσσώρευσης απορριμμάτων, προσθέτοντας μια επιπλέον θετική επίδραση για τον πλανήτη μας.

Συμβουλές για τη μετάβαση σε φυτική διατροφή

Και αφού είδαμε τα οφέλη του να ακολουθείς μία πιο φυτική διατροφή, μειώνοντας την κατανάλωση του κρέατος, πάμε να δούμε και κάποιες συμβουλές για να σε βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση.

  • Μέτρησε πόσες φορές την εβδομάδα έχεις μερίδες κρέατος και κάθε εβδομάδα ή 15 ημέρες, δοκίμασε να έχεις 1 μερίδα λιγότερο.
  • Ξεκίνα να μειώνεις την ήδη μερίδα κρέατος που έχεις και τοποθέτησε δίπλα περισσότερες φυτικές εναλλακτικές επιλογές.
  • Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το κρέας με άλλες φυτικές εναλλακτικές κρέατος, όπως μανιτάρια, κιμά σόγιας, τόφου ή ακόμα και με ποσότητα οσπρίων.
  • Επέλεξε φυτικά εναλλακτικά κρέατος, τα οποία είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη κυρίως από σόγια που αποτελεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και θα δώσουν γεύση στο πιάτο σου. Πλέον, μπορείς να αναζητήσεις στα σουπερ-μαρκετ φυτικά «κεφτεδάκια», φυτικά nuggets ή σνίτσελ ή ακόμα και φυτικά burger με πρωτεΐνη σόγιας και συστατικά φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Ανάγνωση Διατροφικών Ετικετών

Πριν αγοράσεις φυτικά εναλλακτικά κρέατος, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τους. Δεν είναι όλα το ίδιο. Οι διατροφικές ετικέτες είναι το «κλειδί» σου για να κάνεις σωστές επιλογές σε ό,τι διατροφή κι αν επιλέξεις.

Προτίμησε προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά τους, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και περιέχουν χαμηλές ποσότητες από κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Πρόσεξε επίσης να μην περιέχουν συντηρητικά και άλλα τεχνητά ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο.

Κλείνοντας…

Να θυμάσαι ότι η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι από τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης έως την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ηθικής συνείδησης.

Μέσα από την κατανάλωση θρεπτικών φυτικών εναλλακτικών και την προσεκτική επιλογή προϊόντων μπορείς να απολαύσεις μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί το σώμα σου και το περιβάλλον. Εσύ τι θα διαλέξεις;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits», Laura Wyness, Proceedings of the Nutrition Society , Volume 75 , Issue 3 , August 2016 , pp. 227 – 232

«Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies», Monica Dinu, Rosanna Abbate, Gian Franco Gensini, Alessandro Casini, Francesco Sofi, Review Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649.

«How to transition to reduced-meat diets that benefit people and the planet», Niki A. Rust, Lucy Ridding, Caroline Ward, Beth Clark, Laura Kehoe, Manoj Dora, Mark J. Whittingham, Philip McGowan, Abhishek Chaudhary, Christian J. Reynolds, Chet Trivedy, and Nicola Westm. Sci Total Environ. 2020 May 20; 718: 137208.

 
Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).