Στην εκδήλωση "Κωφοί και ακούοντες εν δράσει 2015", ανταποκρίθηκα με πολλή χαρά, για να μιλήσουμε για τις ετικέτες τροφίμων. Πρώτη φορά βρισκόμουν απέναντι σε ένα τόσο ιδιαίτερο κοινό και ήταν μια πρόκληση για μένα να καταφέρω να οπτικοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο την πληροφορία –για αυτό φρόντισα να έχω μαζί μου και την πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση της λίστα τροφίμων που έχουμε φτιάξει στο medNutrition, ώστε να τη συμβουλεύονται όσο εγώ μιλάω.
Ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες στη συσκευασία ενός τροφίμου;
Στην αρχή μιλούσα μάλλον πιο γρήγορα απ' όσο προλάβαινε ο μεταφραστής, στη συνέχεια όμως συντονιστήκαμε καλά. Ξεκίνησα με τις βασικές πληροφορίες που συνήθως βλέπει κανείς στη συσκευασία ενός τροφίμου και τι σημαίνουν αυτές, όπως για παράδειγμα η ημερομηνία λήξης ή "ανάλωσης κατά προτίμηση".
Τι μας δείχνουν οι ετικέτες τροφίμων;
Συνέχισα με τις διατροφικές πληροφορίες που συνοψίζει η ετικέτα τροφίμων και εξήγησα πώς να τις ερμηνεύουν για να κάνουν σωστές και ισορροπημένες επιλογές. Για παράδειγμα, το τρόφιμο που έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά στη μερίδα του συνιστά μια πιο θρεπτική επιλογή. Σε αυτό το σημείο αναφερθήκαμε και στα GDAs – κωδικοποίηση βασικών διατροφικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία (θερμίδες, ολικά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, απλά σάκχαρα και νάτριο), που φαίνονται στο κουτί του τροφίμου.
Τρόφιμα χωρίς διατροφική ετικέτα
Χάρηκα που η παρουσίαση είχε ενδιαφέρον, όπως φάνηκε από τη συζήτηση που καταλήξαμε να κάνουμε με το πέρας της. Αναφερθήκαμε στα τρόφιμα που δεν έχουν ετικέτα, όπως αυτά που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τις λαϊκές αγορές, στα ντόπια προϊόντα, στη σημασία των φυτικών ινών για την υγεία και σε κάποιους μύθους και αλήθειες όσον αφορά στις θερμίδες ή άλλα συστατικά της ετικέτας και το σωματικό βάρος.
Είναι ιδιαίτερη τιμή μου, που μπόρεσα να προσφέρω στην εκδήλωση "Κωφοί και ακούοντες εν δράσει 2015", ό,τι θα προσέφερα σε μια αντίστοιχη ομιλία μου στο ευρύ κοινό και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβω.