Νέα - Ειδήσεις

Ι. Πρίγκου: «Η διατροφή δεν είναι στέρηση – είναι τρόπος ζωής! Όταν φροντίζουμε το σώμα, την ψυχή και το μυαλό μας, τότε βρίσκουμε τη δική μας ισορροπία»

10 Μαρτίου 2025
285 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
ioulia prigkou interview mesogeiaki diatrofi

Photo source: www.Canva.com

Πρίγκου

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Η αγάπη μου για την υγιεινή διατροφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην πρώτη μου σχολή, όπου μέσα από κάποια σχετικά μαθήματα ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της διατροφής. Εκεί συνειδητοποίησα ότι, μόλις ολοκλήρωνα τη Γυμναστική Ακαδημία, ήθελα να συνεχίσω με κατατακτήριες εξετάσεις στη Διαιτολογία. Παράλληλα, διάφορα προβλήματα υγείας στον περίγυρό μου με έκαναν να αντιληφθώ πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην υγεία, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επιθυμία μου να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Ένα μεγάλο πρότυπο για μένα υπήρξε και ο παππούς μου, που έζησε ως τα 99 του χρόνια ακολουθώντας έναν αρκετά υγιεινό τρόπο ζωής. Η δική του στάση απέναντι στη διατροφή με ενέπνευσε να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι και να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσα από σωστές διατροφικές επιλογές.

Εξειδικεύστε σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθηση;

Μέσα από το μεταπτυχιακό μου στην Κλινική Διατροφή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απέκτησα εξειδικευμένη γνώση στην αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών και στη διατροφική υποστήριξη ατόμων με διάφορες παθήσεις. Ιδιαίτερα, έχω εμβαθύνει στη διαχείριση μεταβολικών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Η εκπαίδευσή μου σε αυτόν τον τομέα με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας εξατομικευμένη υποστήριξη σε κάθε ασθενή, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Στην περιοχή που επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι τρέχεις κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διατροφή;

Στην περιοχή όπου δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, φροντίζω να προωθώ τη σημασία της σωστής διατροφής μέσα από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες. Συμμετέχω σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που αφορούν τη διατροφή και την υγεία, τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας επιστημονική καθοδήγηση και πρακτικές συμβουλές. Παράλληλα, συνεργάζομαι με ιδρύματα, ενώ μέσα από το διαιτολογικό μου γραφείο οργανώνω ομιλίες και εργαστήρια που βοηθούν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Επίσης, προσφέρω εθελοντική εργασία σε κοινωνικούς οργανισμούς, συμμετέχοντας σε δράσεις που αφορούν τη διατροφή και την υγεία των ευπαθών ομάδων. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τη διατροφή είναι για μένα προτεραιότητα, καθώς πιστεύω ότι η σωστή διατροφική εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Απόλυτα! Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αρκεί να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και μερικές βασικές διατροφικές αρχές. Ακόμα και σε ένα πιεσμένο πρόγραμμα, μικρές αλλαγές, όπως η προετοιμασία γευμάτων από πριν, η επιλογή υγιεινών σνακ και η κατανάλωση θρεπτικών και εύκολων γευμάτων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στόχος δεν είναι η τελειότητα, αλλά η διατήρηση μιας ισορροπίας που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής του καθενός. Άλλωστε, η σωστή διατροφή δεν σημαίνει περιορισμός, αλλά έξυπνες επιλογές που ενισχύουν την ενέργεια, τη συγκέντρωση και τη συνολική ευεξία μέσα στην καθημερινότητα.

Πρίγκου διαιτολογος

Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά σου και τι θα ήθελες να αλλάξεις στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος τη διατροφή;

Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά μου είναι το πόσο άμεσα και θετικά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή κάποιου η σωστή διατροφή. Το να βλέπω ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα, να έχουν περισσότερη ενέργεια, να βελτιώνουν την υγεία τους και να αλλάζουν τη σχέση τους με το φαγητό είναι πραγματικά ανεκτίμητο. 

Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει είναι η νοοτροπία της «γρήγορης λύσης» και η αντίληψη ότι η διατροφή είναι συνώνυμη με τη στέρηση. Πολύς κόσμος βλέπει τη διατροφή ως κάτι προσωρινό, σαν μια δίαιτα που έχει αρχή και τέλος. Στην πραγματικότητα, η διατροφή είναι τρόπος ζωής, γεμάτος ισορροπία, απόλαυση και ποικιλία!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο «διατροφικό λάθος» που βλέπεις να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι;

Το μεγαλύτερο «διατροφικό λάθος» που βλέπω να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η νοοτροπία του "όλα ή τίποτα". Πολλοί είτε ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής, αποκλείοντας εντελώς κάποιες τροφές και εγκαταλείπουν τελείως την προσπάθεια όταν νιώσουν ότι «ξέφυγαν», ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν να «ζοριστούν», εμφανίζονται σε ένα ραντεβού και εξαφανίζονται, περιμένοντας ότι κάποιο μαγικό χάπι ή θεραπεία θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ισορροπία είναι το κλειδί! Δεν υπάρχει τέλεια διατροφή, ούτε μια "κακή" μέρα καταστρέφει την προσπάθεια. Το σημαντικό είναι να έχουμε μια γενικά υγιή σχέση με το φαγητό, χωρίς τύψεις και υπερβολές.

Αν έπρεπε να δώσεις μόνο μία συμβουλή σε κάποιον που προσπαθεί να βελτιώσει τη διατροφή του, ποια θα ήταν αυτή;

Αν έπρεπε να δώσω μόνο μία συμβουλή, θα έλεγα: επικεντρώσου στη συνέπεια, όχι στην τελειότητα.

Δεν χρειάζεται να ακολουθείς ένα «τέλειο» διατροφικό πλάνο κάθε μέρα. Οι μικρές, σταθερές αλλαγές που μπορείς να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα είναι αυτές που θα φέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Αντί να σκέφτεσαι τι πρέπει να κόψεις, σκέψου τι μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου – περισσότερα λαχανικά, νερό, πρωτεΐνη ή καλύτερη οργάνωση των γευμάτων σου. Η πρόοδος έρχεται με μικρά βήματα, όχι με ακραίες αλλαγές!

Πώς εξηγείς στους ανθρώπους ότι η διατροφή δεν είναι κάτι που συνδέεται με περιορισμούς ή στέρηση, αλλά με έναν τρόπο ζωής που προάγει την υγεία και την ευεξία; Εσύ πώς το έχεις εφαρμόσει στην καθημερινότητά σου;

Όταν λέμε "διατροφή", πολλές φορές το μυαλό πάει σε αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, όμως αυτό δεν είναι σωστό. Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή είναι για να μας ενισχύσει, να μας δώσει ενέργεια και να μας βοηθήσει να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σωματικά και ψυχικά. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να αναδείξουμε το γεγονός ότι η διατροφή είναι κάτι που θα πρέπει να το απολαμβάνουμε, για να νιώθουμε καλά και να ζούμε καλύτερα, και όχι ως κάτι που περιορίζει τη ζωή μας. 

Αν μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας τροφές που μας κάνουν καλό χωρίς να στερούμαστε τις αγαπημένες μας, τότε μπορούμε να έχουμε έναν τρόπο ζωής που είναι ευχάριστος και υγιής ταυτόχρονα. Δεν πρόκειται για «δίαιτες» ή για «θέμα ελέγχου» του φαγητού, αλλά για την έννοια του να τρώμε με επίγνωση, να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς ενοχές και να επιλέγουμε τροφές που προάγουν τη συνολική ευεξία μας.

Στην καθημερινότητά μου, εγώ φροντίζω να τρώω θρεπτικά γεύματα που με γεμίζουν ενέργεια, χωρίς να στερούμαι. Δίνω έμφαση στην ποικιλία, ακούω το σώμα μου και επιτρέπω στον εαυτό μου να απολαμβάνει το φαγητό χωρίς ενοχές. Με αυτόν τον τρόπο, η διατροφή γίνεται τρόπος ζωής και όχι μια προσωρινή «δίαιτα». Πιστεύω πως όταν υπάρχει αληθινή σύνδεση με τη διατροφή μας, μπορούμε να πετύχουμε έναν υγιή τρόπο ζωής χωρίς άγχος και στερήσεις.

Υπάρχει κάποια καθημερινή συνήθεια ή πρακτική που θεωρείς καθοριστική για την ολιστική ευεξία;

Ναι, και αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία, θα έλεγα πως η σύνδεση με το σώμα και τις ανάγκες του είναι από τις πιο σημαντικές πρακτικές για την ολιστική ευεξία. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως το να αφιερώνουμε χρόνο στο να τρώμε με ηρεμία και προσοχή ή να δίνουμε χώρο στην κίνηση που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Η ευεξία δεν είναι μόνο η σωστή διατροφή ή η άσκηση – είναι και το πώς μιλάμε στον εαυτό μας, πώς διαχειριζόμαστε το στρες, πώς επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί χωρίς ενοχές. Έτσι, μια καθημερινή πρακτική που θεωρώ θεμελιώδη είναι το να ακούμε το σώμα μας με κατανόηση και σεβασμό, είτε αυτό σημαίνει να ξεκουραστούμε όταν το έχουμε ανάγκη, είτε να κινηθούμε με τρόπο που μας ευχαριστεί, είτε απλώς να απολαύσουμε ένα γεύμα χωρίς βιασύνη και τύψεις.