Η θερμίδα αποτελεί μονάδα μέτρησης της ενέργειας και έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενέργειας, που θεωρητικά αποδίδουν τα τρόφιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην επιστήμη της θερμοδυναμικής, η θερμίδα αποτελεί την ενέργεια που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασίας 1γρ. νερού κατά 1οC από τους 14ο στους 15οC, σε συνθήκες πίεσης 1 atm.
Στον κλάδο της διατροφής, ως θερμίδα ορίζεται η ενέργεια που αποδίδει με τη μορφή θερμότητας, μια θρεπτική ουσία στον οργανισμό, χωρίς να υπολογίζεται η ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό/απορρόφησή της.
Ποια η μονάδα μέτρησης της θερμίδας;
Οι μονάδες μέτρησης της ενέργειας διεθνώς είναι τα joules (J) και τα calories (cal)' με το 1cal να ισοδυναμεί με 4.184J. Ωστόσο, καθώς τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων αποδίδουν μεγάλα ποσά ενέργειας, χρησιμοποιείται συνήθως ο όρος χιλιοθερμίδες (kcal) ή kilojoules (kj).
Για χάρη ευκολίας στις ετικέτες τροφίμων υπάρχει λεκτική ταύτιση μεταξύ της "χιλιοθερμίδας" και της "θερμίδας" συμβολίζοντάς την πολλές φορές με το γράμμα "C".
Πόσες θερμίδες αποδίδουν τα μακροθρεπτικά συστατικά;
Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποδίδουν κατά μέσο όρο 4kcal/1γρ. ενώ τα λίπη 9kcal/1γρ.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Ε.Ε. η ενεργειακή αξία των τροφίμων πρέπει να αναγράφεται επακριβώς και εμφανώς πάνω στη διατροφική ετικέτα των τροφίμων ή/και των συσκευασιών, τόσο σε kcal όσο και σε kJ, για την ενημέρωση των καταναλωτών.