Επιστημονικά Νέα

Αποτελεσματικότητα διαφορετικών επιπέδων παρέμβασης στη διακοπή καπνίσματος

του Εμμανουήλ Τσοχατζή
01 Σεπτεμβρίου 2009
9156 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xeria kapnisma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κάπνισμα προκαλεί εθισμό με αποτέλεσμα συχνές υποτροπές μετά από προσπάθειες διακοπής του. Η συνεισφορά του στη νοσηρότητα και θνητότητα είναι σημαντική, αφού οι καπνιστές έχουν αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, χρόνιας πνευμονοπάθειας και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικάνικο εθνικό αντικαρκινικό ινστιτούτο και δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine (2009;150:437-446), ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων επιπέδων παρέμβασης στη διακοπή του καπνίσματος.

Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;

Τυχαιοποιήθηκαν 750 καπνιστές με μέση κατανάλωση τουλάχιστον 10 τσιγάρων ημερησίως να λάβουν αν επιθυμούν φαρμακοθεραπεία είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με 2 υποστηρικτικά/συμβουλετικά τηλεφωνήματα από τον οικογενειακό τους γιατρό (μέσο επίπεδο παρέμβασης) είτε σε 6 τέτοια τηλεφωνήματα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών (εντατικό επίπεδο παράμβασης).

Η παρέμβαση προσφερόταν στους ασθενείς ανά 6μηνο για χρονικό διάστημα 2 ετών. Τα τηλεφωνήματα είχαν σκοπό είτε στην προτροπή των ασθενών να διακόψουν το κάπνισμα είτε στην ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν την προσπάθεια. Η προσφερόμενη φαρμακοθεραπεία ήταν είτε βουπροπιόνη είτε διαδερμικά αυτοκόλλητα νικοτίνης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το ποσοστό καπνιστών που ζήτησαν και έλαβαν θεραπευτική παρέμβαση μετά την ενημέρωσή τους σε κάθε 6μηνο ήταν 64%, 41%, 24% και 25% αντίστοιχα, με πτωτική τάση στην πορεία του χρόνου. Κατά τη διάρκεια των 2 ετών, η αποχή από το κάπνισμα ήταν υψηλότερη στην ομάδα της εντατικής σε σχέση με τη μέση παρέμβαση (σχετικός κίνδυνος 1.43, 95% CI 1.00-2.03) και σε οποιουδήποτε βαθμού παρέμβασης σε σχέση με τη φαρμακοθεραπεία μόνη της (σχετικός κίνδυνος 1.47, 95% CI 1.08-2.00).

Εντούτοις, η αποχή στο τέλος των 2 ετών δε διέφερε μεταξύ των 3 ομάδων (27.9% έναντι 23.5% έναντι 23.0% σε εντατική, μέση και καθόλου παρέμβαση αντίστοιχα). Συμπερασματικά, ένα σημαντικό ποσοστό καπνιστών φαίνεται αποφασισμένο να διακόψει το κάπνισμα, ενώ η αποχή από το κάπνισμα μετά απο περίοδο 2 ετών ήταν ανεξάρτητη από το βαθμό μη-φαρμακευτικής παρέμβασης.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Ευεξία & Διατροφή, Τεύχος 38 ΙΟΥΛΙΟΣ/ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΟΟ9

Εμμανουήλ Τσοχατζής
Εμμανουήλ Τσοχατζής Παθολόγος