Επιστημονικά Νέα

Συμμετοχή Κερκυραϊκού Ελαιόλαδου σε Επιστημονική Έρευνα για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

31 Μαρτίου 2025
612 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
elaiolado kai karkinos paxeos enterou

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Καρκίνος του παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο και στα δύο φύλα. Τα κρούσματα ηλικίας <55 ετών αυξάνονται προοδευτικά όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά συσχετίζεται με μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS (σε ποσοστό 40% των περιπτώσεων), κυρίως στα κωδικόνια 12 και 13. Αυτές οι μεταλλάξεις ενεργοποιούν μόνιμα μοριακές οδούς όπως η RAS/RAF/MAPK, που οδηγούν σε:

  • Ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων

  • Χειρότερη πρόγνωση

  • Αντοχή σε θεραπείες που στοχεύουν στον υποδοχέα EGFR

Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες θεραπείες συχνά αποτυγχάνουν να καταπολεμήσουν πλήρως τον καρκίνο, δημιουργώντας ανάγκη για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ελαιόλαδο

Η μεσογειακή διατροφή, και ειδικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ελαιοκανθάλη, μια φυσική ένωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αναστέλλοντας τις πρωτεΐνες SMYD2 και c-MET. 

Πειράματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να μειώσει την πρόοδο και την υποτροπή του καρκίνου, καθιστώντας το μια πολλά υποσχόμενη φυσική αντικαρκινική ουσία.

Στόχος

Στόχος της μελέτης ήταν ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των ενεργών φαινολικών ουσιών της ελιάς κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μέθοδος και Υλικά

Χρησιμοποιήθηκε ελαιοκανθάλη και κλάσμα πλούσιο σε πολυφαινόλες από ελληνικό Κερκυραϊκό ελαιόλαδο, με καθαρότητα ≥99%. Δοκιμάστηκαν σε καρκινικά και μη- ογκογονικά κύτταρα.
Μελετήθηκαν:

  • Κυτταρική βιωσιμότητα

  • Μετανάστευση

  • Σχηματισμός αποικιών

  • Πρωτεϊνική έκφραση

Εφαρμόστηκε in vivo σε ποντίκια με όγκους HCT-116, επιβεβαιώνοντας τις αντικαρκινικές ιδιότητες του Κερκυραϊκού ελαιολάδου.

Αποτελέσματα

Οι φαινολικές ενώσεις ελαιοκανθάλη, υδροξυολεοκανθάλη και άλλες δοκιμάστηκαν σε διάφορες σειρές καρκινικών κυττάρων, με την ελαιοκανθάλη να δείχνει τη μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.
Η ελαιοκανθάλη μείωσε σημαντικά τη μετανάστευση και τον σχηματισμό αποικιών των HCT-116 κυττάρων και κατέστειλε την έκφραση των SMYD2, EZH2 και του ενεργοποιημένου c-MET.

Σε συγκρίσεις με αντικαρκινικά φάρμακα, εμφάνισε παρόμοια αποτελεσματικότητα με στοχευμένες θεραπείες, ενώ ήταν λιγότερο τοξική από άλλες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν.

Στα πειράματα με ποντίκια, η ελαιοκανθάλη και το πολυφαινολικό κλάσμα από το κερκυραϊκό ελαιόλαδο μείωσαν την ανάπτυξη των όγκων κατά ~73% και ανέστειλαν την υποτροπή μετά από χειρουργική εκτομή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να λειτουργήσει ως επιλεκτικός αντικαρκινικός παράγοντας, καταστέλλοντας την ανάπτυξη και την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, το κερκυραϊκό ελαιόλαδο, και ειδικότερα η ελαιοκανθάλη που περιέχει, αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη φυσική ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι φαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου φαίνεται να στοχεύουν κρίσιμους μοριακούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, ανοίγοντας προοπτικές για την αξιοποίησή τους σε διατροφικές παρεμβάσεις και πιθανές θεραπείες.

article keadd 3

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tarun MTI, Elsayed HE, Ebrahim HY, El Sayed KA. The Olive Oil Phenolic S-(-)-Oleocanthal Suppresses Colorectal Cancer Progression and Recurrence by Modulating SMYD2-EZH2 and c-MET Activation. Nutrients. 2025 Jan 22;17(3):397. doi: 10.3390/nu17030397. PMID:39940255; PMCID: PMC11821053.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος